Guia bàsica de Canva

Colectic - Informàtic
Interfície del programa de disseny en línia. Font: Canva
Interfície del programa de disseny en línia. Font: Canva.

Guia bàsica de Canva

Colectic - Informàtic
Resum: 

L'eina en línia de disseny és polivalent. La podem fer servir per fer fulletons, presentacions, cartells o posts per a les xarxes socials.

Canva és l'eina de disseny en línia més popular. Les seves múltiples opcions i plantilles la converteixen en un programa polivalent que ens pot ajudar a preparar fulletons, presentacions, posts per a les xarxes o cartells, entre d'altres. Tot i que és senzill d'utilitzar, els disseny depenen de l'expertesa de la persona usuària. Per això, us expliquem la interfície i el funcionament bàsic perquè us endinseu en aquest món del Canva i pogueu deixar anar la vostra creativitat.

Registre i interfície principal

Per registrar-vos haureu d'iniciar sessió amb el vostre usuari de correu electrònic o amb les vostres xarxes socials, o crear un nou compte nou de Canva.

La interfície és senzilla:

  • Barra superior amb Plantilles categoritzades, l'apartat de descobreix per tafanejar els diferents elements predeterminats, un cercador, l'icona d'ajuda, la configuració, i l'opció per crear un nou disseny.
  • Barra lateral esquerra amb recomanacions de dissenys personalitzats, tots els dissenys que has generat, dissenys que altres persones han compartit amb tu, l'apartat de dossier de marca per generar dissenys estables com logotips, fonts i paletes de colors, l'opció per crear grups que permetin una fàcil compartició i una unificació de criteris, totes les carpetes i paperera.
  • Scroll amb un primer apartat amb tots els formats predissenyats i un seguit de blocs amb mostres dels diferents formats.

Opcions predeterminades

La llista d'opcions predeterminades és interminable, però recollim les més utilitzades, que es poden trobar tant al principi de les opcions dels formats predissenyats com si cliqueu a Crear nou disseny.

  • Presentació
  • Cartell
  • Infografia
  • Currículum
  • Publicació d'Instagram
  • Logotip
  • Document A4
  • Fullet
  • Targeta

Cada opció t'ofereix un format determinat i diverses recomanacions i mostres, però a partir d'aquí podeu fer i desfer segons el que us interessi.

Interfície de l'eina de disseny

La interfície de l'eina de disseny manté una barra superior amb opcions sobre visualització, compartició o descàrrega. Des d'aquí també es pot canviar el nom de l'arxiu.

El panell de treball es divideix en el full del disseny, on farem les creacions, i la barra lateral esquerra, a més d'altres opcions secundàries com la visualització de les miniatures de pàgines del projecte, que apareix a la part inferior. També podem afegir una pàgina, duplicar-la o eliminar-la des del menú que apareix a dalt a la dreta.

A la barra lateral hi trobareu:

  • Plantilles: aquí hi podeu trobar les pàgines predissenyades segons cada format i després podeu modificar-les. Un cop les seleccioneu s'obrirà un menú superior que us permetrà modificar l'animació i el color.
  • Elements: aquí hi trobareu línies i formes, gràfics, fotos, vídeos i marcs. Quan seleccioneu l'element us apareixerà el menú per modificar-lo ja sigui eidtant l'animació, retallant la imatge o posant-li efectes.
  • Càrregues: des d'aquí podeu carregar imatges, vídeos o àudios del vostre ordinador que després inserireu en el vostre disseny.
  • Text: des d'aquí podeu selecionar una tipografia predissenyada i un format de text d'entre les opcions: encapçalament, subtítol o títol. Després podeu modificar la mida i la tipografia, a més dels efectes, des del menú.
  • Estils: aquí trobareu combinacions de tipografies i fons predissenyades.
  • Més: en aquest menú trobareu la resta d'opcions que van des d'inserir emojis a connectar amb altres plataformes com Pexels o xarxes socials com Facebook i Instagram.

5 Consells bàsics de disseny

Ha arribat l'hora de remenar i jugar amb l'eina, però abans, cinc consells bàsics per dissenyar els vostres documents:

  1. Posa límit a la teva creativitat amb la tipografia. Si en fas servir una de molt vistosa combina-la amb una de més neutra o amb una altra d'una família semblant.
  2. Respecta els espais. Dona aire als textos i a les imatges i fixa't en els marges que et proposa Canva per centrar les creacions al full de disseny.
  3. Juga amb les mides i no tinguis por de les sobreposicions. Per encapçalaments i títols acostumen a funcionar els textos vistosos i grans sobre les composicions visuals.
  4. Pensa els colors. Tria entre 1 i 3 colors principals i tres més de secundaris com a màxim. S'han de contrastar i complementar perquè es llegeixi bé el text. Pots jugar amb les intensitats i les transparències, el contrast i la lluminositat.
  5. Simplifica. Els disseny menys atapeïts d'informació funcionen millor estèticament i són més clars a l'hora de llegir. L'alineació i la simetria juguen un paper important per ordenar la informació.


Etiquetes: