Tot el que has de saber sobre el metavers
Comparteix
Les veus expertes assenyalen que el futur passa per aquests mons virtuals on podrem des de reunir-nos, a socialitzar o consumir.
El metavers és el futur. L'imperi de Facebook, que va canviar l'any passat el seu nom per Meta, hi aposta fortament. El govern català, juntament amb el Centre Blockchain de Catalunya i la Cambra Comerç també ho ha fet amb el CatVers. Què és un metavers i per què no li hem de treure l'ull de sobre?
Què és
Un metavers és el món virtual definitiu que aplega les eines i llenguatges amb què la societat digital ha experimentat fins ara: realitat virtual, realitat augmentada, intel·ligència artificial, teletreball, videojocs, relacions digitals...
És a dir, un espai digital en què cada persona usuària tindrà un avatar realista i podrà fer el seguit d'activitats que fa diàriament de forma presencial o híbrida com treballar, fer tràmits, consumir, socialitzar o relaxar-se.
Per això, cal que aquest univers sigui interoperable, és a dir, que la realitat sigui mixta, per exemple, que es puguin introduir elements de la realitat presencial en la virtualitat o que s'utilitzi la veu per interactuar. Això, però, requerirà el disseny de dispositius nous més enllà de les ulleres de realitat virtual com ara un casc, que permetrà fer esport, segons la visió de Marck Zuckerberg, que vol reflotar les caigudes de Facebook amb aquesta tecnologia.
En definitiva, es tracta d'una extensió virtual de la vida mateixa. Ciència-ficció?
Per què el podríem utilitzar
La proposta del CatVers que ha fet el Centre BlockChain de Catalunya, juntament al departament de Polítiques Digitals de la Generalitat i la Cambra de Comerç, estava especialment dirigida a institucions i entitats de la societat civil. Per què el podríem utilitzar?
- Nous espais: les entitats sense ànim de lucre sovint tenen dificultats per mantenir un espai físic i aquest entorn digitalitzat podria ser una solució per establir-se, a més de permetre noves línies de negoci com oferir nous serveis tecnològics per a altres entitats.
- El nou zoom: el teletreball podria adaptar-se a aquest entorn que permetria fer trobades, tenir una oficina compartida i fer servir programari col·laboratiu en un mateix espai a través d'un avatar realista que protegiria la nostra intimitat.
- Interacció realista: si s'aconseguís una realitat virtual realista, el tracte humà podria veure's reforçat per aquest entorn digitalitzat i substituir els xats i correus electrònics.
- Sostenibilitat econòmica: aquest univers contempla la integració de transaccions blockchain i d'altres monedes alternatives, el que podria servir per vendre productes o serveis i monetitzar-los.
Qui hi ha al darrere
Hem parlat de Facebook i del Catvers, però també grans tecnològiques com NDIVIA i Google estan apostant per aquesta tecnologia. Es tracta de grans imperis que, d'aquesta manera, podrien obtenir moltes més dades de les persones usuàries, i que podrien deixar al descobert la nostra privacitat, un dels riscos principals d'aquest univers tecnològic, a més del possible impacte de la virtualitat total en la nostra salut mental i en com ens relacionem amb la presencialitat.
Quan aquesta realitat arribi, com la resta d'innovacions digitals, haurà de viure una regulació per veure si contribueix a l'ètica, la sostenibilitat i a la democratització de la vida, o tot el contrari.
Un futur proper
El concepte metavers ja el podem trobar al Fortnite, o fins i tot als Sims dels anys 90. Tal com l'imaginen aquestes grans tecnològiques, hi ha Decentraland, una plataforma virtual construïda amb tecnologia blockchain formada per parcel·les que les persones usuàries poden comprar amb NFTs (béns no fungibles) i construir-hi i celebrar-hi esdeveniments. Ara bé, que aquest univers assoleixi la complexitat esperada es veu com una realitat a llarg termini.