Signal, una de les eines de missatgeria instantània més segura

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Xavi Aranda
Signal és programari lliure i està desenvolupada per una comunitat. Imatge de Signal. Font: Signal
Signal és programari lliure i està desenvolupada per una comunitat. Imatge de Signal.
Des de fa relativament poc, Signal permet fer videotrucades de fins a 5 persones. Imatge de Signal.  Font: Signal
Des de fa relativament poc, Signal permet fer videotrucades de fins a 5 persones. Imatge de Signal.

Signal, una de les eines de missatgeria instantània més segura

Colectic - Informàtic
Resum: 

Signal és una aplicació de missatgeria instantània molt utilitzada per preservar la seguretat en la transmissió d’informació. L’eina és gratuïta i és de programari lliure.

Les eines de missatgeria instantània s’han convertit en aplicacions imprescindibles pel vostre dia a dia. Cada dia de la setmana, envieu i rebeu missatges als vostres contactes o en els grups que compartiu amb altres persones. És potser el mètode més ràpid i econòmic per compartir informació amb altres persones.

Però les eines de missatgeria instantània, poden portar problemes de seguretat. La informació viatja a través d’Internet, i aquesta pot ser interceptada molt fàcilment per persones que no intervinguin en la conversa. Per tant, cal extremar les precaucions. Però a part que les converses es poden interceptar, també cal anar amb compte amb les dades que es guarden en els servidors de les aplicacions de missatgeria instantània.

Per exemple. Una de les eines de missatgeria instantània que majoritàriament utilitzeu, és Whatsapp. Whatsapp és una eina comprada per Facebook, que ha sigut notícia per voler aplicar un canvi en la seva política de privacitat. Whatsapp volia que les dades dels usuaris i usuàries es comparteixin en la resta de serveis de Facebook. Aquest canvi no s’ha pogut efectuar en els països de la Unió Europea, gràcies a la General Data Protection Regulation (GDPR).

Per tant, és molt recomanable que utilitzeu eines de missatgeria instantània que siguin segures, i que no comparteixin les vostres dades, extretes de les vostres converses, en altres aplicacions. D’aquesta manera, en un futur, no tindreu publicitat en mig de les converses. O no us sortiran anuncis d’una temàtica, després d’haver tingut una conversa sobre aquesta temàtica.

I una d’aquestes eines segures, és Signal. Que a part de cuidar al màxim la seguretat, és programari lliure.

D’on sorgeix Signal?

Signal neix de l’aplicació de missatgeria instantània TextSecure de la companyia Whisper Systems. Aquesta aplicació va ser desenvolupada el maig del 2010, conjuntament amb altres aplicacions de seguretat de la mateixa empresa. Al 2011 van alliberar tot el codi font de TextSecure, perquè la comunitat pogués continuar amb el desenvolupament de l’aplicació.

Durant els primers anys de TextSecure, l’eina es va emportar molts elogis. Edward Snowden va promoure l’ús de l’eina TextSecure. I l’Electronic Frontier Foundation, entitat que defensa els drets digitals, va incloure TextSecure en una guia de defensa.

El novembre del 2015 va sortir a la llum la primera versió de Signal, fruit de la fusió de l’aplicació TextSecure amb RedPhone. RedPhone era una eina de missatgeria que permetia fer trucades de veu segures.

Moltes entitats i plataformes, l’han utilitzat. Per exemple, els promotors de les manifestacions Black Lives Matter, utilitzaven l’eina per organitzar-se. L’any 2018 es va crear la Signal Foundation per recaptar fons per al desenvolupament de l’eina i el manteniment dels seus servidors.

Quines característiques de seguretat disposa.

Les característiques de seguretat són les següents:

  • Xifrat d’extrem a extrem en totes les converses: Els missatges que envieu, tant a contactes directes, com en grups, surten dels vostres dispositiu de forma encriptada, viatgen per Internet de forma encriptada i arriben al dispositiu de destí, també de forma encriptada. És en el dispositiu de la persona a qui li heu enviat el missatge, on es desencripta la comunicació.
  • Enviament de fotos amb cares desenfocades: és una funcionalitat que van establir, just després de l’inici de les protestes per l’assassinat de George Floyd, a mans de la policia de Minnesotta. Molts manifestants eren identificats per les fotos que s’enviaven a través d’altres eines de missatgeria instantània.
  • Missatges efímers: Signal permet establir que els missatges que envieu siguin efímers, i que siguin esborrats al cap de la temporització que vosaltres establiu. Això també es pot fer en els grups de converses que tingueu, on es poden establir que tots els missatges que s'enviïn s’esborrin al cap de 5 segons, minuts, hores, dies o 1 setmana,
  • PIN i recordatoris: una de les primeres accions que et demana Signal en començar a utilitzar l’eina, és establir un número PIN de seguretat. Aquest número PIN servirà per entrar a l’aplicació i utilitzar l’aplicació en un altre dispositiu. Així, en cas que algú agafés el vostre dispositiu mòbil
  • Aplicació de programari lliure: tot el codi de l’aplicació està desenvolupada per milers de persones voluntàries d’arreu del món. Aquestes persones milloren l’eina constantment.

On la podeu descarregar o utilitzar?

Signal és gratuïta i disponible per als següents sistemes operatius:

Un cop descarregada

Entreu a Signal. Us demanarà que creeu el vostre número PIN. Aquest número PIN és una mesura de seguretat per tal d’evitar que puguin utilitzar l’aplicació, en cas que us hagin extret el dispositiu mòbil.

Al cap d’un temps podreu anar establint recordatoris per renovar el número PIN.

Trobareu totes les opcions sobre el número PIN a:

  • Menú dels tres punts.
  • Configuració.
  • Privadesa.
  • Secció ‘PIN del Signal’.

Enviar i rebre missatges, trucades de veu o vídeotrucades.

Funciona com la resta d’aplicacions de missatgeria instantània. Seleccioneu la persona o el grup, i podreu enviar els missatges de text. Des d’aquesta setmana, també es poden enviar adhesius pròpis o d’altres usuaris o usuàries.

En el cas de les trucades de veu i vídeotrucades, heu de seleccionar com si volguéssiu enviar un missatge de text a una persona i seleccionar, dalt de tot, la opció de vídeotrucada o trucada de veu.

Videotrucades de grup

És una funcionalitat nova que va sortir el passat mes de desembre. Per fer una videotrucada de grup, heu de tenir un grup creat amb la resta de persones qui voleu fer la videtrucada. Amb un límit de 5 persones participants. Un cop creat el grup, dins el grup, us sortirà un botó per poder fer videotrucades.Cliqueu-lo allà i començareu a participar en la videotrucada a 5 persones.