Periodisme per a la justícia global al Festival Devreporter

LaviniaNext
Autor/a: 
Ariadna Roca
Cartell del Festival Devreporter Font: Lafede.cat
Cartell del Festival Devreporter Font: Lafede.cat
Un dels reportatges becats és 'Després de Berta Cáceres' Font: Lafede.cat
Un dels reportatges becats és 'Després de Berta Cáceres' Font: Lafede.cat
Un altre reportatge becat és '#Boza' Font: Lafede.cat
Un altre reportatge becat és '#Boza' Font: Lafede.cat

Periodisme per a la justícia global al Festival Devreporter

Autor/a: 
Ariadna Roca
LaviniaNext

Resum: 

Del 21 d’abril al 6 de maig Lafede.cat oferirà xerrades i documentals sobre migracions, justícia ambiental i gènere.

Lafede.cat - organitzacions per a la justícia global ha organitzat el primer Festival Devreporter com a tancament del projecte europeu Frame, Voice, Report -un fons concedit per la Unió Europea que té com a objectiu de reforçar i millorar la consciència i el compromís entre els ciutadans de la UE en relació amb els objectius de desenvolupament sostenible-.

Es tracta d’un espai per donar visibilitat als projectes que han obtingut la IV Beca Devreporter 2019/2020 -atorgada en el marc del projecte de la UE- i a les problemàtiques globals que aborden: migracions, gènere i justícia ambiental.

L’última beca de Lafede.cat ha repartit un total de 240.000 € entre 13 projectes periodístics i ha permès a diverses entitats i periodistes realitzar reportatges que posen l'èmfasi a les interconnexions entre el Nord i el Sud Global. Aquests treballs s’han publicat a mitjans d’arreu del món i la pròxima setmana alguns d’ells es podran veure al Festival Devreporter.

El festival

Arran de l’emergència global per la pandèmia de coronavirus, la federació va decidir convertir el Festival Devreporter en un conjunt d'activitats en línia. Andrés García Berrio, membre de la junta d’aquesta organització, ho descriu com una oportunitat per “aprofundir en el coneixement del món i la consciència internacionalista”. “Li hem de dir a la gent que deixi el Netflix i es connecti al festival Devreporter”, afegeix.

Les plataformes que s’utilitzaran per dur a terme el festival seran l’aplicació de videoconferències ZOOM i el Facebook de Lafede.cat. En totes dues es podrà veure simultàniament el contingut, que quedarà gravat i serà publicat al canal de YouTube.

El cartell

El dimarts 21 d’abril a les 18 h, inaugurarà el festival el debat ‘L’accés a l’aigua, una lluita global’. Una conversa en la qual participaran la Míriam Planas, de la plataforma Aigua és Vida i membre d’Enginyeria sense fronteres (ESF), el Ricardo Balderas, periodista mexicà, i el Víctor Yustres, director del documental ‘Aigua Tèrbola, el negoci d’Agbar a Mèxic’, que s’emetrà just després, a les 19 h.

L'endemà, el dimecres 22 d’abril, es podran visualitzar dos reportatges sobre dones defensores de drets humans a l’Amèrica Llatina: 'Les llavors de Berta Cáceres’ i ‘Alerta defensores’. El primer a les 19 h i el segon a les 19:45 h.

Durant la segona setmana, el Festival Devreporter posarà el focus en les migracions. El dimarts 28 d’abril a les 18 h es durà a terme el debat ‘Mobilitat humana en un món globalitzat. Nous relats sobre les migracions’, amb l’Anna Surinyach i José Colón, fotoperiodistes especialitzats en aquest àmbit. I a les 19 h continuarà amb la projecció del docureportatge ‘#Boza’, de la mateixa Anna Surinyach i Séverine Sajous.

La temàtica del 29 d’abril serà l’apropament de Catalunya a la comunitat pakistanesa i amaziga i se’n parlarà a través de les peces audiovisuals: ‘Misbah, el documental’ i ‘Amazics, una diàspora forçada’. Les sessions audiovisuals seran a les 19 h i a les 19:25 h.

El Festival acabarà la primera setmana de maig. El dimarts 5, a les 18 h, s’oferirà l’última xerrada, titulada: ‘El valor de les cures. Dones migrants cuidadores’. Que comptarà amb la participació de representants del col·lectiu de dones cuidadores i de l’ONG Cooperació i d’una periodista de La Directa. Tot seguit, a les 19 h es projectarà el documental ‘Cuidar entre terres. Qui sosté la vida quan les dones migren?”.

Finalment, el 6 de maig, es podran visualitzar tres projectes becats sobre dones perseguides per defensar els drets sexuals i reproductius. A les 19 h, La vida después’, a les 19:30 h, ‘Fugir per estimar i ser. Asil i resistències LGTBI del Marroc a Barcelona’ i a les 20 h, ‘Now you are a woman’.

Afegeix un comentari nou