5 eines de programari lliure per gestionar projectes

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Sense una eina de gestió, els projectes poden arribar a ser complexes. Imatge de VFS Digital Design. Llicència d'ús CC BY 2.0 Font: VFS Digital Design. Llicència d'ús CC BY 2.0
Sense una eina de gestió, els projectes poden arribar a ser complexes. Imatge de VFS Digital Design. Llicència d'ús CC BY 2.0
Sense eines de gestió de projectes, els post its són el recurs més eficaç. Imatge de VFS Digital Design. Llicèncìa d'ús CC BY 2.0 Font: VFS Digital Design. Llicèncìa d'ús CC BY 2.0
Sense eines de gestió de projectes, els post its són el recurs més eficaç. Imatge de VFS Digital Design. Llicèncìa d'ús CC BY 2.0

5 eines de programari lliure per gestionar projectes

Colectic - Informàtic
Resum: 

A Internet hi han diverses eines que poden ajudar les entitats a gestionar els seus projectes. Totes les eines comentades en aquest recurs són programari lliure.

Les entitats sense ànim de lucre gestionen molts projectes al llarg de l’any. Aquests projectes necessiten una constant atenció i revisió per part de les persones que hi treballen. Per a fer-ho, a vegades es necessiten diferents eines digitals. Sigui un processador de texts o un full de càlcul. Però a vegades es necessita una eina en la qual es pugui fer una visió més àmplia de tot el projecte. Gestió de tasques, línies de temps, pressupostos... totes aquestes tasques han de portar-se al dia i no és fàcil gestionar-ho amb fulls de càlcul o processadors de texts.

En aquest recurs us volem explicar diferents eines que us ajudaran a gestionar els vostres projectes des d’una mirada global. Totes aquestes eines són eines basades en el programari lliure.

Phabricator

Phabricator és una eina que serveix per gestionar projectes. Actualment s’està fent servir en alguns projectes tecnològics, com l’entorn de treball KDE. A part del típic gestor de tasques i el seu entorn de treball basat en taulells, Phabricator incorpora moltes eines per al control de projectes. Per exemple, permet actualitzar els projectes al rebost de Git, disposa d’un sistema de blogs, disposa d’un sistema wiki i permet fer videoconferències amb totes les persones de l’equip.

Podeu instal·lar-vos Phabricator lliurement en el vostre servidor.

MyCollab

MyCollab és una aplicació que permet gestionar projectes i gestionar equips de treball. Amb MyCollab podreu gestionar tasques, problemes, riscos, objectius i calendaris de treball. MyCollab també permet, mitjançant la integració de mòduls, de l’ús d’un gestor de relacions (CRM) i un gestor de documents.

El codi de MyCollab el podreu trobar al seu respositori de GitHub. MyCollab té llicència de programari lliure i està disponible per Windows, GNU/Linux i MacOS.

Odoo

Odoo és una eina molt potent que us ajudarà a gestionar els projectes i els temps que disposeu per a cada tasca o projecte. Mitjançant Odoo podreu crear diversos projectes. A cada projecte, podreu crear diferents llistes de tasques. Aquestes tasques poden tenir diversos estatus, com «en execució» o «finalitzada». I a cada tasca li podeu assignar el temps que heu tardat en fer-ho. Més tard, podreu analitzar totes les tasques i veure, en quin projecte heu destinat més hores. Odoo és un CRM i ERP molt complet. Per instal·lar Odoo necessiteu tenir bons coneixements de servidors i d'eines d'aquest tipus.

OpenProject

OpenProject és una aplicació que serveis per gestionar projectes, assignar tasques a persones i administrar recursos. Mitjançant OpenProject podreu gestionar millor els projectes de la vostra entitat, saber en quin punt estan, que els hi falten i quan de temps límit teniu. També podreu gestionar les tasques de les persones que s’encarreguen de treballar en els projectes.

Gitlab

Gitlab és un rebost de projectes. Fonamentalment és utilitzat en projectes tecnològics, però també pot funcionar molt bé en altres tipus de projectes. Gitlab té una versió que s’instal·la en un servidor propi. Aquesta versió disposa de diferents eines per gestionar projectes, com taulells de tasques, línies de temps, gestió de tasques, problemes i agendes.