Adriana Pérez: ''L'adaptació de continguts al món audiovisual és un fet que hauria d'estar normalitzat''
Comparteix
La Codirectora del Festival Inclús comparteix les sensacions de l'edició del 2015 i avança algunes de les claus de la mostra audiovisual de discapacitats per aquest nou any.
El Festival Inclús, audiovisuals i discapacitat és un festival de produccions audiovisuals, tant documentals com de ficció, centrat en la temàtica de la discapacitat. És una iniciativa impulsada per l'Aula d'Estudis Socials i organitzada per Fish Muvi amb el suport d'iWith.org. L'objectiu del Festival Inclús és donar visibilitat a obres audiovisuals elaborades al voltant de la temàtica de la discapacitat i amb un punt de vista diferent. Hi participen diferents films d'àmbit internacional i enguany ja estan preparant l'edició per l'any 2016.
1. Què és el Festival Inclús?
El Festival Inclús és un festival d’audiovisuals que pretén ser un espai de promocions d'obres que tractin la temàtica de la discapacitat. A més d'això, i per complir amb la missió, al festival tenim pel·lícules adaptades amb subtítols per a persones sordes, audioescrites per a persones amb dèficit visual i també comptem amb una intèrpret de signes. Durant el Festival Inclús cal dir que es realitzen activitats annexes que volen apropar les discapacitats a una part de la societat que no hi està acostumada.
2. En quines seccions es divideix?
D'una banda, en el concurs de pel·lícules que fem hi ha dues categories: documental i ficció. D'altra banda, tenim la categoria per entitats del Tercer Sector. En aquesta categoria, les entitats participen amb curtmetratges on expliquen què fan i quina és la seva missió. Per triar les guanyadores, tenim un premi del jurat però també un premi per part del públic, que també pot votar.
Per continuar, tenim l'Inclús Kids, secció dedicada als més menuts, ja que creiem que la sensibilització de la societat ha de venir ja des de petits. En aquesta secció fem gimcana jugant amb els cinc sentits com per exemple diferents proves on els infants tenen les mans lligades o els ulls embenats. Per últim, també comptem amb l'Inclús Poket, una sessió de pel·lícules també destinades als més petits que tracten la temàtica del festival.
3. Us arriben propostes audiovisuals de molts països?
El concurs és internacional ja que està obert a tot el món via Internet. En una plataforma els participants poden inscriure's i l'any passat ens van arribar pel·lícules de fins a 31 països diferents. En total vam rebre 300 films, dels quals vam fer-ne la visualització i vam escollir-ne 14. Finalment, un jurat professional escull els guanyadors i tria quina pel·lícula és la que se'n du el guardó. De cara a l'edició del 2016 falta un mes i mig per obrir la convocatòria online.
4. Sabeu ja quins films participaran aquest 2016?
Encara no, tot i que tenim productores interessades. L'any passat vam rebre pel·lícules de Llatinoamèrica, dels Emirats Àrabs, d'Austràlia i molta quantitat de films europeus. La guanyadora del documental del 2015 va ser l'obra italiana 'La Sedia de Cartone', i en segon lloc va quedar una producció catalana anomenada 'Glance Up'. A la part de ficció, va guanyar 'Quiero', una obra catalana, i en segon lloc va quedar 'Bastion', que venia del Regne Unit. Especialment ens va cridar l'atenció que la meitat de l'equip de Bastión tenia algun tipus de discapacitat. Era un equip petit de 10 persones.
Aquestes pel·lícules guanyadores es podran tornar a veure els dies 1 i 2 de febrer a l'Espai Cultural del Corte Inglés de Portal de l'Àngel.
5. Durant quines dates se celebrarà l'Inclús durant el 2016?
Cap a finals de novembre. Estem tancant dates, però el que és segur és que el lloc serà el CaixaForum.
6. Com ho poden fer les produccions per inscriure's?
Hi ha unes plataformes establertes en el món audiovisual on la gent subscriu la pel·lícula, omple un formulari i llavors fem la selecció. També fem difusió del Festival a través de mailings, mitjans de comunicació i contacte directe amb altres festivals que tractin la mateixa temàtica. Amb això també cerquem incrementar el nombre d'assistents.
7. Teniu referents d'altres països que també facin un Festival al voltant de les discapacitats?
N'hi ha uns quants: a Austin i San Francisco (Estats Units), a Cannes (França), a Collado de Villalba (Espanya) o a Moscú i Roma. Aquest any van venir dos directors d'un festival d'Ankara. L'important és compartir experiències però és veritat que l'adaptació del món audiovisual és un fet que hauria d'estar normalitzat a tot el món. És cert que parlar amb gent que té el mateix objectiu, al final acaba sumant.
8. Quines sensacions teniu de l'edició del 2015?
Tot va començar l'any 2013 amb una mostra audiovisual. Al 2014, va sorgir Inclús. I durant el 2015, l'objectiu era guanyar difusió i augmentar el número de públic. Vam passar del Palau Macaya al CaixaForum. Els continguts van créixer i vam triplicar l'audiència. És un element de valoració la cobertura que hem rebut de mitjans de comunicació. El Festival té un públic concret, i el que busquem és que el públic general també tingui interès per venir a veure el Festival.
9. Quins objectius us marqueu pel 2016?
El nostre objectiu és convertir-nos en una cita anual de Barcelona. La finalitat del projecte és donar veu a tota la ciutadania. De cara al 2016 buscarem continguts cada vegada més atractius, nous tallers, i estratègies per internacionalitzar el Festival. En el món dels festivals és una eina comuna anar presencialment a altres festivals en comptes d'esperar a què la pel·lícula arribi. Una de les idees és fer una recerca de les estrenes de l'any i fer contactes.
Afegeix un nou comentari