Rebre donacions mitjançant PayPal i la vostra web

Autor/a: 
Xavi Aranda - Associació per a Joves TEB

Rebre donacions mitjançant PayPal i la vostra web

Resum: 

Amb l'època que ens ha tocat viure, és ben difícil trobar finançament per a una petita o mitjana ONG. Però a la xarxa hi han diferents opcions perquè aquestes puguin mantenir-se ben vives. Una d'elles és PayPal, que amb el seu sistema, podem rebre donacions dels visitants de la nostra pàgina web.

És desembre, mes per excel·lència de la bona voluntat. Al carrer, centenars de voluntaris, o d'estudiants que es volen guanyar uns diners, cerquen nous socis perquè les ONG's puguin continuar aguantant la seva base estructural. Això només ho poden fer les entitats grans, aquelles que necessiten un gran gruix de socis per mantenir-se vives.

Però en canvi les petites ONG'S que no tenen tants recursos per estar al carrer disposen de la web, un ampli espai on possiblement hi passen més passejants que en una cruïlla de carrer. En aquest espai hi podeu penjar un botó perquè la gent pugui fer un donatiu.

Amb aquest recurs podreu aprendre a crear un compte de PayPal perquè els visitants de la vostra web puguin fer donatius a la vostra entitat.

Com funciona PayPal?

PayPal és un servei web que interactua entre un venedor i un comprador. En el nostre cas, interactua entre un donant i el receptor de la donació. PayPal no cobra els diners del donant, únicament guarda la informació i interactua amb vosaltres quan voleu retirar els donatius que han fet els donants. Utilitzar PayPal té un cost relatiu, en aquesta pàgina podreu veure el cost d'utilitzar aquest servei.

PayPal és simbolitza en un botó que haureu d'inserir a la vostra pàgina web. Aquest botó us el proporciona la mateixa pàgina de PayPal amb el vostre compte d'usuari. En sistemes de blocs, com Wordpress, o en gestors de continguts, com Drupal, existeixen extensions que fan el mateix servei que el botó que ofereix PayPal.

Registrar-se a PayPal

Per utilitzar PayPal, com en altres serveis, s'ha d'efectuar un procés de registre. En aquest cas, el registre serà de tipus empresa, on s'especificarà “Organització sense ànim de lucre”. Un cop efectuat el registre i tingueu la clau de pas, PayPal us enviarà un correu electrònic on haureu de clicar un enllaç, i posteriorment introduir un codi de verificació.

A partir d'ara ja podreu començar a configurar el sistema de donacions per a la vostra web.

Configurar el sistema de donacions

Per a gestionar el sistema de donacions que voleu inserir a la vostra web, heu d'anar a “Servicios para vendedores”, i a sota, a la secció “Pago estàndard de PayPal”, hi haurà l'enllaç “Donaciones”. Veureu que hi han 3 passes a seguir: Escollir el botó de donació i els detalls del pagament, guardar els botons i personalitzar funcions avançades.

*Escollir el botó de donació

En primer lloc us demanarà el nom de la organització o servei i un identificador de donació. A continuació us deix escollir la divisa i us demanà seleccionar la opció de import de contribució. En aquesta última opció, podem escollir entre que els donants donin l'import que ells creguin convenient o que els donants contribueixin amb un import fix.

La última opció és personalitzar el botó de donació. Aquí podrem escollir entre visualitzar els logotips de les targetes de crèdit, utilitzar el botó de PayPal o utilitzar una imatge pròpia.

*Guardar els botons a PayPal

Aquesta opció és totalment opcional i serveix per protegir els botons creats, afegir més botons en el perfil de PayPal, crear més botons o editar els botons amb les pròpies eines de Paypal.

*Personalitzar funcions avançades

Aquesta opció també és opcional. En aquest espai podem seleccionar opcions que donaran més fluïdesa al procés de pagament o personalitzar les pàgines del procés de pagament. És recomana investigar molt a fons aquestes opcions en el cas que vulgueu unificar tot el disseny de la vostra pàgina web.

*Crear botó

Un cop tingueu seleccionades totes les opcions esmentades anteriorment, ja podreu clicar al botó groc de crear la icona de donació. Al haver premut el botó us sortirà una pantalla amb tot el codi HTML que haureu d'inserir en la vostra pàgina web.

En el cas que la vostra pàgina web estigui feta amb un gestor de continguts i estigui allotjada en un espai web contractat per vosaltres, també podeu inserir aquest codi HTML. Si és un Wordpress, creant un giny, i en el cas que sigui Drupal, en un block.

Com cobrar els diners de les donacions?

Ara, els visitants de la vostra pàgina web, poden fer donatius a la vostra entitat amb 3 clicks. Però la pregunta és, com podeu cobrar aquests diners?

Primer de tot heu de vincular un compte bancari amb el vostre compte de PayPal. Per a fer-ho heu d'anar a “Mi Cuenta” i a la part dreta de la pantalla, “Añadir cuenta bancaria”. Dins d'aquesta opció haureu d'escriure els 20 dígits del vostre compte bancari.

Un cop ja tingueu vinculat el vostre compte bancari, ja podreu ingressar les donacions al vostre compte bancari. Per a fer-ho, heu d'anar a “Mi Cuenta” i al menú que us sortirà a sota mateix, “Retirar”.