Àmbit de la notícia
Internacional

Les Brigades de Solidaritat reforcen el seu relat per donar un nou impuls al projecte

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • L’històric projecte de l’Associació Catalana per la Pau estrena nou web i nova imatge.
    L’històric projecte de l’Associació Catalana per la Pau estrena nou web i nova imatge. Font: ACPAU
  • En aquesta nova edició del projecte les participants podran viatjar a Colòmbia, el Brasil, Guatemala i Filipines.
    En aquesta nova edició del projecte les participants podran viatjar a Colòmbia, el Brasil, Guatemala i Filipines. Font: ACPAU
  • La convocatòria per a l’edició d’enguany de les Brigades de Solidaritat ja està en marxa.
    La convocatòria per a l’edició d’enguany de les Brigades de Solidaritat ja està en marxa. Font: ACPAU

L’històric projecte de l’Associació Catalana per la Pau estrena nou web, nova imatge i una narrativa renovada de cara a una nova edició en què les participants podran viatjar a Colòmbia, el Brasil, Guatemala i Filipines.

L’estiu del 1992, una trentena de persones voluntàries de diferents municipis catalans van viatjar a Cuba de la mà de l’Associació Catalana per la Pau (ACPAU) per conèixer la realitat del país i contribuir a la transformació social. Van formar la brigada ‘Carlos Puebla’, o el que és el mateix: la primera de les Brigades de Solidaritat de l’ACPAU. D’aleshores ençà, unes vuit-centes persones s’han implicat en el projecte i han pogut viatjar a diversos països al llarg i ample del món a aportar el seu granet de sorra per crear una societat més conscient, crítica i mobilitzada.

Ja han passat trenta-tres anys del viatge de la primera Brigada, però el projecte continua més viu que mai. De fet, des de l’ACPAU han volgut donar-li un nou impuls per reenfocar la mirada del projecte i reforçar la seva importància i personalitat pròpia dins de l’entitat. “És un projecte històric i molt únic de l’ACPAU, que funciona des del 1992, i no el volem perdre; al contrari, ens proposem donar-li tot el protagonisme que mereix”, explica a Xarxanet la Verónica Blázquez, coordinadora del projecte. 

La convocatòria per a l’edició d’enguany de les Brigades de Solidaritat ja està en marxa i les participants que s’hi apuntin podran escollir desplaçar-se durant el mes d’agost a quatre destins: Colòmbia, el Brasil, Guatemala i Filipines. Allà, acollides per organitzacions locals de la societat civil que tenen lligams amb l’ACPAU, tindran l’ocasió d’endinsar-se en la realitat del context social i polític del país on viatgin, així com conèixer més a fons les dinàmiques i la tasca de les organitzacions que les acull.  

Molt més que un viatge a terreny

Com a projecte de solidaritat i cooperació internacional amb més de tres dècades de trajectòria, les Brigades són molt més que un viatge de tres setmanes a un país del Sud Global. Enfocades en la sensibilització i l’educació per a la justícia global, la idea és que les brigadistes vagin més enllà i a partir de l’experiència i els aprenentatges adquirits a terreny, puguin esdevenir agents de sensibilització i de canvi a les seves poblacions d’origen i al seu entorn.

Abans de marxar al destí, el camí per ser brigadista comença en una de les sessions informatives i continua amb una entrevista i un procés de formació per incorporar un aprenentatge teòric sobre la justícia global, els drets humans i la solidaritat internacional. 

“A la formació, reflexionem sobre el paper de les brigadistes a terreny, el nostre lloc com a persones blanques que viatgen i com fer-ho d’una manera conscient i responsable, alhora que treballem aspectes com la comunicació ètica i responsable, normatives i protocols”, assenyala Blázquez. A més, s’organitza una reunió virtual amb l'organització local que acollirà i acompanyarà la persona durant l'estada.

