Àmbit de la notícia
Internacional

Campanya per reclamar al govern espanyol destinar la despesa en armament a inversió eco-social

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • En xarxes socials, la petició s'ha difós amb el hashtag #ArmasOSalud.
  • Vint-i-sis asseguradores acumulen 29.767 milions d’euros en finançament d’armes i dinou els plans de pensions que destinen 30.354 milions d’euros a la indústria.
    La nova despesa se suma als 20.000 milions d'euros anuals del pressupost militar existent avui a l'Estat espanyol, Font: CC
  • Hondures, Jamaica i Nauru han estat els tres darrers països en ratificar el tractat.
    Hondures, Jamaica i Nauru han estat els tres darrers països en ratificar el tractat.

Entitats de la societat civil observen preocupades que, per posar en marxa nous programes especials d'armaments, es destinin més de 13 mil milions d'euros en un moment de profunda crisi social i econòmica.

13.356 milions d'euros és la xifra que el govern de l'Estat espanyol té previst destinar per posar en marxa nous programes especials d'armaments en plena pandèmia i en un context de crisi social i econòmica que cada vegada es va agreujant més. Davant d'aquesta notícia, entitats de la societat civil, encapçalades per l'Asociación Española de Investigación para la Paz (AIPAZ), reclamen al govern espanyol reorientar aquesta despesa militar a inversió eco-social i amb perspectiva de gènere.

Els nous programes especials d'armament hauran de desenvolupar-se entre 2020 i 2032. D'aquests 13.356 milions destaquen els 4.325 milions d'euros que es destinaran en cinc fragates F-110 o els 2.100 milions d'euros per 248 blindats 8x8 Dragón. Aquesta nova despesa se suma als 20.000 milions d'euros anuals de despesa militar existent avui a l'Estat espanyol, una xifra "totalment inapropiada", tal com consideren les entitats.

Mitjançant un manifest, l'AIPAZ, secundada per un total de 59 entitats, entre les quals es troben el Centre Delàs d'Estudis per la Pau, FundiPau – Fundació per la Pau, Lafede.cat o Novact, destaca la seva preocupació per aquesta "enorme i irracional despesa en armaments" en un moment de crisi social i econòmica de gran magnitud. "Precisament ara, quan la pandèmia ha posat en evidència les manques de la nostra sanitat pública i el nostre sistema educatiu, víctimes (...) de les retallades a les quals van ser sotmesos després de la crisi de 2008", manifesten.

Les entitats sol·liciten que el govern de l'Estat espanyol prengui accions adequades a la crisi actual, i aprovi una reorientació de les despeses militars, dels futurs Pressupostos Generals de l'Estat, a la inversió eco-social feminista i amb perspectiva de gènere. Així mateix, demanden "la paralització immediata dels grans projectes armamentístics en curs i que els seus imports es destinin, de manera prioritària, a potenciar polítiques públiques dirigides a les persones i grups en situació de vulnerabilitat".

Així, demanen que es dediqui un increment de la inversió pública a pal·liar deficiències dels sistemes de salut a nivell nacional, autonòmic i local; millorar l'educació a tots els nivells, contribuint a reduir les altes taxes de fracàs i abandonament escolar i a erradicar la segregació, així com a neutralitzar la bretxa digital; aconseguir la descentralització dels serveis socials més pròxims a la ciutadania, per realitzar accions centrades en el benestar social; o aprovar la regularització urgent i permanent de les persones migrants a l'Estat espanyol.

També sol·liciten reconèixer els impactes específics de la pandèmia des d'una perspectiva de gènere; donar suport a les persones treballadores, els autònoms, la producció alimentària, el comerç de proximitat i a tots aquells sectors productius que s'estan veient més afectats per la pandèmia; potenciar els recursos humans i econòmics per a la reconversió industrial de la indústria armamentística; i incrementar els recursos humans i econòmics en recerca i posada en marxa de projectes per a dur a terme la transició ecològica.

Pots seguir l'evolució de la petició amb el hashtag #armesosalut. També pots llegir el manifest íntegre a través d'aquest enllaç.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari