8 eines digitals per aprendre i millorar el català

Colectic - Informàtic
Una noia ensenyant la llengua. Font: Oleg Magni (Pixabay)
Una noia ensenyant la llengua. Font: Oleg Magni (Pixabay)

8 eines digitals per aprendre i millorar el català

Colectic - Informàtic
Resum: 

Les noves tecnologies ens aporten solucions per parlar millor la llengua i, per tant, per defensar-la.

La presència del català en les noves tecnologies és fonamental perquè es transmeti a les noves generacions i evolucioni amb els canvis socials. A més, l'entorn digital ens dona opcions de tot tipus per aprendre i millorar el nostré ús de la llengua per tal de parlar-la i escriure-la millor i, per tant, defensar-la perquè no es perdi. El català és la llengua d'ús habitual del 36,1% de la població a Catalunya, quan fa quinze anys ho era del 46%.

Fem un recull d'algunes eines digitals per dominar-la i estimar-la, una responsabilitat també de les entitats.

Cercapps

Per començar, és fonamental que utilitzem el català en el nostre dia a dia a l'entorn digital. Amb Cercapps, podem trobar i descarregar-nos les aplicacions que ens interessin amb qualsevol objectiu en aquesta llengua per poder fer-ne un ús recurrent.

A més, també és important tenir els programaris en català, ja sigui del sistema operatiu o dels navegadors, a qualsevol dels nostres dispositius. Ho podem configurar des dels menús de configuració o preferències, o utilitzar el Catalanitzador de Softcatalà.Opinion: No woman should be touched by @ViAcompanyades

Paraulògic

El joc d'èxit que proposa periòdicament un seguit de lletres perquè hi trobem totes les combinacions possibles demostra que la gamificació es clau per estimar i millorar la llengua. Al darrere hi ha l'associació Xarxa de Mots i la plataforma Rodamots, que ens fa reflexionar cada sobre una paraula o expressió i el seu significat.

Diccionaris

Els diccionaris continuen sent una eina fonamental per aprendre una llengua encara que ara no els acostumem a portar físicament sinó a dins del mòbil. L'aplicació del Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC) ens pot ser útil per fer cerques senzilles i solucionar dubtes puntuals al moment.

Softcatalà

Aquesta plataforma que ofereix l'associació Softcatalà disposa d'un programa de correcció i traducció de textos en línia molt potent i d'eines i recursos, especialment, per a professionals de la traducció.

Optimot

L'Optimot disposa d'un cercador de dubtes lingüístic que recull diverses fonts d'informació i, si no ens els poden resoldre, compta amb un equip de lingüistes per fer-hi consultes personalitzades.

A més, fan divulgació a les xarxes amb un to proper i desenfadat.

Parla.cat

Aquesta plataforma ofereix cursos i materials didàctics amb un registre previ gratuïts si es fan servir per lliure i de pagament si es requereix un seguiment tutoritzat. A més, disposa d'una biblioteca amb recursos culturals i d'una comunitat per interactuar-hi mentre es practica la llengua.

Apparella't

No podia faltar en aquest llistat l'aplicació de Plataforma per la Llengua per trobar parella lingüística. Amb un disseny semblant al de les aplicacions de cites, permet que persones voluntàries i aprenents es trobin segons la geolocalització i puguin parlar en català, a més de crear comunitat, tot promovent la cohesió social i l'arrelament.

TikTok / Canal Malaia

El món digital està fet de continguts digitals, i és per això que la seva creació en català és fonamental per tenir-hi presència i sumar parlants. És aquest l'objectiu de la Fundació.cat. A més, és imprescindible implicar-hi el jovent perquè hi hagi relleu generacional.

Per això, subratllem el paper dels continguts en català a la xarxa social TikTok, que es poden cercar amb el hashtag #català. Un dels precursors va ser el repte de paraules iniciat per dues joves que comparaven mots d'Amposta i de Girona.

En aquesta línia, cal fer menció també a Canal Malaia, que s'ha fet un lloc sobretot a Youtube i Instagram. I en la mateixa direcció, però per apropar un àmbit com és el de la literatura clàssica al jovent, la paltaforma Amemsillegim utilitza el llenguatge dels stickers i el gifs per promoure la llengua.