Àmbit
Informàtic

Coneixes el bloc 'Famílies TIC'?

Entitat redactora
Colectic
Autor/a
Marta Solis
El bloc 'Famílies TIC' té quatre àmbits d'incidència: prevenció, acompanyament a famílies, addició a les pantalles i ciberseguretat. Font: Generalitat de Catalunya.
El bloc 'Famílies TIC' té quatre àmbits d'incidència: prevenció, acompanyament a famílies, addició a les pantalles i ciberseguretat. Font: Generalitat de Catalunya. Font: Generalitat de Catalunya

El bloc de la Secretaria de Polítiques Digitals conté una quinzena de recursos d’interès per a fomentar l’ús crític i responsable de la tecnologia entre els diferents membres de la família.

El bloc 'Famílies TIC' compta amb una quinzena de recursos que volen donar a conèixer i apropar propostes, pautes o idees per a repensar la relació que s’estableix amb els dispositius digitals. Actualment, els recursos es troben classificats en quatre àmbits: prevenció i sensibilització, acompanyament a les famílies, addiccions a les pantalles i ciberseguretat.

En el marc del projecte ‘Xarxa Punt TIC’, la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa aquest espai amb la voluntat d’oferir alternatives diverses i plurals per a aprofundir en l’acompanyament digital de les famílies a la infància, a l’adolescència i a la joventut i promoure una relació més saludable amb les noves tecnologies

Aquest és un recurs clau per a fomentar l’ús crític i responsable de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació entre els diferents membres de la família i, alhora, pot ser una eina bàsica i fonamental per a repensar la relació que establim amb els dispositius digitals, també des de les entitats del tercer sector que, sovint, esdevenen referents per a moltes famílies. És inqüestionable que la tecnologia forma part de la nostra quotidianitat. No obstant això, és vital situar al centre el nostre benestar digital i la nostra seguretat digital, així com reformular el seu ús.

En aquest recurs de Xarxanet, ens endinsem en els quatre àmbits d’incidència del bloc 'Famílies TIC'.

Índex

Àmbit de prevenció i sensibilització

En aquest àmbit, hi trobem tres recursos. El principal recurs és el Manifest dels Drets Digitals de la Infància i de l’Adolescència, un document que recull demandes concretes formulades per infants i adolescents del territori adreçades a les administracions públiques, als centres educatius i a les famílies sobre els drets digitals de les persones menors. Impulsat per la Secretaria de Polítiques Digitals i la Fundació Ferrer i Guàrdia i en el marc de la Carta catalana per als drets i les responsabilitats digitals, el projecte reclama una comunicació més entenedora, clara i accessible.  

A l’àmbit de prevenció i sensibilització, es poden consultar també dos espais informatius de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el Pep.info i la Clara.info. Pensats per a joves, els dos recursos volen potenciar la difusió de missatges preventius i intentar disminuir els comportaments de risc entre nois i noies.

Àmbit d’acompanyament a les famílies

Actualment, aquest és l’àmbit amb més recursos. Entre ells, destaquen dues guies de la cooperativa de telefonia conscient Som Connexió, ‘Guia per a famílies cruels i malvades’ i ‘Despantalla’m, guia per criar sense pantalles de 0 a 3 anys’. El principal objectiu és conscienciar les famílies i les persones cuidadores dels impactes negatius de les noves tecnologies durant la primera infància, així com oferir estratègies per a posar en pràctica durant l’etapa de criança. Les guies també fan incidència en l’acompanyament de les famílies en la incorporació del telèfon mòbil i en l’ús crític.

També, a l’àmbit d’acompanyament a les famílies, es pot trobar el joc de cartes Les pantalles nostres de cada diaque busca fomentar i acompanyar la conversa familiar sobre l’ús dels dispositius digitals. L’eina compta amb dues modalitats de joc, ‘Tenim un problema, en parlem?’ i ‘Establir una aliança digital’, i cobreix situacions de conflicte i ofereix alternatives positives.

Àmbit d’addicions a les pantalles

Una conversa amb l’experta en addicions no tòxiques Núria Aragay centra aquest àmbit. A l’entrevista, la psicòloga clínica parla sobre famílies i pantalles i explica com afecta la tecnologia a les diferents etapes: a la primera infància, a l’adolescència i a les persones adultes. També, comparteix estratègies i bones pràctiques, així com recorda que, tot i que no hi ha receptes màgiques i que cal buscar en cada cas què funciona i què no, és bàsic escoltar, tenir paciència i explorar possibilitats.

Així mateix, es pot consultar la guia ‘Les tecnologies digitals a la infància, l’adolescència i la joventut’ que ofereix consells, pautes, recursos i recomanacions sobre quin acompanyament digital s’ha de fer a infants, adolescents i joves. El recurs proporciona informació sobre els principals riscos vinculats i les identitats i les relacions que es generen. També, reflexiona sobre l’ús de la tecnologia des de l’àmbit familiar, els centres educatius, l’educació no formal i l’educació informal.

Àmbit de ciberseguretat

L’àmbit de ciberseguretat és protagonitzat per tres recursos de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, que volen sensibilitzar la ciutadania sobre la importància d’aplicar bons hàbits a l’hora de navegar per Internet amb una especial atenció a infants, adolescents, joves, famílies i persones educadores. En especial, es poden trobar diversos reportatges audiovisuals amb recomanacions i consells sobre ciberseguretat com, per exemple, claus per a gestionar la informació, per a mantenir la informació protegida o per a aprendre a crear contrasenyes robustes i protegir-se dels ciberatacs.

  

Així mateix, podem trobar dos recursos més per a aprofundir en l’acompanyament digital, en el control parental i en el món dels videojocs. Els documents posen el focus en alguns dels perills que pot comportar la tecnologia com, per exemple, continguts inapropiats de caràcter pornogràfic o de caràcter violent, i en com les famílies poden protegir les persones menors i garantir el seu benestar.

Durant els propers mesos, es preveu anar incorporant més recursos d’interès amb la voluntat de convertir el bloc 'Famílies TIC' en una eina de referència pel que fa a l’ús crític i responsable de les noves tecnologies de la informació i de la comunicació entre els diferents membres de la família. Entitats, entreu al bloc i endinseu-vos en l’ús crític i responsable de les pantalles!

Comparteix i difon