Àmbit de la notícia
Internacional

Campanya de la Fundació Vicente Ferrer perquè la UE desbloquegi l’accés universal a la vacuna de la Covid

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • Més de la meitat de les vacunes estan arribant als països rics, que només representen el 14% de la població.
    Font: Pixabay (Llicència CC)
  • La Iniciativavol reunir recollir signatures entre la ciutadania europea.
    Font: Pixabay (Llicència CC)
  • Més de la meitat de les vacunes estan arribant als països rics, que només representen el 14% de la població.
    Font: Pixabay (Llicència CC)

La iniciativa vol recollir signatures per alliberar temporalment les patents i facilitar l’accés a les vacunes als països empobrits. 

 

“Mentre Europa camina cap a la immunitat de grup, els 29 països més pobres del món només han rebut un 0,3% de les dosis produïdes de les vacunes contra la Covid-19”, denuncia la Fundació Vicente Ferrer a les seves xarxes socials. Aquesta distribució poc equitativa de la vacuna, asseguren, provoca l’aparició de variants més resistents i posa en risc l’èxit global del procés de vacunació. 

Per això, l’entitat ha posat en marxa la campanya ‘No deixem ningú enrere’, amb l’objectiu de recollir signatures entre la ciutadania per demanar a la Unió Europea que posi fil a l’agulla i desbloquegi les negociacions per suspendre temporalment les patents de les vacunes contra la Covid. 

La Fundació necessita aplegar el major nombre de signatures per pressionar les autoritats europees perquè alliberin temporalment les patents, més després de l’aparició de la variant delta, originària de l’Índia, que és un 60% més contagiosa i està fent estralls a tot el món, especialment als països empobrits i amb menor accés a les vacunes, on ja ha provocat que les morts per Covid augmentin un 43%.

“Més de la meitat de les vacunes estan arribant als països rics, que només representen el 14% de la població”, ha explicat el director de la Fundació Vicente Ferrer a Espanya, Asensio Rodríguez, per posar el focus en la desigual distribució i deixar clar que l’alliberament de les patents és un tema “d’ètica i de drets humans, però també de salut global”, atès que cap país estarà lliure de contagis i de l’afectació de la Covid fins que el total de la població mundial estigui protegida.

Una demanda que ve de lluny

La demanda d’alliberar les patents de les vacunes és una qüestió que ha mobilitzat des de països fins a moviments i entitats de tot el món. En aquest sentit, ja a l’octubre del 2020, l’Índia i Sud-àfrica van cursar una petició oficial a l’Organització Mundial del Comerç (OMC) perquè els estats revisessin temporalment les patents i altres mesures de propietat intel·lectual per a medicaments, vacunes, proves diagnòstiques i altres avenços en la lluita contra la Covid mentre dura la pandèmia per assolir la immunitat de grup a escala mundial.

La Fundació Vicente Ferrer es va afegir a aquesta demanda el mes de maig a través de la Declaració de Barcelona per a l’Alliberament de Patents, promoguda per professionals, agències públiques i organitzacions internacionals de la salut global. No obstant això, la inacció per part de la UE ha impulsat la Fundació a posar en marxa aquesta campanya de recollida de signatures per pressionar les autoritats comunitàries i engreixar el moviment ciutadà per exigir una reacció. 

És una qüestió urgent, perquè davant d’una població desigualment vacunada l’única solució és el tancament de fronteres per protegir-se dels contagis, amb les dràstiques conseqüències econòmiques que provoca aquest bloqueig”, assenyala el director de la Fundació.

Així, l’entitat fa una crida a tota la ciutadania europea a posar el seu gra de sorra i aportar la seva signatura a través del seu web per aconseguir que la UE desbloquegi la vacunació universal contra la Covid. Tanmateix, anima a tothom a difondre la campanya ‘No deixem ningú enrere’ per seguir sumant suports i posar fi al desigual repartiment de les vacunes, que llasten la salut global i la vida als països empobrits.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari