10 recursos sobre els drets humans per commemorar els 75 anys de la Declaració Universal de l'ONU

LaviniaNext
Autor/a: 
Marc Bosch
La Declaració Universal dels Drets Humans reconeix que "tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets". Font: CC Unsplash
La Declaració Universal dels Drets Humans reconeix que "tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets". Font: CC Unsplash
L'article 7 de la Declaració Universal de Drets Humans assegura que tota persona és "igual davant la llei". Font: CC Unsplash
La Declaració de Drets Humans fa referència al fet que "tota persona té dret a sortir de qualsevol país, àdhuc el propi, i a retornar-hi". Font: CC Unsplash
L'article 7 de la Declaració Universal de Drets Humans assegura que tota persona és "igual davant la llei". Font: CC Unsplash
L'article 7 de la Declaració Universal de Drets Humans assegura que tota persona és "igual davant la llei". Font: CC Unsplash

10 recursos sobre els drets humans per commemorar els 75 anys de la Declaració Universal de l'ONU

Autor/a: 
Marc Bosch
LaviniaNext

Resum: 

L'ONU descriu la Declaració "com l'ideal comú a assolir per a tots els pobles i nacions", però, passats els anys, està clar que aquests drets no es respecten. Us deixem uns recursos per poder reflexionar sobre el tema, tant adults com infants.

'Resolució 217 A (III), de 10 de desembre del 1948', de l'Assemblea General de les Nacions Unides (ONU). D'entrada, a moltes persones no els sonarà aquest títol, però es podria considerar una de les resolucions més rellevants de la història de l'ONU, ja que correspon a l'aprovació de la Declaració Universal dels Drets Humans. El document consta de trenta articles amb els drets humans bàsics i, malauradament, no és d’obligat compliment per als Estats en tractar-se d'una declaració. Aquesta va ser la fórmula que es va trobar llavors perquè el text tirés endavant a causa de la falta de consens entre els països.

Aquest 2023 se celebren setanta-cinc anys de la seva aprovació i, coincidint amb l'efemèride, la Coordinadora d'ONG Solidàries ha fet un recull de diversos recursos per aprofundir en el tema i tractar-lo amb la mainada i el jovent, tant a l'escola com a casa. De les propostes de l'entitat, us n'hem seleccionat deu. Hi trobareu pel·lícules, llibres i pòdcasts, entre d'altres. El llistat complet el podeu consultar en el següent enllaç.

  • Pel·lícula: 'Kirikú i la bruixa'

En aquest film de Michel Ocelot, la malvada bruixa Karabà domina tot el poblat africà on viu en Kirikú, un nen que és l'únic de la tribu capaç d'enfrontar-se a ella sense recórrer a la violència ni a l'enfrontament directe. En Kirikú és molt intel·ligent, no té por i té l'habilitat de córrer a una gran velocitat (fet que li permet escapar dels perills d'estar cara a cara amb la Karabà), es pregunta el perquè de les coses i és ràpid buscant solucions als problemes.

"Una història que, a part de treballar els valors com l'amor, la generositat, el perdó i la lluita, parla i mostra els colors, les històries i la màgia de tot un continent: Àfrica", tal com recomanen des de Solidàries.

  • Pel·lícula: 'WALL-E'

L'acció se situa en el segle XXIX, concretament l'any 2800, quan la Terra està completament devastada i abandonada. Mentre neteja tota la brossa acumulada, el robot Wall-E coneix a EVE, una robot tipus sonda que ha arribat al planeta amb una missió. Quan EVE ha de tornar a la nau, Wall-E la segueix i comença una aventura espacial per salvar la natura i la humanitat.

  • Curtmetratge: 'Niños privados de libertad'

El Campus Global de Drets Humans ha realitzat aquest curt format per testimonis de nens i nenes esclavitzats i sense llibertat en diferents règims. La peça va sorgir arran de l''Estudi Mundial de les Nacions Unides sobre els nens i nenes privats de llibertat' i va dirigida a joves d'entre 14 i 18 anys.

  • Conte: 'Drets humans al carrer. Cuentos infantiles sobre derechos humanos'

Un recull de contes sobre cadascun dels trenta articles de la Declaració Universal dels Drets Humans. La idea va sorgir a partir d'un concurs de relats infantils que va organitzar l'Institut de Drets Humans de Catalunya i, de les més de cent vint propostes que van rebre, se'n van seleccionar vint-i-quatre. La resta, fins a completar tots els articles de la Declaració, van anar a càrrec d'escriptores i narradores professionals, especialistes en educació i el relator especial de les Nacions Unides sobre el dret a l'educació.

  • Joc: 'Ciutat 10'

L'objectiu del joc és crear una ciutat on es garanteixi el respecte i el compliment dels Drets Humans, és a dir, la ciutat ideal. Està impulsat per Creu Roja i promou una reflexió sobre els drets i deures de les ciutadanes, es treballa la resolució de problemes i és molt pràctic per analitzar les relacions socials. Està pensat per jugar-hi entre dues i sis persones, tant individualment com per parelles.

  • Llibre: 'Power People: Protestes que han canviat el món'

L'article vint de la Declaració Universal dels Drets Humans, en el seu punt u, diu: "Tota persona té dret a la llibertat de reunió i d'associació pacífiques". El llibre de Rebecca June, amb il·lustracions de Ximo Abadía, fa un repàs a les grans manifestacions pacífiques de la història que s'han organitzat per reclamar i aconseguir millores socials.

  • Llibre: 'Cop de maça. La revolta poètica dels drets humans'

Es tracta d'un llibre que agrupa drets humans, poesia i pintura en un sol volum. Joan Tamayo Sala -advocat i activista- és l'autor dels trenta poemes (el mateix nombre d'articles que la Declaració dels Drets Humans) i ha seleccionat diversos quadres del pintor Robert Manera Oller per il·lustrar-los. En paraules de Tamayo, "el llibre pretén, de manera humil, fer el paper d'una mena de maça que colpegi amb força les consciències dels lectors".

  • Pòdcast: 'Enginyeria Sense Fronteres'

L'Associació Internacional d'Enginyeria Sense Fronteres (ESF) és una associació de cooperació al desenvolupament que treballa per garantir l'accés universal als serveis bàsics. El 2022 van crear un pòdcast, que es pot escoltar a Spotify, sobre el Dret Humà a l'Aigua i al Sanejament i sobre l'accés universal a l'energia.

En el primer episodi tracten la privatització de l'aigua a Colòmbia. El segon es titula "Les aigües tèrboles d'Agbar a Mèxic" en el qual es pregunten com ha arribat Aigües de Barcelona a gestionar el servei d'aigua i subministrament a Saltillo, al nord-est de Mèxic. I el tercer i últim és sobre la privatització de l'aigua a Xile.

  • Pòdcast: 'La Veu dels drets humans'

Amnistia Internacional impulsa aquest pòdcast sobre els drets humans i temes d'actualitat com ara la pena de mort, els drets dels infants en guerres, el canvi climàtic, el tràfic de persones o els drets LGTBI. Els programes es poden escoltar a Alzira Ràdio i a Ivoox.

  • Reportatge: 'Drets vulnerats'

El mític programa '30 minuts' de TV3 ha emès aquest any un reportatge de João França i Daniel Lacasa sobre quins drets bàsics es vulneren a Catalunya. Entre els quals, es parla de la vulneració al dret a l'habitatge, a la participació, a la protesta i a viure en un entorn saludable. Es pot recuperar a 3Cat.

Afegeix un comentari nou