CommonsCloud: serveis al núvol i cooperació

Colectic - Informàtic
Fer el salt cap a una plataforma oberta i col·laborativa no és tant difícil Font: CommonsCloud
Fer el salt cap a una plataforma oberta i col·laborativa no és tant difícil Font: CommonsCloud
Un alternativa a Google Drive i alters serveis de programari privatiu Font: CommonsCloud
Un alternativa a Google Drive i alters serveis de programari privatiu Font: CommonsCloud

CommonsCloud: serveis al núvol i cooperació

Colectic - Informàtic
Resum: 

Coneixes aquesta plataforma alternativa a Google Drive, iCloud i OneDrive? Ofereix tot un seguit de serveis que permeten treballar dins la vostra entitat i col·laborativament amb d'altres.

Sí. CommonsCloud és una plataforma basada en el software lliure, la col·laboració i la descentralització. Això vol dir que queda molt lluny de la lògica del software privatiu, com la que segueixen Google Drive i altres.

Està gestionada per FemProcomuns, SCCL, una cooperativa que ha estat creada com a eina estratègica per a tirar endavant projectes basats en el 'procomú' de manera viable i sostenible. Al seu darrere hi ha una aliança d'entitats que participen en el desenvolupament de la plataforma, en es seu desplegament i en la seva difusió.

Serveis que ofereix la plataforma

CommonsCloud permet a les entitats i altres organitzacions del tercer sector fer servir pràcticament els materixos serveis que els que ofereixen les iniciatives privatives (i fins i tot alguns d'altres) i mantenint la privacitat de les dades. Això vol dir que queda garantit que no s'està comercialitzant amb elles.

Però segurament t'estaràs preguntant: però que puc fer amb CommonsCloud? Doncs pràcticament tot el que una entitat necessita fer al núvol, integrant tres serveis als quals es pot accedir amb el mateix compte:

  • Oficina en línia: editor de text, magatzem d'arxius, gestor d'agendes, editor de documents en temps real.
  • Gestor de projectes: per a la col·laboració en línia d'entitats i col·lectius.
  • Espai de debat Agora: possibilita fer debats i prendre decisions entre participants.

Diagrama serveis CommonsCloud

Com fer-se membre de CommonsCloud

La plataforma està pensada tant per a persones individuals com per a entitats o col·lectius (especialment de l'economia social i solidària), associacions que treballen amb persones voluntàries, grups autònoms que treballen en xarxa i moltes altres iniciatives ciutadanes.

Les entitats o col·lectius poden decidir quina opció s'ajusta més a les seves necessitats en funció del nombre de persones usuàries i de la capacitat d'emmagatzemament que calgui en el servidor.

Alguns serveis són oberts i lliures, i d'altres requereixen fer-se membre de la cooperativa de CommonsCloud. Trobaràs informació sobre com afiliar-s'hi al web de contribucions.

Des de CommonsCloud es fan tallers de formació per a persones usuàries i d'altres per a informàtics i informàtiques, per tal que puguin replicar tot el sistema en un servidor autogestionat.

A més de les aportacions dels socis i sòcies cooperativistes, la plataforma té una campanya a Goteo per poder financiar-se.

Crear un compte

'CommonsCloud people' són aquelles persones que han creat un compte què permet accedir a alguns serveis de la plataforma. Per crear-lo s'ha de carregar al navegador el web de CommonsCloud (https://www.commonscloud.coop) i clicar sobre "Registre".

Accedir a CommonsCloud

Seguidament haurem d'omplir el formulari de registre:

formulari registre CommonsCloud

'CommonsCloud members' són les persones que poden accedir als serveis contractats i participar al Grup d'Activitat Cooperativitzada (GAC). Per a ser menbre s'ha de fer una contribució mínima retornable de 10 euros al capital social de la cooperativa FemProcomuns, i escollir una quota en funció dels serveis que es vulguin gaudir. Accedeix al web de contribucions.

Oficina

Es pot treballar amb l'Oficina de CommonsCloud a partir de la pàgina web o bé d'aplicacions que permeten sincronitzar els diferents objectes d'aquesta eina amb l'ordinador o un dispositiu mòbil (telèfon o tablet).

Per accedir a Oficina clicarem "Login" a la part superior dreta de la pàgina principal, introduirem les dades d'accés que vam crear en el procés de registre i s'obrirà així la pàgina del nostre perfil que ens mostrarà diferents enllaços entre els què farem clic a l'últim (https://oficina.commonscloud.coop):

accés a Oficina

La primera vegada que fem això s'haurà de tornar a introduir les dades d'accés, i tot seguit podrem veure aquesta pantalla:

Vista Oficina CommonsCloud

Des d'aquí podrem guardar i compartir arxius i carpetes, veure els últims canvis de tots els arxius i dels que s'han compartit, sincronitzar les carpetes i els arxius amb altres ordinadors i dispositius mòbils, sincronitzar contactes i calendaris... Coneix més a la pàgina d'ajuda de CommonsCloud.

Projectes

Des de la pàgina del nostre perfil farem clic al tercer enllaç (https://projectes.commonscloud.coop) i accedirem així a l'eina Projectes:

Aspecte Projectes Commonscloud

El que en realitat hem fet és accedir a la plataforma Phabricator que ens permet gestionar tasques i projectes. D'aquesta manera podrem autogestionar col·lectius que poden créixer en escala i complexitat.

Consulta la documentació a la pàgina de suport de Projectes.

Agora

Accedim a l'eina Agora a partir del segon enllaç de "Your websites" al nostre perfil (https://agora.commonscloud.coop):

Aspecte Agora CommonsCloud

l’Agora és la plataforma de debat i presa de decisions. Està basada en Discourse, una plataforma de fòrums en línia molt sofisticada però a l'hora molt senzilla, i és per això que s'ha convertit en la plataforma de debat 'online' de referència a moltes comunitats.

Serveix per a debatre entre els usuaris i usuàries sobre el projecte i les eines, resoldre dubtes, oferir ajuda mútua... Amplia informació sobre Agora al web de suport.