Guia i eines per fer un podcast

Colectic - Informàtic
Un micròfon davant d'un ordinador Font: Magda Ehlers (Pexels)
Un micròfon davant d'un ordinador, eines essencials per gravar un podcast.

Guia i eines per fer un podcast

Colectic - Informàtic
Resum: 

Us expliquem quins passos seguir per crear el contingut d'un podcast, gravar-lo, editar-lo i penjar-lo a internet.

El format podcast és una eina que ajuda a dinamitzar la comunicació de les organitzacions i que permet generar comunitat. Per crear-lo, necessitem fer-nos una sèrie de plantejaments previs, tenir un equip mínim i conèixer un seguit d'eines tecnològiques. Fem una guia del que cal tenir en comptar per iniciar-se en el món dels podcasts.

De què parlem i a qui ens dirigim?

Abans de començar, hem de fer-nos un seguit de preguntes prèvies.

 • Quin és el nostre àmbit d'actuació? En quins temes tenim expertesa? Aquest coneixement ens permetrà donar continuitat al podcast i consolidar la nostra audiència. A partir d'aquest tema general, que hauria de poder definir-se amb una única frase, podem fer una llista dels temes secundaris que engloba i que podran protagonitzar cadascun dels episodis.
 • A qui va dirigit? És important tenir en compte qui l'escoltarà i adaptar el contingut als interessos de les persones oients. Tampoc descartem l'opció de convertir l'audiència en participant del podcast.

Un cop hem conceptualitzat la idea caldrà buscar-li un títol genèric, que ha de ser breu, clar i atractiu i que ha de ser identificable amb el tema que tracta.

Guió i assaig

Ara ja podeu iniciar el guió del vostre primer podcast. Així podreu saber prèviament si necessiteu més documentació o si preciseu d'alguna persona col·laboradora en un determinat moment. A més, això us permetrà una edició menys complexa i poder preveure els efectes de so. Haureu de tenir en compte:

 • Objectiu: no perdreu de vista el que voleu comunicar.
 • Inici i final: el principi ha de ser prou atractiu perquè l'audiència l'escolti sencer i el tancament ha de deixar ganes d'escoltar el següent.
 • Estructura: a més de marcar un inici i un tancament, que podeu acompanyar d'una falca musical, podeu marcar diferents seccions que tindran continuitat, com entrevistes o la intervenció d'una persona convidada.
 • So: la música i els efectes de so ens poden ajudar a esponjar la gravació i a fer el congut més atractiu. Podeu trobar música sense drets d'autor a plataformes com Free Music Archive.

Abans de gravar, és recomanable fer un assaig general per marcar les entrades de les persones que locutaran

Equip

Ja esteu a punt per a l'acció, ara només necessiteu l'equip.

Per fer un podcast senzill, serà suficient amb un ordinador i uns auriculars amb micròfon.

Si ja heu arribat a un nivell expert, haureu de buscar micròfons bidireccionals cardioides perquè només agafin el so de la persona que locuta.

Respecte al software, podeu fer servir l'Audacity, enregistrador i editor d'àudio de programari lliure.

Gravació

Ja ha arribat l'hora.

Abans, però, cal que us assegureu que el programa ha identificat el micròfon que voleu fer servir al desplegable que trobareu juntament a l'icona del micròfon a la part superior dreta de l'interfície.

A la part superior esquerra clicareu el botó vermell per començar la gravació i l'stop per aturar-la.

Un cop comenceu la gravació veureu que apareix una pista a la línia de temps, que us indicarà les ones del so.

Per importar un arxiu d'àudio ja gravat com és el cas de la música, podeu anar a arxiu, importar i àudio.

Edició

L'edició és gairebé més important que la gravació. Cal parar atenció en:

 • Les cues buides a l'inici i al final de les pistes d'àudio: cal tallar els silencis amb l'eina de selecció i el botó de suprimir.
 • Els nivells de les diferents pistes d'àudio perquè la veu o la música no se sentin massa o massa poc: podeu rebaixar o augmentar el volum seleccionant la pista corresponent i clicant a efectes i amplificar.

Un cop editat exportarem el resultat clicant a arxiu i a exportar.

Plataformes de publicació

Existeixen diferents opcions per penjar els podcasts a internet, que van des d'Spotify fins a d'altres amb plans gratuïts com iVoox.

Amb aquesta última plataforma, que és potser la més utilitzada, caldrà seguir els següents passos:

 • Registre amb el correu electrònic.
 • Pujar l'arxiu i omplir els camps d'informació necessaris.
 • Personalitzar la caràtula de l'episodi concret, si s'escau.
 • Seleccionar Crear un nou programa per crear el podcast, especificar el nom i afegir-hi la caràtula principal. Cada vegada que creeu un episodi nou l'haureu de vincular amb aquell programa i no crear-ne un de nou.
 • Enviar l'àudio.

Ara només haureu de compartir el feed RSS que us proporciona la plataforma o vincular-lo a les vostres xarxes socials.

Xarxes Socials

Un cop hem elaborat el nostre pòdcast, és clau fer-ne difusió a xarxes socials si volem que el contingut arribi a la nostra audiència i, d'aquesta manera, continuar amb la difusió de la tasca de la nostra entitat. Per fer aquesta difusió, són claus els nostres perfils a xarxes socials. Però, quin tipus de contingut hem de crear per animar a l'audiència a què escolti el nostre pòdcast? Aquí van algunes idees.

 • Reels: ara, la majoria de pòdcast, han esdevingut 'vídeopodcasts', és a dir, programes que, a més de gravar-se en format àudio, també s'enregistren en imatges per treure petits clips de vídeo que, després, es comparteixen a xarxes socials. Aquest format d'Instagram és molt recomanable per compartir vídeos de curta durada que serveixin com a 'ganxos' per redirigir a l'audiència al nostre pòdcast.
 • Tik Tok: es tracta d'un format molt similar al de Reels, però amb una viralitat molt més alta. Utilitzant algunes eines complementàries, com ara CapCut, la plataforma ens permet, de manera relativament senzilla, afegir efectes, text o música als nostres vídeos de format curt.
 • Audiogrames: si el nostre pòdcast només es grava en format àudio, podem publicar fragments a xarxes socials en format audiograma. Una de les eines més populars i intuïtives que es poden utilitzar per crear audiogrames és Headliner.