Consells per fer les infografies de la vostra entitat

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Abans de començar a fer una infografia és molt recomenable dissenyar-la. Imatge de Nate Burgos. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0 Font: Nate Burgos. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0
Abans de començar a fer una infografia és molt recomenable dissenyar-la. Imatge de Nate Burgos. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0
Les infografies que tenen èxit han estat molt ben pensades, prèviament. Imatge de Nate Burgos. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0 Font: Nate Burgos. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0
Les infografies que tenen èxit han estat molt ben pensades, prèviament. Imatge de Nate Burgos. Llicència d'ús CC BY-ND 2.0

Consells per fer les infografies de la vostra entitat

Colectic - Informàtic
Resum: 

L’èxit de la infografia recau en saber resumir gràficament el conjunt d’informacions que voleu explicar. Mitjançant alguns consells podreu resumir la informació d’una forma molt gràfica.

La infografia és una tècnica de comunicació, on la informació es mostra de manera gràfica. És una manera d’informar que ja fa temps que s’utilitzava en els mitjans d’informació escrits, i que últimament s’ha començat a utilitzar a Internet.

Mitjançant les infografies podreu comunicar moltes informacions. En l’àmbit d’entitats i associacions, solen ser usades per comunicar processos, memòries o seqüències. Pot ser molt útil per complir la llei de Transparència. Mitjançant algunes eines podreu crear infografies que es connecten a un full de càlcul, i que agafen la informació de les cel·les i columnes. Així només canviant la informació del document, ja es canvia la informació de la infografia.

Però per fer una infografia correctament, no només s’han de saber utilitzar l’eina que us farà la infografia. També s’ha d’aprendre tot un seguit de passos que ajudaran al fet que la vostra infografia sigui tot un èxit. Penseu, que bona part de l’èxit de la infografia és el contingut, i no l’eina en com la vau crear.

A continuació us explicarem alguns consells perquè la vostra infografia sigui un èxit en l’àmbit informatiu.

Tenir clar quina informació voleu mostrar

Abans de començar a fer la infografia heu de tenir molt clar quina és la informació que voleu mostrar. Aquesta informació hauria de seguir el mateix tema informatiu. Per exemple, si voleu fer una infografia sobre el tancament de l’exercici de l’any anterior, no seria lògic incloure informació sobre les activitats que realitzareu la pròxima temporada.

La informació sempre ha de seguir el mateix tema, ja que si no, la persona lectora no acabarà d’entendre l’objectiu de la infografia. Penseu i resumiu quin és l’objectiu de la infografia. Redacteu un petit text explicant tot el que voleu explicar, i ensenyeu-li a algú, per tal que certifiqui que no esteu marxant del tema central.

Pensant l’objectiu principal de la infografia us ajudarà molt a centrar el vostre tema. Però també aneu amb compte amb no centrar-vos en objectius secundaris. És molt fàcil relacionar un objectiu secundari en un de principal.

Resumir la informació

Un cop heu redactat el text, toca resumir la informació. Quant parlem de resumir la informació, no estem parlant de quantes línies o quantes paraules ha de tenir una infografia. Una infografia pot contenir molta informació, però aquesta ha de ser resumida. La informació ben resumida, pot ser molt valuosa.

Hauríeu d’agafar el text i intentar subratllar el que realment és imprescindible. De totes aquestes frases, cal eliminar la part que no és important. I un cop les tingueu aïllades, mireu si encara les podeu resumir molt més.

Un cop fet, intenteu tenir, en el document de text, una frase per línia. D’aquesta manera podreu tractar la informació amb molta més facilitat i moure-la d’un lloc a un altre quan la tracteu. Al final hauríeu de tenir tota la informació resumida en un llistat.

Ordenar la informació

Amb el text informatiu que heu redactat prèviament, on ha de sortir tota la informació que voleu mostrar, encara l’heu de tractar una mica més. Heu d’ordenar com voleu que es mostri la informació.

Per exemple, si la vostra infografia és una seqüència de passos a seguir, caldrà ordenar-los. O si la vostra infografia té un fil conductor narratiu, caldrà ordenar la informació amb l’inici i el final. D’aquesta manera, s’entendrà perfectament la informació.

Podeu ordenar la informació mitjançant l’ordre per numeració o per pics, i utilitzant els tabuladors perquè quedi més ordenada. Per fer aquest ordre, podeu utilitzar l’eina Calculist que us ajudarà molt a ordenar la informació.

Substituir la informació de text en gràfic

Ara ja ve l’hora de començar a pensar a substituir la informació de text, en gràfic. Aquí simplement, del subjecte de cada frase heu de buscar un substitut gràfic. És probable que aquest substitut gràfic, no acabi de mostrar tota la informació que digui la frase, però ja us està mostrant gràficament el subjecte.

Per a cercar les imatges podeu utilitzar alguns recursos gràfics. Per exemple, la pàgina Emojipedia, és un directori d’emoticones, classificades i ordenades per àmbits i categories. Mitjançant aquesta pàgina podreu trobar moltes emoticones que poden ajudar-vos a substituir subjectes.

Un altre recurs molt útil per substituir la informació per gràfic, són les icones. Per exemple, a Flaticon podreu trobar moltes icones que us ajudaran a substituir la informació amb recursos gràfics. En aquest recurs que vam fer, trobareu molta informació sobre com substituir informació de text en gràfics.

Aprofiteu aquest procés de substituir la informació per recursos gràfics, per tal de decidir quines seran les icones, les fotografies, les emoticones i els gràfics estadístics que utilitzareu en la vostra infografia.

També és molr recomenable començar a penar en el context informatiu, i si necessiteu alguna fotografia o color destacat. Per exemple, si feu una infografia de les activitats de muntanya del vostre Centre Excursionista, pot ser interessant que el fons de la infografia sigui una fotografia d’una muntanya.

Combinació de colors

Per crear la vostra infografia també heu de tenir en compte els colors que utilitzareu. I, lògicament, haureu de tenir, molt en compte, si els colors que utilitzareu combinen correctament o es trepitgen, l’un a l’altre.

Podeu fer proves amb alguna eina com aquest comparador de colors en els quals podreu escollir diferents colors, per tal de visualitzar-los plegats. També us recomanem que mireu aquest vídeo sobre com utilitzar correctament els colors. (https://www.youtube.com/watch?v=thcTWE8hwMc)

Combinar tipografies

També haureu de tenir en compte les tipografies que utilitzareu i com combinar-les. Hi ha tipografies que no combinen, les unes a les altres. Per tant, haureu de pensar i fer proves en sí les tipografies seleccionades, us serveixen, o no.

Com a consell. Penseu en utilitzar tipografies pels títols, subtítols i pel contingut de text. La família tipogràfica del títol i el subtítol, poden ser les mateixes, però utilitzant cursives pels subtítols. En canvi, pel contingut de text, no utilitzeu la mateixa família tipogràfica. Si utilitzeu una Sans pels títols, utilitzeu una Serif pels continguts.

Fer proves amb alguna eina per fer esbossos

Un cop ho teniu tot planificat, amb la informació resumida, els recursos gràfics i els colors que utilitzareu, ja podeu començar a fer proves sobre com quedaria la vostra infografia. Podeu utilitzar les diferents eines que trobareu en aquest recurs.

Com a consell, mireu de fer proves, però si véieu que queda bé, tireu endavant amb la producció de la vostra infografia.