Com funciona la web app Rutes Compartides?

Colectic - Informàtic
Imatge del vídeo promocional de la web app. Font: Rutes Compartides
Imatge del vídeo promocional de la web app. Font: Rutes Compartides

Com funciona la web app Rutes Compartides?

Colectic - Informàtic
Resum: 

Ponent Coopera, Tres Cadires, la XEP i Komun llancen una eina perquè pageses, elaboradores i artesanes puguin fer arribar les seves comandes de la forma més eficient.

Rutes Compartides és una web app d'ús gratuït i de programari lliure és una eina sense precedents pensada perquè elaboradores, pageses i artesanes uneixin esforços logístics per tal d'aconseguir un transport de comandes més eficaç i reduïr la petjada ecològica, però també els costos i el temps que hi inverteixen.

Us expliquem com funciona.

Qui la pot utilitzar?

Està pensada perquè pageses, elaboradores i artesanes puguin fer arribar les comandes de la forma més eficient compartint les rutes, de manera que es minimitza l'impacte econòmic, el mediambiental i el temps dedicat, però està oberta a qualsevol persona que tingui interès per utilitzar-la.

Com funciona i quines opcions ofereix?

Per utilitzar-la, primer cal registrar-se amb un nom, contrasenya i correu electrònic.

  • Cerca ruta o comanda

Podeu cercar una ruta de distribució ja creada i utilitzar-la per transportar les vostres comandes. En la cerca, es pot filtrar amb etiquetes i segons es tracti de vehicles isotèrmics, és a dir, amb parets aïllants, vehicles preparats per transportar refrigerats, amb font de fred d'entre 4 i 12 graus centígrads, o congelats, amb temperatures inferiors als 0 graus.

També es poden seleccionar rutes en les quals no es transporten verdures o productes que produeixen humitats.

El cercador indica la distància de desviació que implica sumar la vostra comanda a la ruta i només mostra les rutes amb una distància de desviació màxima que encaixi amb la vostra cerca.

  • Crea ruta

Per crear una ruta que teniu previst fer caldrà un nom, marcar els possibles punts intermedis de la ruta i el màxim desviament, indicar si hi ha seients disponibles per compartir i/o espai disponible al vehicle, el cost per cada km recorregut i el model de vehicle.

La web app permet oferir l'espai lliure per transportar comandes de forma compartida, però també aprofita per compartir l'espai dels seients.

  • Crea una comanda

Per crear una comanda, també caldrà un nom intern, a més d'una data mínima i màxima o flexible d'arribada. També haureu d'indicar si voleu ocupar un seient buit al vehicle, el nombre de paquets implicats, l'alçada, l'amplada, la llargada i el pes, i si són fràgils.

La web app permet també revisar les rutes o comandes actives i antigues.

Qui hi ha al darrere?

És un projecte de Ponent Coopera, executat per Tres Cadires, la Xarxa Ecològica de Ponent (XEP) i Komun, validat per un grup motor i un grup de contrast, i finançat per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya i l'Einateca Agroecològica.

Responsabilitat i compensació

Les impulsores posen al servei aquesta eina, que no funciona com a intermediària, sinó per posar en contacte les dues parts. Per tant, no es fa responsable de l'acord ni del transport.

L'eina no permet la comunicació directa entre aquestes parts, només en facilita les dades, i tampoc permet el pagament, tot i que són dues opcions que a la llarga voldrien implementar.

Tot i que afegeixen el càlcul de preu per km recorregut, no entren en la compensació a la persona o entitat que fa la ruta. Aquesta negociació està pensada perquè es faci externament a l'aplicació i perquè s'arribi a un acord segons cada situació.