Àmbit de la notícia
Internacional

Amnistia Internacional denuncia homicidis i desplaçaments massius al Sudan del Sud

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Logo d'Amnistia Internacional.
    Logo d'Amnistia Internacional. Font: Amnistia Internacional Catalunya
  • Dona del Sudan del Sud en una zona rural.
    Dona del Sudan del Sud en una zona rural. Font: Oxfam East Africa, Flickr
  • Mapa de Sudan del Sud.
    Mapa de Sudan del Sud. Font: Wikimedia

L’organització internacional assenyala el Govern del país com a causant d’un saqueig a la població civil de l’Alt Nil durant el primer semestre del 2017. 

Amnistia Internacional Catalunya ha denunciat en un comunicat homicidis, desplaçaments massius i saqueig per part del Govern de Sudan del Sud a la població civil de l’Alt Nil, un atac continu perpetrat des del mes de gener fins al maig del 2017, segons l’organització de drets humans. Després d’entrevistar desenes de víctimes i testimonis, Amnistia ha conclòs que l’ofensiva duta a terme pel Govern de Salva Kiir Mayardit va cremar, bombardejar i saquejar les cases dels civils pertanyents a la minoria ètnica shilluk. Segons expliquen al comunicat, aquests atacs s’haurien produït en una aliança entre les tropes governamentals i milícies de l’ètnia dinka, on van robar des d’aliments fins a objectes de la llar.

Aquesta ofensiva ha permès a les forces governamentals recuperar el terreny que en els darrers anys havia estat controlat per un grup armat d’oposició al Govern format per combatents shilluk. Aquest grup estava sota el comandament de Johnson Olony. L’atac, per tant, va causar el desplaçament de desenes de milers de civils shilluk, segons afirmen des de l’organització,  incloent-hi població de nombroses ciutats i pobles de la ribera occidental del Nil Blanc.

Segons explica agència EFE, el portaveu en funcions de l’Exèrcit, Santo Domic, ha assegurat que els rebels van atacar tres posicions militars a l’estat de l’Alt Nil, concretament a Kola, Kuek i Ghabat. Per la seva banda, Joanne Mariner, assessora general d’Amnistia Internacional sobre resposta a les crisis ha assegurat en el comunicat que “àmplies zones del territori habitat pels shilluk han estat devastades, amb incendi d’habitatge de civils i saqueig dels seus béns”.

A finals de maig i principis de juny, investigadors d’Amnistia van entrevistar 79 víctimes i testimonis dels abusos en un camp de persones desplaçades a Aburoc i a Malakal, on es troba el centre de protecció de civils de l’ONU. Segons l’organització, es van documentar diversos homicidis de civils a mans de les tropes del Govern, algunes d’elles, persones ancianes o indefenses que no van poder escapar del foc de les seves cases.

A més, Amnistia ha reunit imatges de satèl·lit que mostren la destrucció de cases i patrimoni com un temple tradicional a la zona de Wau Shilluk. Després del primer semestre del 2017, alguns shilluks han tornat a casa seva, però molts continuen desplaçats. Milers de persones ara són refugiades al Sudan i les que sobreviuen a Aburoc, ho fan amb una escassetat extrema i casos de còlera.

Sudan del Sud viu nombrosos episodis de violència des de la seva independència l’any 2011. Des del juliol del 2016, les tensions s’han accentuat quan es van reprendre els combats entre forces del president Kiir i el líder rebel Riek Machar. Si vols conèixer més sobre el conflicte de Sudan del Sud, pots accedir al següent enllaç

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari