Consells per a mantenir la seguretat de la vostra web Wordpress

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Colectic
Wordpress és un gestor de continguts modular, ja que es pot construir peça a peça. Imatge de Olga Berrios. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Olga Berrios. Llicència d'ús CC BY 2.0
Wordpress és un gestor de continguts modular, ja que es pot construir peça a peça. Imatge de Olga Berrios. Llicència d'ús CC BY 2.0
La seguretat és molt important en una instal·lació Wordpress. Imatge de Peter Remmers. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: Peter Remmers. Llicència d'ús CC BY 2.0
La seguretat és molt important en una instal·lació Wordpress. Imatge de Peter Remmers. Llicència d'ús CC BY 2.0

Consells per a mantenir la seguretat de la vostra web Wordpress

Colectic - Informàtic
Resum: 

La majoria de pàgines web són fetes amb una instal·lació de Wordpress. Qualsevol pàgina web ha de vigilar la seva seguretat.

Wordrpress és un dels gestors de contingut més utilitzats en tot Internet. La seva facilitat d’ús i les múltiples possibilitats que ofereix, l’han convertit en un dels sistemes de creació de pàgines web més utilitzat per les entitats. En pocs clics es pot canviar tot el disseny d’una pàgina i afegir-hi millores.

Però, com en qualsevol altra instal·lació web, Wordpress no és segur. És un dels gestors de continguts més vulnerables i cal estar-hi atent per no trobar-se la pàgina web totalment canviada. Són molts els factors que poden convertir el vostre lloc web en un cau de codi fraudulent.

A continuació us donem uns quants consells per extremar les precaucions amb la vostra instal·lació Wordpress. D’aquesta manera, tindreu la vostra web més segura.

Escollir un hostalatge web fiable

L’hostalatge web és l’espai a Internet on resideixen tots els fitxers, carpetes i contingut, que formen tota la vostra pàgina web. És com un magatzem ple d’informació. Però aquest magatzem ha de ser segur i estar ben cuidat. Oi que no deixareu les vostres pertinences en un local sense portes? Doncs en el món de les pàgines web, també heu de pensar en la seguretat.

Actualment hi han moltes empreses que ofereixen hostalatge web. Abans d’escollir-ne qualsevol, assegureu-vos que ofereixen aquests serveis:

  • Certificat SSL: és un certificat que assegura que la transmissió de dades entre la vostra pàgina web i les persones que la visiten, és realitza d’una forma encriptada.
  • Còpies de seguretat: l’hostalatge web hauria d’oferir còpies de seguretat.
  • Antivirus: els virus també existeixen en el món dels servidors web. Per tant, el vostre hostalatge hauria de tenir un antivirus.
  • Monitoreig de tots els serveis: en qualsevol moment hauríeu de saber com està l’hostalatge web.
  • Tallafoc: un tallafoc impedeix l’entrada de qualsevol persona al vostre servidor.

Extensions de seguretat

Wordpress és un gestor de continguts modular. Això significa que la web la podeu anar construint mitjançant mòduls. Per exemple, el formulari de contacte és un mòdul específic. Wordpress també disposa de múltiples extensions de seguretat.

Una de les extensions més utilitzades per fer més segura la vostra web, és Wordfence. Wordfence és un potent tallafoc que també té un servei d’escàner. El potent tallafoc impedirà que qualsevol persona intenti entrar per la força a la vostra pàgina web. Encara que sigui per un error de no recordar la clau d’accés, Wordfence impedirà que aquesta persona torni a intentar entrar-hi.

Escolliu extensions i plantilles de disseny de confiança

Ja hem comentat prèviament que Wordpress és un sistema modular. Això significa que la vostra pàgina web es construirà mitjançant extensions. A més, tot el disseny es pot canviar mitjançant l’ús de les plantilles de disseny.

Molta gent programa extensions i desenvolupa plantilles de disseny. Cal prestar atenció sobre el que instal·leu en la vostra pàgina web. Algunes d’aquestes extensions i plantilles de disseny, poden contenir errades de programació.

Cal, doncs, instal·lar extensions i plantilles constatades per la comunitat d’usuaris i usuàries de Wordpress. La comunitat pot avisar d’errades i aquestes seran solucionades pels desenvolupadors i desenvolupadores.

Actualitzeu regularment la instal·lació de Wordpress

Constantment, Wordpress trau a la llum actualitzacions de seguretat. Algunes, acompanyades de grans canvis funcionals, però generalment es tracta de petits fragments que arreglen problemes de seguretat trobats per la comunitat.

Per tant, és necessari actualitzar constantment la vostra instal·lació de Wordpress. També és recomenable actualitzar les extensions i les plantilles de disseny. Els desenvolupadors i desenvolupadores d’aquestes ampliacions, també publiquen noves versions dels seus codis. Per tant, important estar totalment actualitzat.

Enforteix la forma d’accedir a la teva web

Per entrar al panell d’administració de Wordpress cal que us autentifiqueu. Autentificar-vos, significa utilitzar un nom d’usuari i una clau de seguretat. Però moltes vegades caieu en alguns errors típics, com:

  • Utilitzar el mateix nom d’usuari i la mateixa clau de pas.
  • Incloure claus de pas molt fàcils d’esbrinar, com el nom dels vostres fills i filles o el nom del vostre equip de futbol preferit.
  • Deixar anotat l’usuari i la clau en qualsevol full de paper de l’oficina.
  • Enviar-vos l’usuari i la clau de pas a través de correu electrònic.

També és molt recomanable intentar canviar l’adreça per introduir el vostre nom d’usuari i la vostra clau de pas.