Amnistia Internacional denuncia abusos contra els treballadors migrants de la Copa del Món a Qatar

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Amnistia Internacional denuncia abusos contra els treballadors migrants de la Copa del Món a Qatar

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L’organització en defensa dels drets humans veu indicis d’explotació dels obrers en la construcció d’estadis per l’esdeveniment futbolístic del 2022.

Amnistia Internacional ha tret a la llum indicis que el personal migrant que actualment construeix l’Estadi Internacional Khalifa (Doha) amb motiu de la Copa del Món de 2022 a Qatar, pateix abusos laborals que en alguns casos poden constituir treball forçat. L’informe “El costat fosc d’un joc bonic: explotació en una de les seus de la Copa del Món 2022 de Qatar”, en el qual es basen les conclusions de l’associació, va ser elaborat amb entrevistes a 132 persones migrants que treballen en les obres de reforma del colosseu esportiu de Doha. Entre algunes de les respostes que van donar els entrevistats, es van denunciar:

Els abusos segons AI

  • La denegació per part dels ocupadors del permís de residència o la seva renovació
  • Confiscació del passaport
  • Denegació de permisos de sortida del país als treballadors per part dels empresaris
  • Allotjament precari
  • Obligació de pagar taxes elevades (entre 500 i 4.300 dòlars)
  • Salaris baixos, per sota dels promesos i fins i tot la meitat del que es va acordar
  • Impagament de salaris durant mesos

Els treballadors, en la seva majoria, provenen de Bangladesh, l’Índia i el Nepal. Segons l’informe, l’empresa que proveeix la mà d’obra per la construcció d’aquest estadi va amenaçar-los amb retenir-los la paga, lliurar-los a la policia o impedir que sortissin de Qatar.

En aquest sentit, Amnistia Internacional ha exigit a la Reial Federació Espanyola de Futbol a través d’una carta que exerceixi la seva influència a la FIFA en relació a l’explotació de treballadors a Doha. També ha demanat a l’organisme internacional de futbol i als patrocinadors com Mc Donald’s, Adidas i Coca-Cola que augmentin la pressió. "Si el nou equip directiu de la FIFA parla de debò de passar pàgina, no pot permetre que el seu màxim aparador mundial se celebri en estadis que s'han construït cometent abusos contra els treballadors migrants”, ha afirmat Salil Shetty, secretari general d’Amnistia Internacional.

Afegeix un comentari nou