Àmbit de la notícia
Internacional

10 propostes de voluntariat internacional pel patrimoni mundial de la UNESCO

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Júlia Bacardit
  • Pintures al desert del Kalahari a Tsodilo, Botswana
    Font: Trust For African Rock Art
  • Gran Monestir budista de Somapura Mahavihara
    Font: Wikimedia Commons
  • Antiga estació gòtica a Bombai
    Font: Panoramio.com
  • Visió aèria del parc nacional
    Font: Google Earth
  • Zvartnots, Armènia
    Font: timeofanewera.com
  • Centre històric de Lima, Perú
    Font: UNESCO
  • Ciutadella Sans Souci a Haití
    Font: UNESCO
  • Qal’at al-Bahrain a Bahrain, península aràbiga
    Font: Wikimedia Commons

La UNESCO implementa 53 projectes de voluntariat per preservar entorns naturals i llocs culturals emblemàtics de tot el planeta de juny a desembre del 2018.

Enguany la campanya anual de la UNESCO World Heritage Volunteers (WHV) porta el lema ‘Empowering the Committment to World Heritage’ i ofereix 53 projectes a 52 punts geogràfics inscrits a la llista de llocs que són patrimoni mundial de la humanitat.

Aquí us deixem 10 opcions de voluntariat repartides entre els 5 continents. Si us interessa un voluntariat específic heu d’obrir els enllaços i enviar un correu a l’adreça indicada en cada cas.

 

A l’Àfrica

1) Camp d’acció juvenil a Tsodilo, Botswana.Tsodilo és patrimoni mundial de la humanitat des del 2001 i la gent s’hi refereix com a ‘Louvre del desert’. En una àrea de 10 km²  del desert del Kalahari s’hi preserven unes 4500 pintures que ens expliquen l’activitat humana a la regió des de fa 100.000 anys.

La població local considera la zona un espai sagrat dels esperits dels ancestres. El voluntariat haurà de treballar en el manteniment d’una carretera de 4km que facilita l’accés a l’àrea i en la construcció d’un camí tallafocs. Per a més informació accediu aquí.

2) Reserva Nacional Masai Mara a Kènia. És una de les àrees protegides més visitades, famosa per la gran quantitat d’animals  depredadors i herbívors en llibertat que hi viuen. El projecte té 8 anys de vida i vol conscienciar sobre la necessitat de preservar la zona i millorar la qualitat de vida de la població.

Les tasques de les persones voluntàries aniran de la plantació d’arbres o la neteja de l’entorn fins a la preparació de tallers d’anglès amb la gent local i l’ elaboració de campanyes conjuntes per potenciar el respecte per la zona. Per a més informació accediu aquí.

 

A l’Àsia i al Pacífic

1) Ruïnes budistes a Paharpur, Bangladesh. El projecte neix enguany i vol conscienciar locals i visitants sobre a necessitat de preservar el Gran Monestir budista de Somapura Mahavihara, que data de segle VII. La feina de voluntariat consistirà sobretot en netejar la zona, plantar-hi arbres i restaurar peces artístiques danyades. Per a més informació accediu aquí.

 

2) Estació Chhatrapati Shivaji a Bombai, índia. Aquesta estació és un exemple de la combinació entre arquitectura índia i arquitectura gòtica  anglesa. El voluntariat s’ocuparà d’elaborar campanyes artístiques i de xarxes socials per promoure la preservació de manera conjunta amb la població jove local. Per a més informació accediu aquí.

 

A Europa

1) Parc Nacional Foreste Casentinesi, a Itàlia. El parc en qüestió forma part d’una àrea transnacional europea de boscos mil·lenaris que és patrimoni de la humanitat des del 2007. El voluntariat es dedicarà sobretot a feines pròpies del manteniment d’un bosc sota la supervisió dels agents rurals de la zona. Per a més informació accediu aquí.

2) Zvartnots, Armènia. Aquest enclavament arqueològic inclou la catedral i les esglésies d’Echmiatsin, que són el referent de la típica arquitectura religiosa armènia, amb planta de creu grega. El voluntariat farà presentacions sobre el lloc i també sobre els punts arqueològics dels seus països d’origen que també són patrimoni de la humanitat. Per a més informació accediu aquí.

 

Al Carib i a l'Amèrica Llatina

1) Centre històric de Lima, al Perú. Malgrat els terratrèmols que l’han assetjada, Lima és una de les grans ciutats de l’antic Imperi Espanyol, amb meravelles com el convent de San Francisco.  El voluntariat organitzarà visites turístiques guiades i participarà en actes per sensibilitzar la joventut local sobre el seu patrimoni històric. Per a més informació accediu aquí. 

2) Ciutadella Sans Souci a Haití.  Aquests monuments daten dels temps de la independència haitiana, al segle XIX. El voluntariat llençarà una campanya de sensibilització a la gent local, a qui han de ser capaços d’ensenyar com cal preservar i restaurar la ciutadella. Per a més informació accediu aquí.

 

Al món àrab

1) Bahrain, península aràbiga. Qal’at al-Bahrain o el fort de Bahrain és un monticle artificial creat per l’home al llarg de la història de l’illa de Bahrain. Al punt arqueològic hi ha fins a 7 capes sobreposades de construccions vinculades a la civilització mesopotàmica Dilmun, una civilització semítica antiquíssima que és punt de trobada dels déus segons narra la història èpica de Gilgamesh.

El voluntariat realitzarà tasques vinculades al turisme sostenible i a la sensibilització sobre la protecció de punts arqueològics protegits. Per a més informació accediu aquí.

2) Ciutat històrica de Rabat, Marroc. Aquesta ciutat marroquina atlàntica és una mostra la combinació entre la tradició arabo-musulmana i la tradició occidental. Aquest projecte de voluntariat consistirà en tasques senzilles de neteja i en l’elaboració de podcasts i vídeos per promoure visites conscients amb el valor històric de la ciutat. Per a més informació accediu aquí.

Si cap d’aquestes 10 opcions us convenç, aquí teniu totes la resta de les 53 ofertes de voluntariat pel patrimoni cultural UNESCO 2018.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari