Com fer que els mitjans de comunicació parlin del teu projecte

Colectic - Informàtic
Una persona crida amb un megàfon al carrer. Font: Edmond Dantès (Pexels)
Una persona crida amb un megàfon al carrer. Font: Edmond Dantès (Pexels)

Com fer que els mitjans de comunicació parlin del teu projecte

Colectic - Informàtic
Resum: 

Fem un repàs d'estratègies i eines que us poden ajudar a tenir presència als mitjans i visibilitzar la vostra feina.

Des de l'àmbit social es desconfia sovint dels mitjans de comunicació, però la societat encara consumeix moltes hores d'informació, especialment a través de la televisió, de notícies via internet i de ràdio. Per tant, els mitjans us poden ajudar a donar a conèixer els vostres projectes. A més, actualment, hi ha mitjans alternatius que poden combregar més amb les vostres idees.

Fem un repàs de què podem fer per cridar la seva atenció.

Les persones darrere dels mitjans

El primer pas és entendre com funcionen.

Els mitjans de comunicació han patit diverses crisis les últimes dècades, especialment la premsa escrita. Un centenar han hagut de tancar i s'han acomiadat més de 10.000 professionals del sector. La dificultat per autofinançar-se els fa dependre dels ingressos publicitaris, i també de grups econòmics i d'interessos polítics.

A tot això se suma la digitalització, que ha fet estralls al sector: encara s'ha precaritzat més perquè molts mitjans ofereixen informació en obert; totes les persones poden oferir informació i, per tant, es deslegitima la feina de la periodista; la immediatesa augmenta la velocitat de la informació i això juga en contra del rigor i de les investigacions en profunditat; i es mesura la qualitat segons l'audiència i això fa que les periodistes busquin el clic facin amb titulars virals.

Darrere dels mitjans i més enllà dels interessos que hi pugui haver al darrere, hi ha professionals sovint precaritzats treballant intensament. És important tenir-ho en compte a l'hora de contactar-hi perquè parlin del vostre projecte.

Cerca el fet noticiable

El fet noticiable ha de ser innovador, singular i rellevant. Per exemple, no és noticiable l'inici d'un projecte sinó allò que el fa diferent de la resta. Només construint aquest relat podreu atraure l'atenció dels mitjans. I com es pot fer?

  • Fent referència a l'actualitat: Parleu del que estan parlant els mitjans i vinculeu els vostres projectes a la necessitat social a la qual responen.
  • Aprofitant efemèrides: Els dies mundials, però també Nadal o estiu, poden ser un bon context on encaixar les vostres notícies per fer-les més noticiables.
  • Oferint dades i estudis: Les investigacions que desenvolupem com a marcs teòrics per als nostres projectes poden convertir-se en notícia si hi afegim dades quantitatives i qualitatives, i tenir interès per als mitjans.
  • Fent investigació: Darrere dels projectes, hi poden haver motivacions històriques interessants que els facin singulars. Investiguem com el nostre projecte es diferencia de la resta!
  • Incorporant la veu d'una persona experta: Les declaracions d'una persona experta sobre la realitat en què es basa el vostre projecte pot generar més interès cap a la temàtica. També podeu convertir-vos en una veu experta sobre el tema en qüestió i posicionar-vos com a tal per parlar als mitjans sobre tot el que envolta el vostre projecte alhora que li doneu credibilitat.
  • Destacant fortaleses del funcionament intern de la teva entitat: De vegades, les entitats socials tenim unes condicions de conciliació i de cures millors que les de les empreses, especialment a l'Economia Social i Solidària. El nostre funcionament intern també pot ser noticiable!

Estratègies

Algunes estratègies per ajudar a fer la teva notícia més noticiable són:

  • Tractar temes de proximitat als mitjans en qüestió.
  • Fer campanyes i accions conjuntes amb altres entitats.
  • Vincular-hi persones prescriptores reconegudes amb qui comparteixis valors.
  • Fixar-te en com construeixen les notícies les altres entitats del teu sector.
  • Fer servir l''storytelling', és a dir, cercar les històries humanes darrere dels vostres projectes.
  • Oferir experiències diferents, per exemple, rutes, detalls, activitats de nit o 'performances', sempre depenent de la vostra activitat.

Eines

Ara que ja sabeu com construir la notícia, la podeu formular a través de la nota de premsa o, si és especialment noticiable, a través de la roda de premsa, que implica fer una convocatòria de premsa i una nota de premsa posterior. Definim aquestes i altres eines necessàries per contactar amb mitjans:

Base de dades: Creeu una llista amb periodistes interessades en la nostra activitat i actualitzada.

Directoris de mitjans: Teniu a la vostra disposició directoris com el de la Generalitat, o el de La Moncloa.

Xarxes socials i aplicacions de missatgeria: Utilitzeu les xarxes socials per contactar amb periodistes. Els trobareu sobretot a Twitter. També podeu utilitzar grups de Telegram o Whatsapp per fer arribar les vostres comunicacions a periodistes de confiança, i trucar a les redaccions.

Nota de premsa: És l'eina imprescindible per comunicar la vostra notícia als mitjans. S'envia a través de correu electrònic i d'aplicacions de missatgeria al cost del text i en pdf. Ha de tenir un titular impactant, un subtítol o diversos subtítols per destacar les idees principals, i una redacció clara i objectiva seguint la piràmide periodística de les 5W (qui, què, on, com i per què). Cal que inclogui la data i el lloc, el remitent i les dades de contacte.

Convocatòria de premsa: Serveix per convocar les periodistes a una roda de premsa o esdeveniment. No ha de contenir massa informació sobre la notícia, només el tema principal, qui hi participa, on se celebra i qui l'organitza. És recomanable enviar-la una setmana abans de la roda de premsa i fer un recordatori uns dies abans. Després de la roda de premsa, caldrà enviar la nota de premsa.

Roda de premsa: És l'acte informatiu en el qual es comparteix una informació amb els mitjans. Cal organitzar l'espai i tenir en compte les necessitats dels periodistes, a més d'organitzar els parlaments.

Sala de premsa virtual: És l'espai al núvol on allotjar les notes de premsa i el material de comunicació que anem generant. Serà molt útil per a les periodistes que hi poseu fotografies per il·lustrar les notícies.

Recull de premsa: És la recopilació de notícies que parlin sobre nosaltres. És recomanable llistar-les en un full de càlcul per analitzar l'enfocament que els mitjans han fet servir.

Escollir el mitjà

A quin mitjà contactareu i enviareu la vostra nota de premsa? Feu-vos un mapa mental de periodistes i mitjans segons els vostres interessos tenint en compte les avantatges i desavantatges de cada tipus de mitjà.

Els mitjans tradicionals tenen més abast, però poden ser més inaccessibles i condicionar el vostre missatge. Tingueu en compte els mitjans locals, els alternatius i els impulsats per les entitats, que acostumen a tenir espai per als projectes socials, i també els sectorials sobre la vostra activitat.

Sigui com sigui, acordeu-ne les condicions prèviament si en teniu, per exemple, si no voleu parlar a través d'un portaveu, o si no voleu que s'utilitzi un cert llenguatge. Recordeu sempre que sense periodistes no hi hauria bona informació, però sense notícia tampoc, i aquesta és vostra.