Balaknama, un projecte periodístic editat per infants i joves de l'Índia

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Balaknama, un projecte periodístic editat per infants i joves de l'Índia

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L'ONG Chetna, dedicada a la rehabilitació de nens del carrer, engega un periòdic editat per menors que ja ha publicat 5.500 exemplars.

L'ONG Chetna, una organització sense afany de lucre que té com a missió empoderar a nens de l'Índia ha impulsat un interessant projecte de periodisme col·laboratiu editat per infants i joves de l'Índia que han estat explotats alguna vegada o que han viscut en la pobresa extrema al carrer. Balaknama, que és el nom de la publicació, vol dir ''La veu dels nens'', i fins ara és un periòdic que s'edita a la capital índia de Delhi i que es publica trimestralment. Amb tot, Chandi, la seva editora amb només 18 anys, ha aconseguit que la circulació del diari hagi crescut de 4.000 a 5.500 exemplars des que va començar a dirigir-lo ara fa un any.

Segons algunes xifres, més de 10 milions de nens viuen al carrer. Chandi, la seva editora, va rebre un programa d'atenció comunitària de l'ONG Chetna on va rebre un petit subsidi perquè no tornés a treballar al carrer. A més, l'organització la va formar en reporterisme i gràcies a la seva iniciativa va aventurar-se en aquest projecte de periodisme ciutadà.


Quina és la temàtica?

L'enfocament principal, com no podia ser d'una altra manera, és relatar la vida i la situació dels menors que viuen i treballen al carrer envoltats per la misèria. Vuit són les pàgines que té Balaknama, on es veu reflectit el dolor i l'horror de molts infants al país asiàtic en els seus reportatges.

Com s'organitzen?

Chadni treballa amb 14 reporters que cobreixen les informacions de la ciutat de Delhi i els Estats de les rodalies com Haryana, Uttar Pradesh i Madya Pradesh. La majoria de reporters narra el seu reportatge per telèfon als seus companys d'oficina, ja que no tenen accés ni a correu electrònic ni a fax. L'editora, a més, condueix dues reunions mensuals per mantenir un control del contingut publicat.


Com es financen?

El diari val dues rupies, equivalent a 2 cèntims d'euro. De moment no han trobat publicitat pagada ni tampoc subvencions del Govern.


Quines són les perspectives de futur?

Chadni vol incrementar l'arribada del periòdic i convertir-lo, segons paraules textuals, en una empresa que doni guanys. ''És la veu de tots nosaltres que hem sobreviscut a les dificultats del carrer, a cases de terceres persones i en tallers d'explotació laboral'', relata. L'editora està convençuda que Balaknama ha de continuar trencant amb el silenci que invisibilitza aquests casos d'explotació infantil a l'Índia.

Comentaris

Hola,

Sóc l'Alba Losada, periodista freelance de Barcelona. M'interessa molt aquesta iniciativa i m'agradaria saber que s'ha de fer per aprticipar-hi.

Gràcies.

Hola Alba,

Gràcies per l'interés. Creiem que la millor manera per proposar una col·laboració o saber més sobre el projecte és contactar directament amb l'organització, en aquest cas Chetna. Aquesta és la seva pàgina web oficial: http://www.chetnango.org/contact-us/

Els hi pots comentar que has vist aquesta notícia, i ells segurament podran contestar millor a les possibles vies per participar-hi.

Esperem haver respost la teva pregunta,

Rubén,

Bon dia, soc periodista a Tarragona i m'interessa molt aquest projecte. Com hi podria col·laborar? La meva adreça és brigitte.urzaiz.palau@gmail.com i el meu tlf és el 686537042

Bon dia Brigitte,

Et recomanem que contactis directament amb l'ONG organitzadora, Chetna. Aquesta és la seva pàgina web oficial: http://www.chetnango.org/contact-us/

Salutacions

Equip de xarxanet.org

Afegeix un comentari nou