Guia bàsica de TikTok per a entitats

Colectic - Informàtic
Un mòbil amb Tiktok. Font:  Nitish Gupta (Pixabay)
Un mòbil amb Tiktok. Font: Nitish Gupta (Pixabay)

Guia bàsica de TikTok per a entitats

Colectic - Informàtic
Resum: 

Aquesta xarxa que cada vegada té més adeptes pot ser útil per arribar a un públic més jove i internacional.

Amb 800 milions d'usuàries i usuaris al mes a tot el món i situada en el rànquing de les aplicacions més descarregades, val la pena que considerem utilitzar TikTok en l'estratègia de comunicació de la nostra entitat. Nascuda com una xarxa social per fer vídeos musicals dirigida a adolescents, cada vegada arriba a més segments de la població i té més diversitat de continguts.

Es tracta d'una xarxa social de vídeo amb moltes opcions d'edició en què es pengen clips de fins a 3 minuts amb un to humorístic. Us expliquem com funciona i com la podeu utilitzar per arribar a un públic més jove i internacional.

Registre i cerca

Un cop descarregada l'aplicació, caldrà que us feu un compte des de zero o vinculat amb Google o alguna altra xarxa social.

A partir d'aquí, toca remenar i seguir altres comptes que parlin de la vostra temàtica d'activitat clicant el símbol '+' sota cada usuària o usuari. Utilitzeu les recomanacions de la xarxa a l'apartat 'For you' i el 'Discover', i feu servir també les etiquetes per cercar els vostres interessos.

Lluites tiktokers

Tot i que hi predominen els vídeo estrictament humorístics, hi podem trobar també denúncia social i reivindicació. Us en mostrem alguns exemples:

  • Defensa de la llengua: els vídeos humorístics sobre el català i els seus dialectes tenen presència a la xarxa social. És el cas del compte Can Putades en què cinc noies garrotxines van fer un vídeo viral amb les paraules de la Garrotxa més desconegudes. També el de aroagr8, en què l'Aroa i la Paula, una noia de Girona i una altra d’Amposta, fan reptes de paraules amb les denominacions de diferents objectes o accions segons el català de la seva regió.
  • Contra el racisme: Després del moviment #BlackLivesMatter, els vídeos antirracistes han pres força a TikTok amb comptes com el de Hanan Midan.
  • Ecologisme: Els vídeos denúncies sobre l'emergència climàtica també tenen presència a la xarxa a través de comptes com EcoTok.
  • Reivindicar la diversitat sexual i de gènere: les paròdies sobre homofòbia i plumofòbia, les sortides de l'amari i la reivindicació dels drets del col·lectiu LGTBI s'articula amb força a través de TikTok. Per exemple, la Federació Estatal de Lesbianes, Gays, Trans i Bisexuals (FELGTB) ha posat en marxa aquest any una campanya sota el hashtag #RealVoicesOfPride per fer d'altaveu d'aquells testimonis de persones que no poden expressar lliurement la seva orientació sexual o identitat de gènere.

Fer un vídeo

Per gravar un vídeo caldrà que seguiu els següents passos:

  • Cliqueu el símbol '+' a la part inferior central del vostre mòbil i escolliu si voleu fer servir la càmera del davant o del darrere.
  • Escolliu les especificitats:
  1. A la part dreta seleccioneu la velocitat de gravació si voleu gravar a càmera lenta o ràpida, els filtres, el temporitzador i el flash, si s'escau.
  2. També haureu d'escollir sobre el botó vermell si voleu que duri 15 segons, 60 segons o 3 minuts.
  3. Podeu afegir so des d''Add sound' a la part superior on trobareu un arxiu d'efectes de so, música i diàlegs molt complet. El so comença a sonar en el moment que inicieu la gravació.
  4. Al menú inferior podeu afegir els efectes, i pujar vídeos i imatges des de la galeria.
  • Graveu amb el botó vermell. Podeu anar interrompent la gravació per gravar diferents plànols en el mateix clip.
  • Editeu la gravació amb les diferents opcions:
  1. Al menú dret podeu posar veu en off o efectes de veu.
  2. Al menú inferior podeu afegir sons i efectes a posteriori, text i stickers.
  3. Cliqueu Next i ompliu els camps per a la publicació. Aquí podeu fer la descripció amb les etiquetes i les mencions a altres comptes i heu de seleccionar si el vídeo el públic per a tothom i si es permeten comentaris, o duos de manera que altres usuaris puguin utilitzar i transformar el vostre contingut.

Aplicacions de suport

Després de diversos anys sent una de les aplicacions més utilitzades, sobretot entre les joves, els vídeos de Tik Tok han evolucionat molt i les usuàries han començat a incorporar cada cop més elements a les seves creacions. Cada és més habitual incorporar subtítols, fotografies o filtres als clips, per fer-los més entretinguts i atractius.

Per suplir aquestes necessitats de les usuàries, l'empresa creadora de Tik Tok, Bytedance, va decidir crear la seva pròpia aplicació de suport en edició de vídeos: CapCut. En menys de tres anys, l'aplicació compta ja amb més de 100 milions d'usuàries i destaca per ser intuïtiva i fàcil d'usar. CapCut permet aplicar filtres als nostres vídeos, gravar i editar el so i posar text i subtítols, entre moltes altres funcionalitats.

Si en voleu saber més, podeu consultar aquest recurs de Xarxanet.

Interactuar

La interacció és important per generar comunitat a la xarxa. Aquestes són les principals eines:

  • Seguir altres comptes clicant al símbol '+' que apareix a sota de cada usuària o usuari.
  • Clicar al cor si us agrada un vídeo.
  • Clicar a la bafarada per deixar un comentari.
  • Clicar al símbol de Whatsapp per compartir.
  • Clicar a l'icona giratòria que us mostra el so utilitzat per veure altres vídeos que utilitzen el mateix so.

Els challenges

Una de les fòrmules més virals en aquesta xarxa, sobretot des del confinament, han sigut els 'challenges' o reptes. Es tracta d'una crida per fer una acció sota una mateixa etiqueta. Hem vist casos com el repte de fer flexions curtes amb una mateixa cançó, intercanviar-se la roba o disfressar-se de gala, però per què no un challenge amb una finalitat social?

Endavant amb aquesta xarxa. Només us cas originalitat i humor!

Tik Tok Analytics

Recentment, Tik Tok ha incorporat a tots els seus perfils la pestanya 'Tik Tok Analytics' on la plataforma analitza el comportament dels nostres continguts i de les seguidores. En aquest sentit, la xarxa social ens aporta tres dades de gran valor:

  • Analítiques sobre el perfil: mostra un resum general de la repercussió que el teu compte ha tingut en els últims 7 dies o en els últims 28, segons es desitgi. Amb aquesta opció es poden veure tant els resultats dels vídeos i l'evolució de les seguidores, com les visites que ha tingut el teu perfil.
  • Analítiques sobre el contingut: permet analitzar, en concret, els teus vídeos i les seves mètriques, així com veure si la freqüència de publicació ha canviat. A més, fent clic en cada vídeo es pot veure una analítica individual de cadascun per a veure quina repercussió ha tingut.
  • Analítiques sobre les seguidores: permet obtenir informació sobre la demografia de les seguidores del perfil com, per exemple, el seu gènere, on viuen o a quines hores estan més actives en la plataforma. També s'indica en quins vídeos estan més interessades.