Eines per ajudar a impartir formacions a distància
Comparteix
Moltes entitats que ofereixen formacions han hagut d’oferir-les a distància. Aquest llistat d’eines de programari lliure pot ajudar a l’organització i posada en pràctica d’aquestes formacions.
La crisi de la Covid-19 ha provocat que moltes entitats que oferien formacions, hagin hagut d’anul·lar-les o de impartir-les a distància. Impartir-les a distància no és fàcil, i més quan l’entitat no té l’experiència en fer-ho. Cal utilitzar tot una sèrie d’eines tecnològiques que, per lògica, es desconeixen. I cal fer-ho amb rapidesa.
En aquestes situacions el programari lliure té molts avantatges enfront del programari privatiu. Per un cantó, les eines de formació per programari lliure, no entenen de restriccions en nombre de persones usuàries que utilitzaran l’eina. Aquestes restriccions només depenen de les capacitats tècniques dels ordinadors o servidors, i no d’unes llicències d’ús. Per l’altre cantó, les eines de programari lliure tenen un cost molt diferent de les eines privades. Moltes d’elles són gratuïtes, i si alguna eina té un cost, no es pot comparar amb el d’una eina privada.
A continuació us descrivim una sèrie d’eines que us ajudaran a impartir aquestes formacions a distància. D’aquesta manera, la Covid-19 no impedirà que les persones interessades en les vostres formacions, es formin d’una manera raonable.
Podcasts, vídeos i retransmissions en directe mitjançant Open Broadcast Studio
Les retransmissions en directe són una bona alternativa en cas de no poder fer classes. En aquest cas, Open Broadcast Studio és una eina de programari lliure que permet fer retransmissions en directe a través d’Internet.
Mitjançant aquesta eina podreu enregistrar-vos en vídeo o àudio i emetre en directe a través de moltes plataformes de xarxes socials. Open Broadcast Studio permet també enregistrar la sessió en diferents formats d’audio o de vídeo, per després ser publicats en xarxes socials o repositoris de vídeos o fitxers de so.
Podeu investigar una mica el funcionament d’Open Broadcast Studio mitjançant aquest recurs que es va fer.
Edició de vídeo amb OpenShot i Shotcut
Moltes de les classes que emetreu en directe o que enregistrareu a casa vostra, necessitaran una edició de vídeo. D’eines d’edició hi han moltes però que siguin de programari lliure, poques. En aquest cas, recomanem OpenShot o ShotCut, sobretot per la senzillesa d’ús. Shotcut és potser un pèl més complex d’utilitzar que OpenShot. Això significa que potser es necessitarà més temps per aprendre l’eina. Així i tot, no són eines difícils.
Mitjançant aquests dos programes, podreu afegir caràtules, subtítols i fins i tot efectes. Tant OpenShot com Shotcut, són eines de programari de lliure i totalment gratuïtes.
Edició de so amb Audacity
En el cas que preferiu oferir podcasts, Audacity és l’eina perfecte per a l’edició de so. Mitjançant aquesta eina retallar trossos d’audio, corregir volums, o corregir sorolls de fons. Un cop acabada l’edició, podeu publicar el vostre fitxer de so en un repositori audiovisual.
Audacity està disponible per a GNU/Linux, OS Mac i Windows. És gratuït i programari lliure.
Pissarres electròniques a través d’Internet
En una classe sempre hi ha una pissarra. Doncs en una classe virtual, no pot faltar-ne cap. Però com podeu tenir una pissarra vrtual?
Recomanem dues eines de programari lliure: OpenBoard i Xournal++. Mitjançant aquestes dues eines podreu fer anotacions a la pissarra o esborrar-les. En el cas de tenir una tauleta gràfica, podreu gaudir molt de l’experiència d’utilitzar una pissarra electrònica a través d’Internet.