Aura López: "Les grans mineres il·legals envaeixen el nostre territori per generar benefici"
Comparteix
El poble indígena Inkal Awá pateix, des de fa dècades, les conseqüències de l'acció de corporacions que corrompen l’entorn natural i la qualitat de vida de la comunitat per a l’extracció de recursos i l’interès econòmic.
“Sempre hem format part d’un territori sa, segur i lliure. Som experts en pesca, caça i recol·lecció de fruits i aliments. També parlem el nostre idioma, l’Awapi”, d’aquesta manera defineix la seva comunitat l'Aura López, la líder del poble Inkal Awá i consellera d'Economia i Producció de la Unitat Indígena del Poble Awá (UNIPA). Fa més de trenta anys que la seva regió, situada al sud-est de Colòmbia, es veu afectada, vulnerada i malmesa pel sistema extractivista, els interessos econòmics i polítics i la violència estructural.
La resistència del poble awà @UNIPAcomunica es basa en organitzar-se com a poble amb aliances amb la comunitat internacional #GiraUnipa2023 pic.twitter.com/QwildkK38H
— Taula Colòmbia (@TaulaColombia) February 9, 2023
Els ecosistemes i la biodiversitat de l’entorn pateixen els impactes de la contaminació, que afecten directament la salut de les persones. El reclutament forçat de menors per part de grups armats, diferents vulneracions dels drets humans i atacs a la població són situacions alarmants que lluiten per erradicar. Hem parlat amb l'Aura López per conèixer la realitat dels Inkal Awá i escoltar les seves reivindicacions.
Gràcies a l'acte organitzat per la Taula Catalana per la Pau i els Drets Humans a Colòmbia, la Comissió Catalana d’ajuda al Refugiat (CCAR), Col·lectiu Maloka i l'Observatori per l'Autonomia i Drets dels Pobles Indígenes (ADPI) i el Moviment per la Pau, diferents activistes i membres de les comunitats indígenes de Colòmbia i Guatemala han visitat Barcelona.
Afegeix un nou comentari