Àmbit de la notícia
Internacional

Armes que alimenten els conflictes dels quals fugen les persones refugiades

Entitat redactora
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a
Anna Echeverria
  • Milions de persones a l'any es veuen obligades a marxar del seu país i buscar asil per fugir de situacions d'inseguretat.
    Font: World Food Programme
  • Evacuació de persones arribades a les costes de Lesbos / Font: Wikimedia
    Les exportacions d’armament generen les situacions d'inseguretat per la que es produeixen aquests moviments forçats de població.

El mapa creat pel Centre Delàs permet determinar si hi ha alguna responsabilitat dels països de la UE en la crisi de les persones refugiades, vinculant la venda d’armes als conflictes dels quals aquestes fugen.

 

El mapa ‘Armes europees i refugiats’ no és una eina nova, va ser creada el 2017 pel Centre Delàs d'estudis per la pau i, tot i que les dades que conté s’aturen aquell mateix any, és un recurs interessant per aproximar-nos a la realitat del comerç d’armes dels països membres de la Unió Europea i poder determinar de manera crítica la seva relació amb els fluxos migratoris.   

Tal com plantejava el Centre Delàs l’objectiu de l’eina “és visibilitzar la relació entre les exportacions europees d’armament i els fluxos de persones refugiades i desplaçades internes i determinar si existeix alguna responsabilitat directa o indirecta dels Estats membres de la UE respecte a les situacions d’inseguretat i violència que porten a milions de persones cada any a fugir de les seves llars”.

El recurs permet cercar la informació segons el país receptor d’armament, el període o any i el tipus d’exportacions d’armes, i en presenta els resultats de manera gràfica i numèrica a través d’un mapa amb els països exportadors i el receptor, un gràfic integrat amb els valors de les exportacions d’armes autoritzades i realitzades, el nombre de persones refugiades o desplaçades internes i la situació de tensió i/o conflicte armat durant el període seleccionat. També mostra una taula de valor en euros de les exportacions totals i una taula amb el rànquing dels països europeus que més armes exporten al país seleccionat.

Les dades que presenta l’interactiu són del 2003 fins al 2017 i han estat extretes de la base de dades de la Xarxa Europea Contra el Comerç d’Armes (ENAAT, per les seves sigles en anglès) i els informes anuals sobre desplaçaments forçats a tot el món ‘Tendencias globales’ de l’ACNUR.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari