5 propostes per organitzar el teu programa de voluntariat internacional
Comparteix
Fer una estada en un altre país amb la voluntat d'ajudar és un acte molt enriquidor. En la seva preparació, hi ha alguns elements claus que hem de tenir en compte.
Una de les opcions per col·laborar amb algun projecte social durant aquest 2016 pot ser fer un voluntariat internacional. L'aventura que implica anar a un altre país amb la finalitat d'ajuda sempre s'ha de fer amb una preparació prèvia que formi a la persona voluntària i que eviti possibles riscos. L'organització, doncs, és un element important a l'hora de realitzar un programa de voluntariat.
Tant si és en un país europeu com si el voluntariat té lloc a un altre continent, seguir les recomanacions que entitats com International Volunteer Services han fet pot tenir un pes clau en l'èxit o fracàs de l'experiència que la persona voluntària tingui. A continuació es presenten alguns dels consells més efectius per organitzar un voluntariat a l'estranger:
1. Troba el teu motiu
Des del primer moment necessitem al·licients que ens ajudin a gaudir del dia a dia. Fer un voluntariat no és només engrescar-se en un projecte que tindrà un impacte social positiu, sinó també una manera per connectar amb una temàtica que s'ajusta a les aptituds i motivacions del voluntariat i que farà treure el millor per contribuir a l'èxit col·lectiu. Per tant, s'ha de trobar el projecte que més s'ajusti amb els interessos d'un mateix.
2. Informa't sobre les tasques administratives que has de fer
Qualsevol viatge per realitzar un voluntariat internacional requereix d'una preparació adequada. Dona't sis setmanes de marge com a mínim per tramitar tots els documents que necessitaràs. Normalment aquest mínim marge permetrà tramitar el visat, omplir la documentació de l'entitat d'enviament i de l'entitat d'acollida, tramitar les vacunes, comparar opcions de desplaçament, informar-se sobre les característiques del país d'arribada o respondre totes les preguntes que la persona voluntària pugui tenir al voltant del projecte.
3. Suport local
És important que els voluntaris se sentin acollits en tot moment i trobin el suport de l'organització local. A més de les sessions d'orientació i de formació, moltes organitzacions també tenen un equip de coordinació que dóna suport a les persones voluntàries per ajudar-les a entendre les seves tasques i en general orientar-les davant de qualsevol dubte o pregunta que puguin tenir. Un exemple d'organitzacions que fan bones pràctiques en aquest sentit seria COCAT.
4. Valora les habilitats requerides pel teu programa
Ajudar en segons quins projectes no és només una qüestió de voluntat, sinó d'habilitats. Hi ha segons quines tasques que per molt que tinguem bona predisposició, si no hi ha un mínim de coneixements no es podran realitzar satisfactòriament. Per damunt de tot, els voluntaris han de ser conscients que estaran en un país diferent, amb normes diferents, una cultura diferent i segurament una metodologia de treball també diferent.
Deixant de banda els aspectes més tècnics i professionals pel que fa a les tasques dins de cada projecte, hi ha cinc característiques que tot voluntari hauria de tenir: respecte, flexibilitat, proactivitat, humilitat i empatia.
5. Mantingue't en contacte amb la teva organització
No oblidis que és important mantenir el contacte amb l'organització d'enviament. Per temes administratius, logístics i d'acompanyament, ells són els que millor et podran orientar i facilitar la teva experiència de voluntariat. De la mateixa manera, és necessari que l'organització d'enviament conegui si el projecte del voluntari s'està desenvolupant normalment. Per evitar malentesos i situacions de conflicte, sempre és recomanable confiar a la teva organització totes les desavinences o, al contrari, experiències positives i reveladores amb les que et puguis trobar.
Afegeix un nou comentari