Durant el viatge, les participants se submergeixen en la realitat de les comunitats i organitzacions locals, però no fan cap mena d’intervenció directa ni ingerència a terreny, sinó que escolten i recullen testimonis, s’impregnen del context i intenten comprendre les problemàtiques existents per després fer-ne difusió i sensibilitzar sobre realitats que molt sovint resten invisibilitzades i no tenen espai als mitjans convencionals. “No plantegem les Brigades des d’una visió assistencialista o paternalista perquè creiem que una persona europea, en tres setmanes, no pot fer una acció que sigui útil, ètica i responsable en un país del Sud Global”, desgrana la coordinadora del projecte.

Per tant, les brigadistes són persones que escolten, aprenen i recullen les experiències viscudes i tenen la motivació per transmetre aquests coneixements a fi de conscienciar, despertar la mirada crítica i ser motor de canvi en el seu entorn. 

És el cas d’un grup de brigadistes que l’any passat va viatjar al Brasil per conèixer el Movimiento de los Trabajadores Rurales Sin Tierra (MST) i estan fent xerrades a diversos ateneus. O d’un altre grup, del qual formava part l’Asier Martín, que l’estiu del 2023 va desplaçar-se a Palestina –pocs mesos abans de l’agreujament del conflicte– i ja han compartit la seva experiència en més d’una trentena de xerrades i accions a escoles, instituts i espais joves, entre altres.

Canvis per donar un nou impuls al projecte

Al cap i a la fi, aquest és el propòsit que mou les Brigades de Solidaritat. I cal explicar-lo bé, perquè és fàcil que l’emoció del viatge a terreny es dissolgui en un buit, o que el ritme de la vida quotidiana i del dia a dia faci que l’experiència es quedi en el viatge. 

“Hem reenfocat i reformulat tot el que envolta les Brigades per intentar donar-li més pes a l’experiència, que no sigui marxar i ja està, sinó que tingui un sentit”, assegura Blázquez, qui vol reforçar el missatge que des de l’ACPAU fan tot el possible per acompanyar aquest retorn i obrir el ventall de possibilitats, recursos i facilitats per compartir l’experiència viscuda i eixamplar-ne l’impacte.

Entre els canvis que s’han dut a terme hi ha un nou web i una redefinició de la imatge gràfica de les Brigades de Solidaritat per adequar-la als temps actuals, així com per dotar-les d’una personalitat pròpia dins l’ACPAU i reforçar-ne la narrativa. “Hem volgut ser molt més clares i directes en els missatges, i utilitzar un llenguatge que sigui tan entenedor com sigui possible”, detalla Blázquez. 

Una altra de les raons d’aquest nou impuls és la creixent dificultat per atraure persones voluntàries, una tendència que s’arrossega des de la pandèmia i afecta el gruix d’entitats que treballen amb voluntariat. Qualsevol reformulació és bona per potenciar un projecte històric i arribar a més persones amb aquesta mirada crítica pròpia dels brigadistes. 

Les Brigades del 2025 ja estan en marxa

La convocatòria per a l’edició d’enguany ja està oberta i les persones interessades podran triar entre quatre destinacions: Colòmbia, el Brasil, Guatemala i Filipines. En tots els casos, viatjaran durant el mes d’agost i s’implicaran en organitzacions locals que ja tenen un lligam amb l’ACPAU.

A Colòmbia, les brigadistes visitaran Barrancabermeja i diverses comunitats rurals amb l’Asociación Campesina del Valle del Río Cimitarra (ACVC). Al Brasil, l’itinerari passarà per São Paulo, Porto Seguro, Salvador de Bahía i altres zones vinculades al Movimiento de los Trabajadores Rurales Sin Tierra (MST).

A Guatemala, el recorregut inclourà Ciutat de Guatemala, Quetzaltenango i diferents departaments amb el Movimiento Tzuk Kim-pop. Finalment, a Filipines, la brigada s’establirà a Quezón, a l’illa de Luzón, i es desplaçarà per diverses regions urbanes i rurals de la mà de l’organització Karapatan.

La Verónica Blázquez, coordinadora del projecte, anima a participar a “totes les persones interessades a conèixer altres realitats, no des d’una perspectiva turística, sinó de drets humans i de justícia social”. Les Brigades ofereixen aquesta oportunitat i són un espai per descobrir nous contextos i generar vincle, per després transmetre els aprenentatges adquirits i transformar-los en incidència i sensibilització per ser part del canvi.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari