Pinterest està tenint molt d'èxit entre les xarxes socials i cada dia son més els usuaris que en formen part. Amb aquest recurs podeu analitzar si realment us pot ser útil estar present en aquesta nova xarxa social.
Últimament podem dir que neixen xarxes socials com quan surten bolets després d'uns dies de pluja a la tardor. Totes aquestes xarxes innovadores us poden cridar molt l'atenció, i la pregunta clau és: cal ser-hi present? Per a una entitat sense ànim de lucre una xarxa social és un canal de comunicació, tan per emetre informació com per rebre'n. Amb això us podeu subscriure a la teoria que heu de ser-hi a totes. Però també heu d'entendre que cada xarxa social té una personalitat molt concreta i amb unes funcions molt característiques.
En aquest cas ens centrarem en Pinterest. Pinterest és una xarxa social nascuda el 2010 que està tenint molt d'èxit. A Pinterest podeu publicar contingut gràfic o audiovisual, ordenar-lo com si fos el suro de la vostra oficina i interactuar amb el contingut que ha penjat la resta de usuaris.
I això us pot ser útil? Si us llegiu aquest recurs potser sí!
Aconseguir una invitació
Com moltes xarxes socials, Pinterest de moment no està oberta per a tothom. Per a registrar-vos heu d'aconseguir una invitació. Cada membre pot invitar a 5 persones, per tant... és possible que tingueu algun amic, amiga, familiar o company de feina, que disposin d'alguna invitació per a formar part d'aquesta xarxa.
En cas que no trobeu ningú que tingui una invitació, no us preocupeu! Quasi totes les xarxes socials que han començat d'aquesta manera, acaben obrint el registre per a tothom.
Conceptes bàsics
Abans que comenceu a fer servir el vostre Pinterest heu de conèixer tres conceptes bàsics. Pinterest et permet crear Taulells, “Dashboard”, on a dins de cada taulell hi podreu penjar els enllaços, “Pins”, que vulgueu. Fer un “Repin” és penjar un enllaç que heu vist d'un altre usuari.
Quan pengeu un enllaç, “Pinejar”, aquest enllaç surt destacat per una imatge de la mateixa pàgina web. En el cas que la pàgina web no disposi de cap imatge, no us deixarà penjar-lo, ja que la característica principal de Pinterest és destacar la imatge de l'enllaç.
Una de les últimes novetats d'aquesta xarxa social és que, a més a més d'imatges, hi podeu penjar-hi vídeos.
Crear taulells
Imagineu-vos el suro que teníeu a la vostre habitació quan éreu adolescents. Fotografies, postals, enganxines, retalls de revistes... tot desordenat, oi? Si alguna amiga mirava aquest suro, s'hi passava estona per veure-ho tot, o simplement ni ho mirava.
Pinterest us permet crear taulells per temàtiques. Aquestes temàtiques estan definides per la pròpia aplicació i són molt variades: art, cotxes i motos, disseny, educació, música, pel·lícules, llibres, història, fotografia, tecnologia...
Per a crear un taulell heu d'anar, a dalt de tot, clicar el botó “Add +”. Allà ens sortiran tres opcions: “Add a pin”, “Upload a pin” i “Create a board”. Al seleccionar el botó “Create a board” us demanarà el nom del taulell, seleccionar la categoria i qui pot “pinejar”, en el cas que vulgueu que “pineji” algú més.
Un cop omplert tot aquest formulari ja tenim el nostre primer taulell on col·locarem tots els nostres “pins”.
El cercador
Al crear el compte de Pinterest us trobareu que no tenim ni cap amic, o cap taulell que seguim. A dalt de tot, a l'esquerra, trobareu el cercador on podrem buscar: amics, taulells interessants o “pins”.
També existeix la possibilitat de connectar els amics del Facebook o de Twitter.
La pàgina inicial
Un cop ja comenceu a seguir els “pins” de la gent, o de les entitats, que us interessen, quan us connecteu a Pinterest, la primera pàgina que us sortirà seran els pins que han penjat totes aquestes entitats les quals seguiu. En aquesta pàgina també veureu els “pins” que pengeu vosaltres.
Si veieu algun “pin” que us interessa, podeu fer un “repin”, que significa penjar aquest pin a un tauler vostre. Aquest “pin” l'haureu de guardar en algun dels taulells que heu creat anteriorment, o en el cas que no existeixi, en podeu crear-ne un de nou.
Si no volem penjar aquest “pin” a cap tauler vostre però el voleu guardar d'alguna forma, el que podeu fer és fer un “Like”. Aquest “Like” quedarà guardat a la secció “Likes” que la podeu trobar a dalt de tot a l'esquerra, dins el vostre menú d'usuari.
Per últim, també podeu comentar els “pin” que pengen els altres usuaris.
Aprofitar Pinterest per la vostra entitat
Ja hem comentat que la presència a les xarxes socials pot ser més un maldecap que no una facilitat. Estar present significa saber comunicar i saber interactuar. No podeu gestionar un compte d'una xarxa social com si fos el vostre compte personal.
Pinterest us pot interessar per la vostra entitat? La resposta possiblement és sí. Bàsicament, a Pinterest hi podeu penjar les notícies que genereu amb un contingut gràfic contundent, els vostres vídeos o els vostres cartells de les campanyes que realitzeu. Amb tota aquesta informació que pengeu, el que realitzeu és, bàsicament, fer arribar el treball de la vostra entitat a tota la gent que us segueix, o la gent que no us segueix però que pot trobar el vostre contingut mitjançant el cercador.
A banda d'això també podeu estar al dia de la informació que generen les vostres amistats o les entitats que us interessen seguir, així ampliant el vostre coneixement.
Però no tot són flors i violes...
Ull amb els drets d'autor i d'explotació!
Com amb la majoria de xarxes socials cal llegir bé les notes legals que us demanen acceptar. En el cas de Pinterest, és molt més especial que les altres xarxes socials. L'usuari que penja contingut a Pinterest cedeix una llicència que permet a la xarxa social fer un ús dels continguts sense límit temporal. O sigui, si us doneu de baixa de Pinterest, els continguts encara queden guardats a la base de dades i ells en poden fer qualsevol ús, com ara vendre'l!
Amb això heu d'anar amb compte, sobretot si pengeu imatges de tercers sense autorització o si no voleu que les vostres imatges siguin utilitzades de qualsevol forma.