Què és CryptPad i com treure'n el màxim profit

Colectic - Informàtic
Una persona amb un portàtil i un mòbil fent treball en línia. Font: David Schwarzenberg (Pixabay)
Una persona amb un portàtil i un mòbil fent treball en línia. Font: David Schwarzenberg (Pixabay)

Què és CryptPad i com treure'n el màxim profit

Colectic - Informàtic
Resum: 

Aquest paquet de programes inclou processador de textos, full de càlcul, presentacions, pissarres i formularis col·laboratius en línia.

Necessiteu una eina col·laborativa i tecnoètica per escriure text, fer un full de càlculs, utilitzar com a pissarra col·laborativa, fer un kanban, fer presentacions o escriure codi? CryptPad sempre està entre les respostes de possibles solucions.

Recordem que triar eines de programari lliure ens fa entitats més conscients que aposten per la sobirania tecnològica davant dels monopolis que controlen les nostres dades i n'amenacen la privacitat.

Us expliquem totes les funcionalitats d'aquesta eina per poder-ne treure el màxim profit. Es tracta d'un paquet de programes encriptat d'extrem a extrem creat a França que es pot fer servir en línia a través de la seva web.

El podreu utilitzar sense registrar-vos, excepte que hi vulgueu emmagatzemar arxius. L'eina prioritza la privacitat i assegura que només es queda les dades bàsiques perquè funcioni i poder millorar-la.

Full de càcul

No té cap secret. CryptPad integra els fulls de càlcul d'Only Office amb el qual podreu compartir i construir plegades pressupostos, registres i documents de comptabilitat.

Les fórmules, les taules dinàmiques i els comentaris que es poden afegir es compartiran a temps real, i podreu comunicar-vos amb les altres persones usuàries de forma anònima a través del xat intern.

Les eines de compartició permeten donar-hi accés per visualitzar o editar, i incrustar-lo a llocs web.

Text enriquit

El mateix passa amb el processador de textos, que té les mateixes funcionalitats que l'Open Office, però en temps real, de forma que podeu escriure i editar projectes o informacions de forma col·laborativa i comunicar-vos anònimament a través del xat intern.

Kanban

Un Kanban és una eina de fluxos de treball molt útil per al treball col·laboratiu i que us sonarà de programaris privatius com Trello o Padlet. El podeu utilitzar per organitzar un projecte entre diferents agents situant les tasques a diferents apartats com "a fer", "en procés" o "completes", o en d'altres estadis segons el vostre projecte.

Podeu utilitzar les etiquetes per agilitzar la cerca de tasques i organitzar-ho per colors. També podeu fer servir el xat per comunicar-vos anònimament.

Codi

Com a eina de codi col·laboratiu ofereix també una eina per programar en equip a temps real molt útil per solucionar errors i augmentar l'efectivitat. Disposa de diferents temes per canviar l'aparença del fons i de diferents formats adaptats a cada llenguatge de programació, a més del canal de comunicació intern i anònim.

Formulari

Els formularis us poden servir per fer avaluacions internes o externes, per comprovar l'estat d'una qüestió dins de l'entitat o per fer inscripcions a activitats, entre molts altres usos.

CryptPad us ofereix una eina de formularis senzilla i que es pot dissenyar també de forma col·laborativa a temps real. Consisteix en un títol editable i en diverses opcions de preguntes que poden ser afegides a través del símbol '+'. Hi ha respostes amb text, amb paràgraf, amb llista i quadrícula de selecció única i múltiple, i amb reordenació de llistes.

També hi ha l'opció de fer enquestes, posar separadors i descripcions, i de fer seccions condicionals.

Pissarra

No és fàcil trobar una pissarra de programari lliure per dinamitzar les reunions i formacions en línia. Aquesta és útil i disposa de pinzell i text per escriure i dibuixar en diferents colors i transparències de forma col·laborativa. Es pot compartir amb un enllaç per visualitzar o editar i es pot incrustar en un lloc web.

Presentació

L'eina per fer presentacions és potser la menys desenvolupada de CryptPad, però ens pot solucionar una presentació amb programari lliure que podem compartir en una reunió i formació i preparar col·laborativament amb l'equip mentre la comentem pel canal de comunicació interna.

A la part esquerra de la pantalla hi podrem escriure text, incrustar codi i canviar el fons o el color del text. A la part dreta hi veiem la previsualització. I seleccionant 'Present', la veurem en pantalla completa.

Igual que amb les altres eines, la podeu compartir amb l'enllaç tant per visualitzar com per editar i la podeu incrustar en un lloc web.