Àmbit de la notícia
Internacional

‘Clearing House’, un projecte europeu i xinès per fer més verdes les ciutats

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Alba Marino
  • El projecte servirà per donar a conèixer quins arbres i boscos es troben dins les ciutats i potenciar-ne la presència dins les metròpolis.
    Font: CC
  • ‘Clearing House’ tindrà lloc a deu ciutats i regions urbanes d’Europa i Àsia.
    ‘Clearing House’ tindrà lloc a deu ciutats i regions urbanes d’Europa i Àsia. Font: CREAF
  • Amb el lema ‘Els arbres són la solució!’ asseguren que els arbres i boscos urbans milloren la biodiversitat i contribueixen al benestar de les societats urbanes.
    Amb el lema ‘Els arbres són la solució!’ asseguren que els arbres i boscos urbans milloren la biodiversitat i contribueixen al benestar de les societats urbanes. Font: CREAF

Un grup de deu ciutats i regions urbanes xineses i europees, entre les quals es troba Barcelona, es preparen per potenciar i millorar la presència d'arbres als seus carrers.

Les ciutats s'estan convertint en espais cada vegada més grisos i amb menys oxigen. Carrers, carreteres i edificis inunden les vistes de les persones que hi viuen i deixen a un costat la natura tan necessària per respirar. Sent un problema arreu del món, neixen iniciatives globals per recuperar el color verd de les metròpolis per millorar la vida de les persones i el futur del planeta

Aquest és el cas del ‘Clearing House’, un projecte internacional per donar a conèixer quins arbres i boscos es troben dins les ciutats per millorar la seva gestió i potenciar-ne la presència dins les metròpolis. Està enfocat a desenvolupar noves solucions urbanes basades en la natura per fer front al repte ambiental de combinar urbanisme i biodiversitat, perquè puguin conviure en conjunt flora i persones.

Amb el lema ‘Els arbres són la solució!’ asseguren que els arbres i boscos urbans són el millor recurs, que milloren la biodiversitat i contribueixen al benestar de les societats urbanes. Perceben els boscos com un mitjà per millorar la capacitat d’adaptació i resiliència de les ciutats amb grans reptes ambientals i de salut pública

Compta amb l’ajuda de vint-i-sis associacions que hi col·laboren arreu del món, entre elles universitats, instituts nacionals de recerca, ONG nacionals i internacionals, PIMES o jardins botànics. En el cas català, CREAF (Centre d’Investigació Ecològica i Aplicacions Forestals) -amb el suport de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona)- són els encarregats de gestionar el vessant a Catalunya.  

El projecte va començar aquest setembre amb una trobada dels països participants a la ciutat de Bonn (Alemanya) i té quatre anys per endavant per assolir els objectius. "Durant els propers quatre anys les entitats aportaran dades i crearan eines per afavorir la rehabilitació, la reconnexió i la restauració dels ecosistemes forestals urbans", expliquen des de CREAF. "Estudiaran els motors socials, econòmics i polítics que afecten els boscos urbans i exploraran models de negoci sostenibles", afegeixen.

'Clearing House', un projecte internacional

Emmarcat al programa ‘Horizon 2020’ i dirigit per l’Institut Forestal Europeu (EFI), ‘Clearing House’ tindrà lloc a deu ciutats i regions urbanes d’Europa i Àsia. En concret, a banda de Barcelona, a la regió Leipzig-Halle (Alemanya), Cracòvia (Polònia), l’àrea Gelsenkirchen-Ruhr (Alemanya) i Brussel·les (Bèlgica) per la banda d’Europa i a Beijing, Xiamen, Huaibei, Hangzhou i la regió Hong Kong-Guangzhou-Shenzhen de la Xina.

Aprofitaran la vinculació d’Europa i la Xina -objectiu principal del ‘Horizon 2020’- per fer intercanvi d’experiències comparant unes ciutats amb les altres arreu del món, aconseguint un aprenentatge entre països. En el cas de Barcelona, aquesta es compararà amb la ciutat xinesa de Xiamen, sent ambdues metròpolis per poder equiparar els resultats.

A més, cada ciutat compta amb un repte propi: potenciar la connexió amb la natura, regenerar àrees urbanes, restaurar jaciments miners, millorar la qualitat de l’aigua, mitigar les ones de calor, augmentar l’atractiu de la zona o incrementar les oportunitats d’esbarjo a l’aire lliure són alguns dels exemples. Tanmateix, les entitats desenvoluparan una aplicació digital per poder consultar les directrius per ajudar a la gestió i al disseny dels boscos urbans.

L’educació i la inclusió, les peces claus

"El projecte no serà només per la recerca, acadèmia o administracions. Volem arribar al territori i obrir-ho cap a la societat, sobretot a infants, gent gran o altres col·lectius com els immigrants o incloure una participació justa de les dones", assegura l’ecòloga i investigadora del CREAF, Corina Basnou.

El ‘Clearing House’ aposta també per l’educació com a motor de canvi: "una de les parts més importants pel CREAF és el material educatiu. El projecte està desenvolupant material per escoles sobre arbres, boscos i boscos urbans. Volem parlar amb les escoles per fer naturalització dels patis per enverdir-les", assenyala Basnou. "Obrir el verd cap als més necessitats és el nostre objectiu i els infants són una categoria important", afegeix.

Seguint un dels objectius centrals de la iniciativa en formació i sensibilització, dijous 22 d’octubre a les 12 h es realitzarà el seminari web ‘Boscos i arbres de la metròpolis. Beneficis, funcions i experiències’ impartit pel professor de la Universitat de la Colúmbia Britànica (Canadà) i director del Nature Based Solution Institute (NBSI), Cecil C. Konijnendijk.

Llobregat&Co, el laboratori viu de l’entorn fluvial del Llobregat

L’AMB i el CREAF lideraran el projecte català que se centrarà específicament en la vall baixa del Llobregat. A banda dels processos de codisseny i cocreació que faran a Europa i a la Xina, el projecte també inclou la creació d’un laboratori viu de cocreació, a Catalunya, el Llobregat&Co.

Aquest cas pilot, servirà per aportar noves idees sobre planificació, gestió i governança de l’entorn fluvial del riu Llobregat per convertir-ho en un espai ple d’arbres que aportin benefici tant al territori com a les persones.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari