Catalunya, un destí privilegiat per al voluntariat internacional

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
El Cos Europeu de Solidaritat, una nova iniciativa de la Unió Europea.  Font: Cos Europeu Solidaritat
La majoria dels programes de voluntariat internacional provenen d'Europa i dels Estats Units.
Acollir voluntariat Internacional també requereix disposar d'una organització oberta  a l'entorn. Font: Cos Europeu de Solidaritat
El voluntariat internacional pot esdevenir un element clau per desenvolupar una nova cultura organitzativa.

Catalunya, un destí privilegiat per al voluntariat internacional

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

Hi ha multitud d'organitzacions que porten voluntariat a Catalunya, des de les universitats dels Estats Units que venen a Europa en programes mixtes d'estudis, voluntariat i turisme, fins a projectes de Nacions Unides.

Catalunya és un destí privilegiat per al voluntariat internacional tant per la riquesa del teixit associatiu, com per la imatge pública que el territori destil·la al món, especialment, des dels jocs del 1992, i en el dia a dia de la geopolítica i la cultura.

A primera vista pot semblar que per a les associacions és més fàcil comptar amb voluntariat local que coneix la cultura i que necessita menys acompanyament, viatges i supervisió, però hi ha entitats, com iWith.org, que es basen en el voluntariat internacional com a element clau per desenvolupar la seva cultura organitzativa. “Ens ha obert multitud de portes arreu del món”, diu Ramon Bartomeus, director d’iWith.org.

Hi ha multitud d'organitzacions que porten voluntariat a Catalunya des de les universitats dels Estats Units que venen a Europa en programes mixtes d'estudis, voluntariat i turisme, fins a projectes de nacions Unides.

Algunes d’elles són:

Una fórmula menys coneguda és el Cos Europeu de Solidaritat, una nova iniciativa de la Unió Europea amb l’objectiu de crear oportunitats perquè els joves voluntaris col·laborin en projectes europeus. “A iWith.org hem fet molt bones experiències amb aquestes organitzacions ben assentades a Catalunya i recomanem a totes les organitzacions permetre's el luxe d'obrir les seves portes a noves idees i cultures”, destaca Bartomeus.

La majoria d’aquestes persones voluntàries venen majoritàriament d'Europa i dels Estats Units i poden participar en multitud d'activitats, ja sigui fent traduccions, recerques, aportant coneixements, ocupant-se de qüestions de comunicació i campanyes, programant, dissenyant o organitzant activitats.

Però més enllà de las tasques concretes, aquesta constant afluència de joves de diferents cultures contribueix a aportar noves idees, punts de vista i contactes per a les entitats catalanes més enllà de l’entorn en el qual es mouen.

Acollir voluntariat Internacional, segons Bartomeus, també requereix disposar d'una organització oberta a l'anglès com a eina de treball i a multitud de llengües com espai d'aprenentatge. "Significa dedicar temps a la conversa, al dinar plegats, a escoltar idees estrambòtiques, a gestionar petits conflictes inimaginables, a treballar les fòbies i els apriorismes i a dedicar temps a les relacions humanes per fer camí cap a la construcció d'equips que remoguin les organitzacions", remarca el mateix director.

Comentaris

“Amabilitat, tracte humà, motivació, superació i esforç” són valors a destacar en els voluntaris europeus. Sovint les persones que vénen no han tingut un contacte previ amb el col·lectiu que atenem, les persones amb discapacitat intel·lectual, però la disposició per conèixer el col·lectiu, col·laborar i ésser proactiu sempre és un valor a destacar en totes les voluntàries.

Són voluntaris que ens aporten un suport constant i intens, que fan a la persona voluntària coneixedora d’Ampans a fons i figures molt valorades per les persones que atenem.

Han sigut persones molt versàtils que no només han exercit molt correctament la seva tasca voluntària sinó que algunes han anat més enllà elaborant propostes de projectes, i és que les persones del programa del SVE acaben esdevenint una part activa i proactiva més d’Ampans!

Per a Ampans són exemple i model d’esforç, superació i adaptabilitat.

Afegeix un comentari nou