Eines per emmagatzemar els vostres documents i arxius multimèdia

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Existeixen eines per guardar documentació, amb les quals us podeu connectar des de molts dispositius.  Imatge de EvelynGiggles. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: EvelynGiggles. Llicència d'ús CC BY 2.0
Existeixen eines per guardar arxius des d'on es poden conectar diversos dispositius. EvelynGiggles. Llicència d'ús CC BY 2.0
El núvol ofereix més possibilitats de compartir documents que els clauers digitals. Imatge de Jacqui Brown.Llicència d'ús CC BY-SA 2.0 Font: Jacqui Brown.Llicència d'ús CC BY-SA 2.0
El núvol ofereix més possibilitats de compartir documents que els clauers digitals. Imatge de Jacqui Brown.Llicència d'ús CC BY-SA 2.0

Eines per emmagatzemar els vostres documents i arxius multimèdia

Colectic - Informàtic
Resum: 

La informació l’heu de tenir disponible a tot moment i en bones condicions de seguretat. Hi ha eines al núvol que ofereixen aquestes condicions.

Les entitats sense ànim de lucre, les associacions, les fundacions i les ONGs generareu molta documentació al llarg de l’any. Projectes, cartes, comunicats, fotografies i vídeos, són part de la documentació que podeu anar creant, durant el vostre dia a dia. I aquesta documentació cal guardar-la en un lloc segur.

Els discs durs dels vostres ordinadors, tot i han evolucionat molt i disposen de molt espai per emmagazetmar informació, no és el millor lloc per guardar la informació. Imagineu que s’espatlla l’ordinador o el disc dur, o bé us extreuen o perdeu el portàtil. Perdríeu tota la informació en un moment. El mateix passa amb els clauers o llapissós USB. Són tan petits que es poden fer malbé o es poden perdre molt fàcilment.

Un altre problema dels ordinadors i suports digitals per emmagatzemar informació, és que no és accessible per tothom. Només és accessible per la persona que disposi d’aquell suport o ordinador. Però i la resta de persones que necessitin treballar? Calen, doncs, eines que permetin un emmagatzematge segur i que, a més a més, tothom pugui connectar-se des de qualsevol dispositiu.

Una de les eines més utilitzades en aquest aspecte és Dropbox. Dropbox és un programa que et permet guardar informació a Internet. Aquesta informació està disponible per a totes les persones que tinguin l’aplicació o programa instal·lat. En els ordinadors, Dropbox crea una carpeta, perquè pugueu navegar per les carpetes i fitxers, com si estiguessin dins el vostre ordinador o dispositiu mòbil.

El problema de Dropbox és que és un pèl limitat. Actualment, només permet 2GB. Aquests 2 GB es poden consumir molt fàcilment amb les fotografies i vídeos de les vostres activitats.

A continuació us detallem algunes eines gratuïtes que us permetran guardar tota la vostra documentació en el vostre ordinador o dispositiu mòbil.

NextCloud

NextCloud és un paquet de programari que s’instal·la en un servidor. Dintre d’aquest paquet, hi ha el servei d’emmagatzematge al núvol, que permet guardar documentació al vostre servidor, i que aquest sigui accessible des de qualsevol dispositiu.

A part d’oferir el servei d’emmagatzematge al núvol, NextCloud també ofereix altres serveis, com per exemple la gestió de calendaris, contactes, tasques programades i flux de dades multimèdia. Permet connectar-se amb altres aplicacions de Google Docs i una connexió amb la Raspberry Pi. Des del mateix NextCloud també podreu editar els documents i guardar-los al vostre servidor.

NextCloud té versió per dispositius mòbils iOS i Android. Aquesta versió és totalment gratuïta i permet descarregar-se els documents que teniu guardats al vostre servidor. També permet editar tota aquesta documentació.

NextCloud té llicència programari lliure i és gratuït. No té cap limitació d’espai, ja que l’espai és el que configureu en el vostre servidor. Per tant, sou lliures de disposar tot l’espai necessari. Podeu instal·lar NextCloud en un servidor Windows, MacOS o GNU/Linux.

