Anna Frixach: “Conèixer gent d’altres parts del món et fa ser més sensible”
Comparteix
La presidenta de Jove Cambra Internacional de Catalunya ens presenta l’entitat, les activitats que s’hi desenvolupen i ens parla també de com beneficia als joves la seva projecció internacional.
La primera Jove Cambra va néixer el 1915 a Sant Louis, Missouri (Estats Units), sota el nom 'Associació Cívica Progressista d'Homes Joves'. No va ser fins al 1965 que es va constituir la Jove Cambra de Barcelona, amb caràcter local i nacional. Amb els anys, les Joves Cambres Catalanes van començar a treballar conjuntament i, finalment, varen fer-ho de forma oficial a partir de 1976 com a 'Agrupación Regional de Jóvenes Cámaras de Cataluña'.
Actualment, a Catalunya hi ha set organitzacions que s'agrupen sota el paraigua de Jove Cambra Internacional (JCI) de Catalunya: a Lleida, Barcelona, Tarragona, Igualada, Sabadell, Reus i Terres de l'Ebre. Només l'any passat, els seus més de 100 membres van dur a terme un total de 65 projectes a Catalunya. Però què és exactament el que fa aquesta entitat? Parlem amb la seva presidenta, l'Anna Frixach.
Amb quin propòsit neix JCI de Catalunya?
El propòsit, que seria la nostra visió, és crear la xarxa de joves ciutadans actius més gran del món. Aquesta seria la visió a nivell mundial i que d’alguna manera també tenim en l’àmbit nacional i local.
Quines són les principals línies d’actuació de l'entitat?
A qualsevol nivell de Jove Cambra hi ha presents quatre àrees de treball: formació, activitat internacional, emprenedoria i social i comunitària. En primer lloc, oferim cursos teorico-pràctics per aprendre a parlar en públic o de gestió d’equips i de gestió de projectes. També aprofitem la xarxa internacional per connectar els membres de diferents països i ciutats.
En el vessant d’emprenedoria, apliquem programes o duem a terme activitats enfocades en l’acompanyament de l’emprenedor, oferint també cursos de com crear una empresa o organitzant activitats de ‘networking’. Per últim, en l’àmbit social o de comunitat se situen els projectes que fem per millorar l’entorn i la comunitat.
Com s'estructuren exactament les activitats que dueu a terme des de Catalunya?
Les activitats concretes es proposen i desenvolupen a nivell local, és a dir, les duen a terme les set organitzacions que hi ha actualment al territori. Aquestes estan associades i des de l’ens nacional, Jove Cambra Catalunya, la funció és donar servei als membres associats, ja sigui a nivell de comunicació, de proporcionar material o plantilles, entre d’altres. Des de l’àmbit nacional, el que s’organitzen són tres trobades anuals en què tenen lloc, per exemple, les eleccions i el traspàs de poder.
Malgrat que la majoria de projectes es desenvolupen a nivell local i de manera independent, hi ha alguna iniciativa que es coordini a nivell català?
El que tenim és una campanya anual, normalment vinculada a algun dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i cada entitat local s’autoorganitza i impulsa alguna iniciativa relacionada. Enguany estem treballant el tema de la sostenibilitat. El que fan els membres locals és proposar i des de JCI Catalunya posem a disposició els recursos per desenvolupar el projecte i, entre d’altres, ajudem a aconseguir subvencions o arribar a patrocinis.
Per exemple, ara estem treballant amb un projecte de plantada d’arbres, però encara estem amb el tema dels permisos. La idea és impulsar un programa en el qual per cada persona que assisteixi a un acte de Jove Cambra es plantarà un arbre. Els últims anys, hem estat treballant amb l’objectiu número cinc dels ODS, el que està relacionat amb la igualtat de gènere, i hem fet diferents campanyes per donar visibilitat a la dona líder.
La vostra activitat s’ha vist afectada per la pandèmia de coronavirus?
Sí, però per solucionar-ho hem apostat per iniciatives en línia. Hem impulsat un programa formatiu en línia de 4 hores, que va tenir lloc el dia 9 de maig, i també hem organitzat la primera Assemblea Online a Catalunya. A nivell europeu, vam assistir també a la primera Assemblea d'Europa en línia i seguint en l'àmbit internacional, s'ha fet molta formació a través de la xarxa que ha permès ajuntar gent de qualsevol part del món i compartir programes i bones pràctiques.
A banda d'això i d'acord amb les circumstàncies actuals, s'estan impulsant algunes iniciatives com per exemple posar en contacte a joves amb famílies que necessitin algú que cuidi dels més petits. També hem hagut de posposar alguns esdeveniments, com l'acadèmia formativa que havia de tenir lloc a finals de juny i finalment se celebrarà els dies 13, 14 i 15 de novembre. Es tracta d'una iniciativa que fem cada dos anys en què es treballen tot de competències i eines transversals que poden servir per liderar projectes i temes de qualsevol camp.
Com beneficia als joves que formen part de l’entitat la seva projecció internacional?
Els hi dona la visió de què el món està connectat. Perquè una cosa és escoltar les notícies que arriben i l’altra estar en un marc internacional, en una taula de treball parlant, per exemple, de com poder millorar la situació als Balcans al costat d’una persona de Síria, de Turquia o del Japó. I te n’adones de com tu dones per suposat el que altres no tenen. Conèixer gent d’altres parts del món et fa ser més sensible i veure que el món no s’acaba més enllà dels teus amics, i que no tothom té la mateixa situació que tu.
També et proporciona oportunitats de futur en l'àmbit professional i t'ajuda a saber com es fan les coses a altres països des d'aquesta perspectiva. I després està el tema de l'impacte de les teves accions. En una organització local, al final aquella acció es quedarà en un àmbit reduït, però, si ets una organització internacional, pot acabar arribant a tot el món, i també et dona la perspectiva que el que pots fer pot anar molt més enllà de la teva comunitat.
Creus que falten iniciatives per als joves?
Iniciatives hi ha moltíssimes i crec que inclús hi ha ‘overbooking’ de coses a fer. El que falta és apel·lar els joves, que podem fer moltes coses a part d’estar mirant xarxes o comunicant-nos de forma no personal. Al final són entorns que t’ajuden a sortir del teu dia a dia… I si mirem un cap de setmana a Barcelona l’oferta que hi ha d’activitats és brutal. El que falta és una mica d’ordre, saber on es poden trobar i, sobretot, que els joves se sentin apel·lats.
Com a entitat teniu alguna demanda?
Cap a l’administració, el que demanaríem és la posada en marxa de campanyes per donar valor al voluntariat. Campanyes que diguessin als joves: “Implica’t en la societat”. La societat no és allò que passa i tu n’ets aliè, sinó que tu n’ets part. Així que tu has de ser el canvi que vols al teu voltant.
Afegeix un nou comentari