Com fer una campanya a les xarxes socials, pas a pas

Colectic - Informàtic
Il·lustració sobre la comunicació a través de les xarxes socials. Font: Pixabay
Il·lustració sobre la comunicació a través de les xarxes socials. Font: Pixabay

Com fer una campanya a les xarxes socials, pas a pas

Colectic - Informàtic
Resum: 

La cooperativa l'Apòstrof proposa una metodologia per conceptualitzar i organitzar un conjunt d'accions de comunicació.

Les campanyes de comunicació estan formades per un conjunt d'accions comunicatives que conflueixen i enforteixen una mateixa estratègia digital. La guia 'Tu no pots fer campanyes', de la cooperativa l'Apòstrof, ofereix moltes claus per conceptualitzar-les i organitzar-les. Fem un recull de les passes que aconsella seguir.

Fes-te preguntes

Què vols aconseguir amb la teva campanya? Què vols transformar? Quines emocions vols generar? A qui vols fer arribar el teu missatge? En quin moment de l'any creus que és millor llançar-la? Amb quines aliances pots comptar? Amb quines habilitats compteu? I amb quins recursos, ja siguin econòmics, humans o materials, compteu?

Les preguntes estimulen la nostra creativitat amb més preguntes, que ens ajudaran a construir el punt de partida de la nostra campanya: el brífing.

El brífing

El brífing ha de ser un document clar i esquemàtic que ordeni la informació necessària per arrencar un projecte de comunicació. Ha de definir què voleu comunicar, a qui i per què, és a dir, l'objectiu i el públic a qui va dirigit.

Aquest document té un paper fonamental en les campanyes comunicatives, ja que proporciona una visió integral de la situació, els desafiaments i les metes de l'entitat o projecte, permetent a les professionals de la comunicació comprendre a fons la identitat de la marca, el seu públic objectiu i el context del mercat. El brífing serveix com un full de ruta que alinea a totes els membres de l'equip, des de dissenyadores, fins a redactores i directores estratègiques, en una direcció coherent i unificada.

A més, facilita la presa de decisions informades i l'avaluació de l'èxit de la campanya, ja que conté referències clares i quantificables per mesurar el rendiment i comparar dades amb els objectius predefinits.

La idea

Per crear una campanya original necessitem deixar anar la nostra creativitat i entrar en la fase d'ideació, ens recomanen des de l'Apòstrof. Haurem de trobar un lema que serveixi de fil conductor a les accions de la campanya. El lema probablement esdevindrà un hashtag propi que farem servir a les nostres xarxes socials i es desplegarà la gràfica de la campanya, que pot incloure logotip, fotos, il·lustracions, vídeo...

Treballar en grup pot ajudar en aquest procés combinant mirades, idees i habilitats.

Des de la cooperativa, aconsellen barrejar, és a dir, desordenar paraules, històries, utilitzar metàfores, per exemple, del món animal, o utilitzar els sentits, per obtenir idees innovadores. Tornar a ser infants i renunciar a la censura, als "mai" i als "no": "Per idear és millor ser absolutament ridículs que absolutament avorrits".

També aposten per observar i escoltar què comuniquen les altres entitats i sortir a passejar per trobar la inspiració.

La idea ha de cridar l'atenció, despertar la curiositat, no vendre fum, ser senzilla, ser coherent entre fons i forma, i passar el filtre d'alguna bona amistat o companya, afirmen a la guia en to irònic.

Accions

És el moment de pensar en accions a desenvolupar i organitzar-les en una taula per definir l'acció, a quin públic es dirigeix, a través de quins canals es farà, quins materials necessitem, quines tasques calen fer i en quin moment del calendari l'executarem.

Un cop tinguem el quadre ple, el repassem per veure si arribem al públic desitjat i cobrim els objectius marcats o si calen modificacions.

Com a inspiració o com a possibles accions complementàries, la guia ens ofereix opcions com enviar una newsletter, fer un concurs a les xarxes socials, fer un cartell, fer marxandatge, crear una web específica, monitoritzar les visites de la web, tenir repercussió als mitjans, fer una xerrada informativa, explicar la campanya al nostre web o patrocinar un esdeveniment.

També organitzar una recollida solidària, parlar amb l'ajuntament per si es poden posar banderoles a la via pública, crear bàners o anuncis digitals, publicar una guia o material, fer un vídeo, fer una acció al carrer, fotografiar el making off de la campanya o personalitzar les capçaleres de les xarxes.

Compte!

La guia de la cooperativa de comunicació ofereix receptes de mínims perquè res no surti malament.

En relació al disseny, posa èmfasi en la composició perquè el lema tingui visibilitat i en tenir en compte la resolució i respectar les proporcions de les images, a més d'adaptar els dissenys al format mòbil perquè no estiguin atapeïts d'informació.

Sobre els mailing i butlletins, cal corregir els textos, protegir les dades dels teus contactes utilitzant les còpies ocultes, redactar un assumpte atractiu i facilitar la lectura amb textos curts, imatges, negretes i destacats.

Quants a les xarxes socials, s'han de planificar i programar les publicacions i han de tenir imatges, enllaços, vídeos i etiquetes, has de tenir els perfils cuidats, i un calendari editorial per tenir una previsió.