35 conflictes armats i 60 milions de persones desplaçades durant el 2015

Fundació Autònoma Solidaria

35 conflictes armats i 60 milions de persones desplaçades durant el 2015

Fundació Autònoma Solidaria

Resum: 

L'Informe Alerta 2016!, de l'Escola de Cultura de Pau, analitza el món en termes de conflictivitat i possibilitats de construcció de la pau. Destaca l'ús de la violència sexual com a arma de guerra, així com cinc possibles escenaris de construcció de la pau.

Líbia, Nigèria, Somàlia, Sudan del Sud, Afganistan, Pakistan, Ucraïna, Egipte, Iraq, Síria i el Iemen. Són els 11 conflictes armats registrats per l'Escola de Cultura de Pau (ECP) durant el 2015 amb una major intensitat de violència, amb un balanç de víctimes mortals en alguns casos molt per sobre de l'índex anual.

Així ho recull l'informe Alerta 2016!, que analitza el món des de la perspectiva de la conflictivitat armada i les possibilitats de fer créixer processos de pau a través de 4 eixos: conflictes armats, tensions, processos de pau i gènere i seguretat. Segons l'estudi, durant el 2015 van registrar-se fins a 35 conflictes armats, 13 a l'Àfrica, 12 a l'Àsia, 6 a Orient Mitjà, 3 a Europa i 1 a Amèrica.

La població civil continua sent, diu l'informe, la gran perjudicada per l'impacte dels conflictes armats. Les conseqüències no són només el nombre de víctimes mortals, que també, recull, sinó que impliquen massacres i execucions, detencions arbitràries, tortures, múltiples abusos físics i psicològics i reclutament de menors.

A més, en destaca dues greus conseqüències: d'una banda, els desplaçaments forçats com a conseqüència de la violència, que segons l'ACNUR van arribar el passat 2015, basant-se en les dades del primer semestre de l'any, als 60 milions de persones.

D'altra, l'EcP ressalta l'ús de la violència sexual en conflictes armats, pràctica executada deliberadament i de manera generalitzada com a arma de guerra per part d'actors armats a països com l'Iraq, Mali, RCA, RDC, Síria, Somàlia, Sudan i Sudan del Sud.

L'informe identifica també 5 oportunitats de pau per al 2016: el reinici de les negociacions a Xipre, la nova etapa política a Burkina Faso, l'exploració d'escenaris de pau a Tailàndia, el procés de transició cap a la democràcia a Myanmar i l'impacte de la perspectiva de gènere en els processos de pau en termes d'inclusió i sostenibilitat.

No obstant això, també assenyala 10 escenaris d'alerta de cara al 2016: Burundi, prop de la guerra civil; el risc de l'estabilitat a Mali, que s'enfronta accions de grups yihadistes; l'increment de la violència a la RDC; la fragilitat de l'acord de pau al Sudan, la polarització de poders a Veneçuela; l'impacte de la falta de legitimitat del lideratge talibà en el procés de pau a l'Afganistan; les dificultats del procés a Mindanao; els riscos del creixement de la tensió entre Turquia i el PKK; el greu deteriorament de la situació al Iemen després de la intensificació de la violència i els efectes de l'amenaça yihadista a nivell internacional.

Afegeix un comentari nou