BeSpecular, l’aplicació que acompanya a les persones amb ceguera

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
Una persona cega envia una imatge al voluntariat de BeSpecular Font: BeSpecular
Una persona cega envia una imatge al voluntariat de BeSpecular
Logo de BeSpecular Font: BeSpecular
Logo de BeSpecular Font: BeSpecular
Voluntària de l'aplicació escoltant una petició Font: BeSpecular
Voluntària de l'aplicació escoltant una petició Font: BeSpecular

BeSpecular, l’aplicació que acompanya a les persones amb ceguera

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L’app permet fer una fotografia d’allò que la persona usuària té al davant i a través del voluntariat que la rep es genera un missatge de veu.

“Hola, podries dir-me quin vestit em queda millor per la meva entrevista, si us plau?”. Aquesta és la pregunta que Estine fa a BeSpecular, l’aplicació que dóna respostes a través de missatges de veu per ajudar aquelles persones que pateixen problemes visuals greus o de ceguera. A través de l’app, poden prendre decisions en el seu dia a dia i en aquest sentit connecta tant als usuaris i usuàries que ho necessiten amb voluntariat d'arreu del món que vol regalar els seus ulls de manera solidària. Però com funciona? El mètode és senzill. La persona que pateix una disfunció visual fa una fotografia d’allò que necessita. Aquesta fotografia s’envia a la comunitat de BeSpecular, persones voluntàries que poden contestar a la fotografia amb un missatge de veu o de text. En pocs minuts, les persones usuàries reben una resposta i llavors poden puntuar sobre 5 l’acompanyament de la persona que s’ha ofert per ajudar-la.

L’aplicació està disponible tant a Google Play com a la botiga d’Apple. Segons informació proporcionada per l’organització, actualment hi ha mil milions de persones que tenen algun tipus de disfunció visual al món, dels quals 285 s’estima que són completament cegues. D’aquesta gran quantitat de persones, el 90% viuen amb pocs ingressos. Chris Venter, un dels usuaris de BeSpecular, ha compartit la seva experiència a través d’un article on afirma que tasques simples com per exemple llegir l’etiqueta als productes d’alimentació pot ser molt frustrant per a ell. “Tenir un parell ‘d’ulls a domicili’ disposats a ajudar-te és el que anomeno accessibilitat en acció”, afirma Venter.


Més testimonis també han explicat els avantatges de l’aplicació. Lucas Leiby ha escrit que aquells qui l’han assistit sobre les fotografies que va enviar van ser extremadament amables, descriptius i concisos. De la mateixa manera que els i les testimonis, el voluntariat pot escriure una ressenya, com ho va fer Mark Belcher: “Cada vegada que tinc l’oportunitat d’ajudar algú, sent com si hagués guanyat la loteria!”.

L’aplicació s’utilitza actualment als Estats Units, Anglaterra, Sud-àfrica i Itàlia. BeSpecular es va llençar en el Dia Mundial de la Visió, el 12 d’octubre de 2016. De moment ja té 10.000 subscriptores, la mateixa quantitat aproximadament d’usuaris i de voluntariat. Actualment l’app està operativa amb anglès i italià.

Stepanie Cowper, una jove emprenedora de 24 anys resident a Johannesburg, va desenvolupar BeSpecular amb tres estudiants com a projecte a una escola d’estiu en emprenedoria tecnològica a la Universitat Stanford de Califòrnia. En aquell moment van pensar com la tecnologia podia millorar el món en el qual vivim i van trobar que una de cada set persones tenen algun tipus de discapacitat. Aquest va ser l’origen de l’App.

Afegeix un comentari nou