Cadires de roda 'low-cost' per a països en vies de desenvolupament

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Cadires de roda 'low-cost' per a països en vies de desenvolupament

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Dos estudiants de la UPC dissenyen un prototip amb materials de ferreteria. La Fundació Isidre Esteve i la Fundació Esport Solidari Internacional també hi han col·laborat.

Bernat Villa i Adrià Sallés, dos estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), han dissenyat en el seu projecte de fi de grau una cadira de rodes ‘low-cost’ pensada pels països anomenats del Tercer Món o en vies de desenvolupament. En aquest procés hi han participat la Fundació Isidre Esteve, que ja ha portat un prototip al Senegal, i la Fundació Esport Solidari Internacional, que els va facilitar un usuari d’aquest país.

‘Do it Yourself Wheelchair’ és el nom que els estudiants de la UPC han donat a la cadira de rodes. Pensada perquè persones properes a l’usuari la puguin construir, muntar i desmuntar elles mateixes, el projecte s’inclou dins del programa ‘Fes-ho tu mateix’ de la Fundació Isidre Esteve, que pretén facilitar eines per millorar la vida de les persones a països en vies de desenvolupament utilitzant l’enginyeria i fomentant activitats fisicoesportives.

Els materials amb els quals s’ha fabricat la cadira de rodes són de ferreteria: tubs de PVC, dues rodes de bicicleta, dues rodes de carretó d’hipermercat, cargols i femelles. El cost total, 70 euros. D’aquesta manera, Villa i Sallés han pensat que aquest projecte és accessible ja que es podria muntar amb materials propis de cada regió. Un altre dels avantatges d’aquest projecte és la ràpida construcció de la cadira. Segons afirmen els estudiants, tothom qui vulgui muntar i desmuntar la cadira ho pot fer en 15 minuts seguint un tutorial específic que han elaborat.

Segons l’informe sobre discapacitat de l’Organització Mundial de la Salut, 70 milions de persones al món necessiten una cadira de rodes. D’aquesta xifra, només el 15,5% se la pot permetre. A més de la Fundació Esport Solidari Internacional, altres entitats com la Creu Roja, la Fundació ACAPS, Medicus Mundi Catalunya, Obra Social de Sant Joan de Deu, la Fundació Step by Step, Gracare, l'Associació Rostros, Colores y Sueños i la Fundació Vicente Ferrer també s’han interessat pel projecte.

Afegeix un comentari nou