ACNUR afirma que la crisi de refugiats no és de números, sinó de solidaritat

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

ACNUR afirma que la crisi de refugiats no és de números, sinó de solidaritat

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Francesa Friz-Prguda, representant de l’Alt Comissionat a Espanya, analitza les vies legals i dóna possibles solucions per resoldre el conflicte a la 28a edició del Fòrum de la Comunicació.

La representant de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Refugiats (ACNUR) a l’Estat espanyol, Francesca Friz-Prguda, va afirmar el passat divendres dia 29 d’abril que “se’ns ha explicat l’arribada de refugiats com una crisi de números, quan en realitat és una crisi de solidaritat i responsabilitat”. D’aquesta manera recalcava el paper de les institucions europees i dels Estats membres davant de la urgència humanitària a Europa més important dels darrers anys en un acte celebrat a l’Auditori de La Pedrera, en motiu del 28è Fòrum de la Comunicació organitzat pel Consell Audiovisual de Catalunya.

Durant la seva ponència, centrada en els mitjans de comunicació i la manera en com donen les informacions, també va parlar sobre les possibles solucions al conflicte, entre les que va enumerar dues de molt importants: l’apertura de les vies legals d’arribada i el repartiment solidari, just i sostenible entre països. Pel que fa a la primera solució, obrir vies legals “evitaria el paper de les màfies i les morts, ja que quan tanques una porta de seguida s’obre una altra més perillosa”. A més, Friz-Prguda va voler matissar que se sent sorpresa quan es parla de crisi de refugiats a Europa, ja que el 86% dels desplaçats segons dades d’ACNUR busquen refugi a països que estan a la frontera de les zones de conflicte, sovint països pobres i no segurs.


Quines són les vies legals que es podrien aplicar?

a) Desenvolupar programes de reassentament

b) Preparar visats humanitaris que puguin oferir oportunitats per sol·licitar l’asil

c) Crear programes de patrocini privat que permetin l’acollida de persones refugiades amb la col·laboració de la societat civil, les ONG i les autoritats

d) Executar programes de beques acadèmiques i d’aprenentatge

e) Flexibilitzar els criteris de reagrupació familiars


Friz-Prguda va voler distingir entre els mots “refugiat” i “immigrant”, ja que sovint s'utilitzen indistintament ambdues terminologies sense saber la diferència jurídica entre elles. Durant la seva intervenció va fer referència a l’acord entre la Unió Europea i Turquia, en el qual va remarcar que ACNUR no ha estat negociant. Respecte a la situació a Idomeni, on unes 10.000 persones porten gairebé 2 mesos en una situació d’angoixa i incertesa, va afirmar que han intervingut mínimament “posant latrines mòbils, però molt lluny de les necessitats reals”.

Pel que fa a Catalunya va dir que és una societat molt solidària, com a la resta d’Espanya. Tot i que s’ha fet molt en qüestions migratòries, va remarcar que en qüestió de protecció internacional encara hi ha molta feina per fer. “De les 160.000 persones reubicades a Espanya, només s'han resituat 1100”, va destacar.

Afegeix un comentari nou