Consells per escollir les millors etiquetes per les xarxes socials
Comparteix
Les etiquetes de les xarxes socials poden ser molt útils a les entitats i associacions. Però cal controlar si les etiquetes idealitzades estan sent utilitzades o no.
La gran majoria de xarxes socials tenen un aspecte en comú: poden utilitzar etiquetes. Twitter va ser de les primeres a popularitzar les paraules iniciades per un coixinet. Posteriorment, va ser Instagram qui també va acceptar l’ús de les etiquetes en les seves publicacions. I finalment Facebook, també va incorporar el sistema d’etiquetes a les seves publicacions. Per cert, sembla que en aquesta última xarxa social, es vol potenciar l’ús de les etiquetes, les publicacions que n’utilitzin, tindran un major abast.
Utilitzar les etiquetes és molt senzill. Només s’ha d’escriure aquella etiqueta i ja està. Però teniu clar quin és el resultat d’aquella etiqueta? Crèieu que l’etiqueta que esteu utilitzant, és correcte? Les persones que us segueixen i publiquen publicacions sobre vosaltres, les utilizen? Totes aquestes són preguntes que cal fer-se abans, durant i després de l’ús d’etiquetes.
En aquest recurs us explicarem alguns consells per escollir correctament les etiquetes que acompanyaran les vostres publicacions. També us explicarem algunes eines per controlar si l’etiqueta té èxit o no.
Quan cal crear o utilitzar una etiqueta?
En el context associatiu, les entitats poden utilitzar les etiquetes sempre que calgui. Però caldria, abans de fer-les servir, fer-se algunes preguntes, com per exemple, si la publicació cal que es pugui classificar sota alguna etiqueta en concret o la publicació pot ser recuperada en algun moment o altre, mitjançant la cerca per etiquetes. Això seria la norma general. En cas que ningú hagi de cercar, millor no utilitzar etiquetes.
Possiblement, l’ús més interessant de les etiquetes, és quant ésteu en el context d’alguna activitat o projecte. Aquesta situació, comporta que les publicacions estiguin classificades sota alguna etiqueta que descrigui la iniciativa. D’aquesta manera, si algú vol cercar informació sobre el projecte o l’activitat, només ha de consultar l’etiqueta i li sortirà tota la informació referida al projecte en qüestió.
També es pot utilitzar una etiqueta amb el nom de l’entitat. Amb aquesta etiqueta, les persones podran cercar informació sobre el desenvolupament de la vostra entitat. Això també ajudarà molt a potenciar el nom de la vostra entitat. Pot ser molt oportú quan just estigueu començant a fer les primeres passes amb la vostra associació.
Com han de ser les etiquetes?
No hi ha cap norma escrita sobre com han d’estar escrites les etiquetes a les xarxes socials. Però és interessant fer algunes reflexions. Per exemple, les persones que hagin d’escriure les etiquetes a les publicacions, recordaran com s’escriu una etiqueta amb molts caràcters? Probablement, no. Per tant, un primer consell, és que les etiquetes, quan més curtes, millor.
Un altre consell és la vocalització de l’etiqueta. Moltes vegades haureu de nomenar verbalment aquesta etiqueta. És preferible, que no sigui una barreja de consonants, i que les vocals tinguin més domini. D’aquesta manera, serà molt fàcil pronunciar-la. En el cas que hi hagi consonants pel mig, que siguin poques.
A part de la durada i la claredat a l’hora de pronunciar les etiquetes, cal també ser una mica creatius amb les etiquetes. Les etiquetes creatives, divertides, tendeixen a ser més utilitzades que les etiquetes avorrides. Intenteu, doncs, fer jocs de paraules amb les etiquetes o acudits enginyosos.
Una vegada tingueu clara quina és l’etiqueta que voleu utilitzar, heu d’utilitzar la mateixa a totes les xarxes socials. D’aquesta manera, el criteri queda uniformitzat.
Controlar les etiquetes
Un cop ja teniu pensades les etiquetes que utilitzareu i les comenceu fer servir, cal controlar que aquestes, estiguin funcionant. Pot passar, que la comunitat d’usuaris i usuàries de les xarxes socials, no se sentin còmodes amb aquelles etiquetes, i n’estiguin utilitzant d’altres.
De tant en tant, és molt interessant que controleu les publicacions que fan a les xarxes socials, els usuaris i usuàries que us segueixen. D’aquesta manera podreu esbrinar si estan utilitzant les etiquetes que heu creat anteriorment o no. En el cas que les estiguin utilitzant, tot va sobre rodes. Però si no les estan utilitzant, cal mirar d’actuar.
Caldrà controlar si només són uns quants usuaris i usuàries. En aquest cas, només caldria recordar que les etiquetes proposades per vosaltres són unes, i que n’estan utilitzant unes altres. En el cas que l’ús de les etiquetes sigui molt diferent del que heu proposat vosaltres, considereu l’opció de canviar aquestes etiquetes.
Les persones, tendim a mirar de facilitar-nos la vida i no complicar-nos-la. L’ús d’etiquetes, també segueix aquest patró. Si observem que la majoria d’usuaris i usuàries, utilitzen una altra etiqueta, és probable que ho facin per més facilitat. Caldrà, doncs, canviar l’etiqueta oficial, per l’etiqueta que està utilitzant els vostres seguidors i seguidores.
Eines per controlar les etiquetes
Tal com hem comentat, cal que controleu si les etiquetes que heu creat vosaltres, són utilitzades o no. Per a fer-ho, podeu utilitzar algunes eines concretes. Anem a explicar-les, una a una.
- Facebook: per controlar si l’etiqueta està sent utilitzada, només heu de cercar-la al cercador. Us sortiran totes les publicacions que s’han fet amb aquest etiqueta. Ull, només sortiran les publicacions de les persones que hagin publicat una publicació amb l’etiqueta i aquesta publicació sigui visible per a tothom. Aquesta última opció, la trobareu a cada publicació de Facebook.
- Instagram: en el cas d’Instagram, també és el mateix que Facebook. Només heu de cercar la publicació al cercador i us sortiràn totes les publicacions fetes amb aquesta etiqueta. Com a diferència clau, en aquest cas, Instagram us mostrarà un comptador de quantes publicacions tenen aquesta etiqueta, i també us mostrarà l’opció de seguir aquesta etiqueta. Cada dia, quan consulteu el fil d’Instagram, us sortiràn les publicacions publicades amb aquesta etiqueta. Ull, les publicacions de les persones que tenen el perfil privat, no sortiran.
- Twitter: en el cas de Twitter hi han dues opcions. Per un cantó, es pot utilitzar TweetDeck per controlar les publicacions que s’han fet, utilitzant una etiqueta concreta. TweetDeck permet crear columnes per fer el seguiment d’aquestes etiquetes concretes. I per una altra cantó, podeu utilitzar l’eina TweetBinder, que us permetrà esbrinar quantes piulades s’estan fent amb una etiqueta concreta. Aquesta eina va molt bé per saber si l’etiqueta concreta té èxit o no.