Troba l’experta que necessites amb aquests cercadors

Colectic - Informàtic
Autor/a: 
Alejandra Sanchez
Aquestes eines permeten trobar dones de totes les disciplines i àmbit professionals i posar-se en contacte amb elles. Font: CC Unsplash. Font: CC Unsplash
Aquestes eines permeten trobar dones de totes les disciplines i àmbit professionals i posar-se en contacte amb elles. Font: CC Unsplash.

Troba l’experta que necessites amb aquests cercadors

Colectic - Informàtic
Resum: 

Aquests quatre directoris permeten buscar expertes per professió, localització geogràfica o àmbit d'expertesa, entre altres criteris.

Segons les darreres dades del col·lectiu #OnSónLesDones, l’any passat només un 31% dels articles d’opinió i de les persones convidades a opinar en les principals tertúlies d’actualitat dels mitjans de comunicació van ser dones.

Si mirem els currículums educatius, veurem que les dones apareixen en menys d’un 8% dels llibres de text, segons dades de la Universitat de València.

Davant aquesta falta de representativitat i de presència de dones en els espais públics, són moltes les iniciatives que han sorgit darrerament per tal de visibilitzar a dones expertes i posar-les en contacte amb empreses, mitjans de comunicació i entitats.

Cercador d’Expertes

Es tracta d'una iniciativa de l'Institut Català de les Dones que es va posar en marxa fa ja sis anys i que ja compta amb gairebé 500 dones inscrites. El directori té com a objectius principals "visibilitzar el talent femení i les aportacions de les dones a tots els àmbits professionals i de coneixement".

Aquesta eina en línia es dirigeix tant a mitjans de comunicació i empreses, com també a entitats que busquin expertes per a actes i esdeveniments. Un cop s'entra a la web del cercador, la plataforma ens permet trobar a l'experta que més s'adapta a la nostra cerca directament per nom o, si no es té una referència concreta, es poden utilitzar altres camps de cerca, com ara la seva professió, camp d'expertesa o la seva demarcació.

Un cop s'introdueixen els paràmetres, el cercador ens donarà diferents perfils d'expertes, detallant la seva experiència professional o acadèmica, a més de proporcionar-nos les seves dades de contacte.

En cas de voler-se donar d'alta com a dona experta, cal complir amb una sèrie de requisits, entre els quals s'inclouen haver nascut a Catalunya o disposar de veïnatge civil català, haver elaborat publicacions científiques o de divulgació en el camp d'expertesa o haver realitzat col·laboracions amb mitjans de comunicació amb una audiència contrastada.

El registre al cercador no es farà efectiu fins que l'experta que la sol·liciti no s'hagi donat d'alta a la seva web i hagi emplenat el formulari d'alta.

Agenda d’Expertes

Es tracta d'una eina també en línia i d'accés obert que "posa a disposició de les professionals una base de dades on hi ha el contacte d'expertes en un ampli ventall de disciplines acadèmiques i camps professional". En aquest cas, la iniciativa parteix de la Unió de Periodistes Valencians, tot i que trobem molts perfils d'expertes catalanes.

Un cop s'accedeix a la web de l'agenda, hem de buscar la pestanya 'cercador' i allà se'ns desplega el menú per buscar a l'experta que necessitem. Tal com passa al Cercador d'Expertes de l'Institut Català de les Dones, podem buscar directament per nom o mitjançant els paràmetres de localització geogràfica, professió i especialitat.

Un cop hem trobat el perfil que ens encaixa, la web ens dona tota la informació sobre la carrera de l'experta i la forma de contacte.

En cas de voler-se donar d'alta com a dona experta, cal estar registrada al web i omplir un formulari detallant l'experiència professional i acadèmica que volem que es mostri a la pàgina.

Projectes d’àmbit local

Més enllà dels directoris d'àmbit autonòmic, també existeixen propostes per visibilitzar la tasca de les dones expertes a l'àmbit local.

L'any passat, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, l'ajuntament de Sant Boi del Llobregat posava en marxa el Cercador d'Expertes de Sant Boi de Llobregat. La particularitat d'aquest directori, segons va explicar el consistori del municipi, és que no cal que les experteses i les professions que exerceixen les dones del directori siguin remunerades. De fet, quan es busca per professió en aquest directori també apareixen les categories 'jubilades' o 'sense remuneració'.

Si ens remuntem encara més enrere, a finals de l'any 2020, la reserva de la biosfera del Montseny, conjuntament amb les diputacions de Barcelona i Tarragona, posava en marxa el Directori de Dones Expertes del Montseny. Aquest directori té la particularitat que es pot buscar a les expertes segons l'empresa on treballen i, a més, també es pot cercar per activitat que hagin dut a terme, siguin xerrades, tallers, seminaris o entrevistes als mitjans de comunicació.