Anna Altés: "Als Camps de Solidaritat coneixem les causes de les desigualtats i les lluites compartides"
Comparteix
A causa de la pandèmia del coronavirus l'activitat de SETEM s'ha hagut de reinventar adaptant les formacions associades als seus Camps de Solidaritat a un format en línia i obert a totes les persones interessades.
Per primera vegada en vint-i-vuit anys ininterromputs, els Camps de Solidaritat del SETEM han hagut de suspendre's a causa de la pandèmia del coronavirus. Tot i això, l'entitat ha sabut com reinventar-se adaptant la formació associada als camps a una versió en línia per fer-la accessible i oberta a tothom.
La formació esdevindrà, així, un canal transversal amb temes rellevants com la justícia global, la sostenibilitat, el feminisme, la interculturalitat o l'ètica de la solidaritat. Començarà el pròxim 25 de maig i comptarà, a més, amb figures rellevants de l'entitat com l'Arcadi Oliveres o la Rosa Cardús.
Parlem amb l'Anna Altés, responsable dels Camps de Solidaritat, perquè ens aporti detalls sobre la iniciativa i l'activitat de l'entitat.
Com han canviat els Camps de Solidaritat la percepció que tenim dels països del sud en aquests darrers vint-i-vuit anys?
El que sempre passa quan coneixes una nova realitat és que amplies la teva visió de com funciona el món en què vivim. Veus les conseqüències d'un sistema desigual i el seu efecte en les persones a l'altre costat de l'oceà. Crear una consciència d'una realitat diversa fa que, quan les persones que van als Camps de Solidaritat tornen a casa, reivindiquin un món diferent, un sistema més just i canviïn la seva manera de viure sent molt més conscients.
Des del SETEM rebutgeu la paraula freqüentment utilitzada per algunes ONG d'anar a "ajudar". En el vostre cas la substituïu per anar a "aprendre".
Correcte. De fet, nosaltres no anem a ajudar; al contrari, ells ens ajuden a obrir els ulls, a veure altres maneres de fer i no volem crear aquesta dependència que creen de vegades alguns projectes de cooperació o de segons quin tipus de voluntariat.
Aleshores, els projectes que visiteu poden seguir realitzant la seva tasca independentment de la cancel·lació dels Camps de Solidaritat?
Aquest any no fem Camps de Solidaritat però seguim en contacte i seguim fent d'altaveu. Ells i elles tenen els seus propis projectes i mitjans per seguir reivindicant, lluitant i impulsant el desenvolupament. Als Camps, nosaltres coneixem les causes de les desigualtats i lluites que són compartides com la sostenibilitat, que no entén de fronteres, per reivindicar un món més just des de casa nostra.
Amb la pandèmia del coronavirus, sabeu com ho estan afrontant aquests països amb els quals col·laboreu?
Estem en contacte directe i regular amb la majoria. La veritat és que hi ha realitats molt diverses. Una curiositat que explico sovint és que a tota la "via campesina" d'Amèrica del Sud i Central estan patint un efecte lleu de la crisi comparat amb la gent que viu a les grans ciutats perquè són completament autosuficients.
I de quina manera podreu col·laborar amb ells aquest any tot i no poder viatjar?
Hem hagut d'adaptar-nos i pensar com mantenir el contacte tot i no poder viatjar. Així, hem decidit que podem fer un estudi sobre com ha impactat la Covid-19 a cada una de les comunitats per poder analitzar cada una de les realitats, les diferents mesures adoptades, quins models funcionen, quines contraparts són més vulnerables, entre d'altres. Així ens hem adaptat però sense perdre l'essència del projecte, que és seguir sensibilitzant i seguir fent d'altaveu d'aquesta realitat tan diversa i desigual que forma el món en què vivim.
Vosaltres també us heu hagut d'adaptar a una nova realitat. Com ha sigut aquest procés?
Ens hem hagut d'adaptar perquè fa vint-i-vuit anys que viatgem i és la primera vegada que una situació no ens ho permet. Les estades sempre van acompanyades d'una formació que dona eines a les voluntàries per comprendre l'origen de les desigualtats, com ens posicionem, trencar amb prejudicis... Ens hem hagut de reinventar per poder seguir donant eines a les persones interessades encara que no es faci el viatge perquè creiem que segueix sent important.
Què es podrà aprendre en aquesta formació?
La formació en línia es basa en tres blocs que es faran durant tres dissabtes entre juny i juliol. Primer desconstruirem qui som quan viatgem a partir de conceptes com la descolonització i trencant prejudicis propis a través de reflexions d'ètica. Aquest primer bloc d'ètica de la solidaritat va acompanyat de la conferència del Jordi Arcós de la Universitat de Barcelona.
També tractarem el tema de les desigualtats nord-sud i la justícia global. Aprendrem com les desigualtats no són noves i com provenen d'un procés històric impulsat per la globalització o la ideologia neoliberal. El tercer bloc tractarà sobre la justícia global i com demanar-la i culminarà amb la conferència de l'Arcadi Oliveras. També parlarem de perspectiva de gènere i feminisme per donar veu a diferents moviments com l'ecofeminisme.
A més d'aquests continguts, també heu adaptat el que seria "la tornada a casa".
Exacte. A l'agost tractarem una mica el que fèiem en tornar. És a dir, ara que ja has après tot això, què pots fer des de casa. Aleshores fem una introducció a les campanyes del SETEM i expliquem com ells i elles es poden involucrar com a voluntàries o com poden canviar els seus hàbits. Canviar el món sols no el canviarem i per tant, podem començar amb petites accions en el nostre dia a dia i a poc a poc anar involucrant-nos més.
A qui recomaneu la formació?
En primer lloc, a la base social. Pensem que els socis i sòcies ja són gent sensibilitzada però creiem que és bon moment per tornar a crear aquest debat en moment de crisi; què es pot fer i com hem evolucionat. En segon lloc, a gent voluntària del SETEM, o d'altres entitats, que vulgui una experiència en l'entorn global. Creiem que els podem preparar per a aquesta aproximació a països del Sud amb un caire d'interès solidari cap a la seva realitat. Finalment, a gent interessada en aquest diàleg i que vulgui debatre amb gent amb els mateixos interessos.
La formació permetrà als assistents participar als Camps de Solidaritat de l'any vinent?
Part de la formació presencial estava molt adreçada a una immersió molt més gran a cadascun dels projectes on es viatjava i una altra gran part de coneixença de grup o com gestionar els conflictes, reflexionar sobre la realitat que anaven a viure. Això en la formació en línia s'ha adaptat i minimitzat i s'ha ampliat molt més el vessant teòric d'aquesta formació. Per tant, l'any que ve la formació seguirà sent obligatòria però fer la formació en línia d'aquest any ens permetrà ser més flexibles.
Teniu previst que aquest tipus d'esdeveniments en línia siguin una cosa puntual o penseu adoptar el format en el futur?
No volem deixar de fer formacions presencials però el fet de tenir tots els continguts i ponències endreçats en un espai virtual ens permet utilitzar-ho com a un recurs en les formacions presencials i ens permet arribar a un públic molt més ampli.
Donada l'actual crisi global, enguany no podrem dur a terme els #CampsdeSolidaritat però farem la Formació Apropar-se al Sud en línia a partir del 25 de maig. L'Arcadi Oliveres també hi participa! Aquesta és la 1a part del vídeo de la formació. Més a: https://t.co/2QPoCoc24x pic.twitter.com/54qIW2rMLG
— SETEM Catalunya (@setemcat) May 5, 2020
Afegeix un nou comentari