Aquesta xarxa que cada vegada té més adeptes pot ser útil per arribar a un públic més jove i internacional.
Amb gairebé 1.600 milions d'usuàries al mes a tot el món i situada en el rànquing de les aplicacions més descarregades, val la pena que considerem utilitzar TikTok en l'estratègia de comunicació de la nostra entitat. Nascuda com una xarxa social per fer vídeos musicals dirigida a adolescents, cada vegada arriba a més segments de la població i té més diversitat de continguts.
Es tracta d'una xarxa social de vídeo amb moltes opcions d'edició en què es pengen vídeos de tot tipus. En aquest recurs de Xarxanet, us expliquem com funciona i com la podeu utilitzar per fer arribar la tasca de la vostra entitat al públic.
Registre i cerca
Un cop descarregada l'aplicació, caldrà que us feu un compte des de zero o vinculat amb Google o alguna altra xarxa social.
A partir d'aquí, toca remenar i seguir altres comptes que parlin de la vostra temàtica d'activitat clicant el símbol '+' sota cada usuària o usuari. Utilitzeu les recomanacions de la xarxa a l'apartat 'For you' i el 'Discover', i feu servir també les etiquetes per cercar els vostres interessos.
Fer un vídeo
Per gravar un vídeo caldrà que seguiu els següents passos:
- Cliqueu el símbol '+' a la part inferior central del vostre mòbil i escolliu si voleu fer servir la càmera del davant o del darrere.
- Escolliu les especificitats:
- A la part dreta seleccioneu la velocitat de gravació si voleu gravar a càmera lenta o ràpida, els filtres, el temporitzador i el flash, si s'escau.
- També haureu d'escollir sobre el botó vermell si voleu que duri 15 segons, 60 segons o 3 minuts.
- Podeu afegir so des d''Add sound' a la part superior on trobareu un arxiu d'efectes de so, música i diàlegs molt complet. El so comença a sonar en el moment que inicieu la gravació.
- Al menú inferior podeu afegir els efectes, i pujar vídeos i imatges des de la galeria.
- Graveu amb el botó vermell. Podeu anar interrompent la gravació per gravar diferents plànols en el mateix clip.
- Editeu la gravació amb les diferents opcions:
- Al menú dret podeu posar veu en off o efectes de veu.
- Al menú inferior podeu afegir sons i efectes a posteriori, text i stickers.
- Cliqueu Next i ompliu els camps per a la publicació. Aquí podeu fer la descripció amb les etiquetes i les mencions a altres comptes i heu de seleccionar si el vídeo el públic per a tothom i si es permeten comentaris, o duos de manera que altres usuaris puguin utilitzar i transformar el vostre contingut.
Aplicacions de suport
Després de diversos anys sent una de les aplicacions més utilitzades, sobretot entre les joves, els vídeos de Tik Tok han evolucionat molt i les usuàries han començat a incorporar cada cop més elements a les seves creacions. Cada és més habitual incorporar subtítols, fotografies o filtres als clips, per fer-los més entretinguts i atractius.
Per suplir aquestes necessitats de les usuàries, l'empresa creadora de Tik Tok, Bytedance, va decidir crear la seva pròpia aplicació de suport en edició de vídeos: CapCut. En menys de tres anys, l'aplicació compta ja amb més de 100 milions d'usuàries i destaca per ser intuïtiva i fàcil d'usar. CapCut permet aplicar filtres als nostres vídeos, gravar i editar el so i posar text i subtítols, entre moltes altres funcionalitats.
Si en voleu saber més, podeu consultar aquest recurs de Xarxanet.
Interactuar
La interacció és important per generar comunitat a la xarxa. Aquestes són les principals eines:
- Seguir altres comptes clicant al símbol '+' que apareix a sota de cada usuària o usuari.
- Clicar al cor si us agrada un vídeo.
- Clicar a la bafarada per deixar un comentari.
- Clicar al símbol de Whatsapp per compartir.
- Clicar a l'icona giratòria que us mostra el so utilitzat per veure altres vídeos que utilitzen el mateix so.
Tik Tok Analytics
Recentment, Tik Tok ha incorporat a tots els seus perfils la pestanya 'Tik Tok Analytics' on la plataforma analitza el comportament dels nostres continguts i de les seguidores. En aquest sentit, la xarxa social ens aporta tres dades de gran valor:
- Analítiques sobre el perfil: mostra un resum general de la repercussió que el teu compte ha tingut en els últims 7 dies o en els últims 28, segons es desitgi. Amb aquesta opció es poden veure tant els resultats dels vídeos i l'evolució de les seguidores, com les visites que ha tingut el teu perfil.
- Analítiques sobre el contingut: permet analitzar, en concret, els teus vídeos i les seves mètriques, així com veure si la freqüència de publicació ha canviat. A més, fent clic en cada vídeo es pot veure una analítica individual de cadascun per a veure quina repercussió ha tingut.
- Analítiques sobre les seguidores: permet obtenir informació sobre la demografia de les seguidores del perfil com, per exemple, el seu gènere, on viuen o a quines hores estan més actives en la plataforma. També s'indica en quins vídeos estan més interessades.
Estratègies de comunicació per a entitats
TikTok s'ha consolidat com una plataforma clau per arribar a audiències joves i diverses. Per a les entitats socials, és fonamental desenvolupar una estratègia de contingut que combini autenticitat i professionalitat, responent a la demanda de les usuàries amb missatges genuïns i orgànics.
Una tàctica efectiva és crear vídeos educatius que sensibilitzin sobre la missió de l'entitat, aprofitant el format breu i dinàmic de TikTok per transmetre informació de manera atractiva. A més, participar en reptes i tendències populars pot augmentar la visibilitat i connectar amb una comunitat més àmplia. Col·laborar amb creadores de contingut influents també pot amplificar l'abast dels missatges, sempre que s'alineïn amb els valors de l'organització.
És important mantenir una interacció activa amb les seguidores, responent a comentaris i fomentant la participació per construir una comunitat compromesa. A més, l'ús d'etiquetes rellevants i la publicació en horaris òptims poden millorar l'abast dels continguts. Finalment, és recomanable analitzar regularment les mètriques de rendiment per ajustar l'estratègia segons les preferències de l'audiència i les tendències emergents.