100.000 persones en risc per la fam a Sudan del Sud

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

100.000 persones en risc per la fam a Sudan del Sud

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Acció Contra la Fam fa una crida perquè els polítics posin fi al conflicte que viu el país.

100.000 són les persones que s’enfronten a nivells catastròfics de fam i imminent risc a morir a l’Estat d’Unity, a Sudan del Sud. Aquesta és l’alerta llençada per l’ONG d’acció humanitària Acció contra la Fam, que fa una crida urgent perquè els líders polítics posin fi al conflicte que viu el país centreafricà. Segons dades del Govern de Sudan del Sud, la Classificació sobre la Fase de Seguretat Alimentària Integrada (IPC) i el Comitè Mundial d’Emergències de l’IPC, un total de 4,9 milions de persones, és a dir, el 42% de la població del país, necessita urgentment assistència alimentària. "La fam és provocada per l’home i la resposta humanitària internacional és vergonyosament insuficient", assenyala el director general d’Acció Contra la Fam Olivier Longué.

L’Organització de les Nacions Unides, a més, ha declarat que un milió de persones al sud del país es troben al límit per caure en greus episodis de fam. Tot això, en un país on l’any 2013 va començar una guerra civil que va obligar a gran part de la població d’Unity a desplaçar-se. Tot i que hi va haver un acord de pau l’any 2015, la violència va ressorgir a l’abril del mateix any, i avui dia l’emergència humanitària ha crescut acompanyada d’una falta de seguretat del personal de les ONG que intenta pal·liar aquesta problemàtica. El context que viu Sudan del Sud d’agitació política, inseguretat, inflació, dèficit alimentari i d’economia inestable no ajuda a mitigar conseqüències com per exemple la malnutrició que pateixen més d’1 milió de nens i nenes, segons dades d’UNICEF.

“És inacceptable que la comunitat internacional esperi que les crisis es deteriorin dramàticament abans de mobilitzar una resposta adequada”, afirma la directora de programes d’Acció contra la Fam Rebeckah Piotrowski. Segons dades de l’organització internacional, el bloqueig de l’accés que impedeix que les organitzacions humanitàries arribin a les poblacions segueix sent un important repte en el subministrament d’ajuda. Des de l'organització demanen a la comunitat internacional que posin fi al conflicte i que es mobilitzi un finançament flexible i a llarg termini que permeti als agents humanitaris estructurar programes per satisfer les necessitats de les persones. A més, exigeixen l’accés incondicional i sense obstacles a les zones actualment inaccessibles.

La crida a l’acció d’Acció Contra la Fam coincideix en un moment on Sudan del Sud es troba en temporada d’escassetat. La previsió de l’ONG és que la situació tant a l’Estat d’Unity com a l’Estat de Bahr el Ghazal, al nord del país, empitjori en els sis mesos vinents. Segons xifres aportades, actualment treballen amb més de 334.500 persones amb programes d’alimentació i nutrició d’emergència.

Afegeix un comentari nou