Google Drive

Google Drive també és un sistema d’emmagatzematge de fitxers, que en aquest cas, no s’instal·la en cap servidor. Els documents de Drive es guarden en els servidors de Google. L’ús que en fa Google del contingut dels fitxers, sempre ha sigut objecte de polèmica.

Google Drive permet guardar la documentació i fer-la servir amb altres eines seves, com poden ser Docs, Full de Càlcul i Presentacions. Aquesta connexió és totalment automàtica, i sempre queda totalment integrada a les eines de Google.

Google Drive ofereix una versió gratuïta de 15GB. Amb 15GB teniu espai totalment de sobra que us permetrà desar tota la documentació de text i gràfica, de la vostra entitat. En cas que necessiteu més espai, Google Drive ofereix diferents plans de pagament, que són molt econòmics, i que podreu arribar fins als 30 TB d’espai.

Google Drive també disposa d’aplicació mòbil per Android i iOS. Des de l’aplicació, i amb la resta d’eines de Google, podreu editar i gestionar tots els vostres documents. Google Drive no és programari lliure, però l’espai d’emmagatzematge, els plans de pagament que ofereix i la integració amb altres eines, són molt interessants a tenir en compte.

OneDrive

OneDrive és el servei d’emmagatzematge que ofereix Microsoft. Ofereix 5 GB gratuit. En el cas que tingueu contractat un pla de Microsoft Office, podreu fer servir 1 TB. La integració amb Microsoft Office és total. També té disponibles altres plans de pagament, que poden arribar als 6 TB d’espai.

Algunes de les característiques que ofereix OneDrive, són les següents:

  • Podeu accedir als arxius des de qualsevol dispositiu.
  • Podeu continuar treballant sense connexió a Internet. Un cop restablerta, els documents es desen automàticament, sense necessitat de fer res.
  • Tota la informació i els vostres documents, viatgen per Internet de forma encriptada.

OneDrive també disposa d’autentificació múltiple, recuperació de documents, detecció de virus i arxius dolents i múltiples possibilitats de comptes de negoci.

El mateix que passa amb Google Drive. OneDrive no és programari lliure i tampoc queda clar que és el que fan amb les vostres dades. A diferència de Google Drive, els plans de pagament no són tan competitius. Però la integració amb el paquet Microsoft Office és prou bona.

Mega

Mega és un servei d’emmagatzematge que ofereix 15 GB d’espai gratuït. És considerat com una eina molt segura, ja que ofereix un servei d’encriptació de dades punt a punt. Això significa que les dades, viatgen totalment encriptades des del dispositiu d’origen fins al dispositiu final.

Mega ofereix un taulell molt simple d’utilitzar, tant en la versió per navegador web com en la versió d’escriptori. A part, una característica molt interessant del taulell de Mega, la disponibilitat de tenir un xat per parlar amb altres usuaris de Mega i intercanviar-se fitxers encriptats. La seguretat és una de les prioritats de Mega.

En el cas de necessitar més espai per emmagatzemar arxius i imatges, Mega ofereix fins a 50GB més gratuïtes. Però aquest oferiment caduca al cap de 6 mesos. Durant aquest període, hauríeu de contractar un nou pla per a Mega, ja que si no, podeu perdre tota la informació. També heu de tenir en compte el nombre de transmissió de dades que fareu entra els diferents dispositius.

Mega no és programari lliure. El va fundar Kim Dotcom, un empresari d’origen finlandès que viu a Nova Zelanda, i que era el fundador de Megaupload. Aquesta empresa va tenir certa polèmica, ja que guardava tota mena de fitxers que es podien descarregar lliurement els seus usuaris i usuàries.

Pcloud

pCloud ofereix 10GB d’espai gratuït, amb el qual podreu guardar documents, fotos, vídeos i música. Pcloud no té restriccions de mida, a l’hora de pujar arxius al seu núvol i tampoc posa restriccions de velocitat.

Ofereix un servei de seguretat per desar informació, on la informació es desa de forma encriptada. La informació també viatja de forma encriptada, de dispositiu a dispositiu. També disposa de diferents eines per gestionar els fitxers que deseu als vostres dispositius.

Pcloud ofereix varis plans de pagament. Per exemple, un pla de pagament de fins a 2TB, amb un cost anual.