Com ajudar les persones afectades pels terratrèmols de Turquia, Síria i el Kurdistan

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
Els terratrèmols han deixat, almenys, unes 7.200 víctimes mortals a Síria, Turquia i el Kurdistan. Font: UNRWA Twitter
Els terratrèmols han deixat, almenys, unes 7.200 víctimes mortals a Síria, Turquia i el Kurdistan. Font: Twitter UNRWA.
Moltes entitats i ONG s’han bolcat amb les víctimes dels sismes i demanen la col·laboració ciutadana, Font: Twitter Oxfam Intermón
Moltes entitats i ONG s’han bolcat amb les víctimes dels sismes i demanen la col·laboració ciutadana. Font: Twitter Oxfam Intermón.
Els equips de rescat continuen treballant a contrarellotge per trobar més supervivents entre les runes. Font: Twitter World Vision
Els equips de rescat continuen treballant a contrarellotge per trobar més supervivents entre les runes. Font: Twitter World Vision.

Com ajudar les persones afectades pels terratrèmols de Turquia, Síria i el Kurdistan

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

Moltes entitats i ONG s’han bolcat amb les víctimes dels sismes i demanen la col·laboració ciutadana per pal·liar les conseqüències de la catàstrofe.

Les tràgiques imatges que arriben de Turquia, Síria i el Kurdistan després dels terratrèmols que han sacsejat aquests països han fet que la comunitat internacional es bolqui en l’ajuda humanitària per donar una resposta als milions de persones afectades per la catàstrofe. Els sismes han deixat xifres que fan feredat: més de 20.000 víctimes mortals i unes 75.000 ferides, segons els balanços oficials, encara provisionals. Malgrat que cada hora que passa les esperances van a la baixa, els equips de rescat continuen treballant a contrarellotge per trobar més supervivents entre les runes.

Davant d’una tragèdia d’aquesta magnitud, que també ha provocat incalculables danys materials, nombroses organitzacions s’han activat per enviar ajuda humanitària que ha de servir per tractar de pal·liar les terribles conseqüències dels pitjors terratrèmols en dècades a la regió. A més, aquest dimecres, el Govern català ha reunit el Comitè Català d’Ajut Humanitari d’Emergència amb l’objectiu de coordinar la resposta des de Catalunya.

La situació d’emergència humanitària en aquests països, agreujada per les baixes temperatures, ha mobilitzat la resposta ciutadana, canalitzada per diverses organitzacions que treballen a fons per respondre a la catàstrofe. Com ja ha passat arran de situacions similars, com la Guerra d’Ucraïna, cal tenir en compte les recomanacions per actuar en casos d’emergència com aquests. Destacar, sobretot, que cal informar-se bé abans d’actuar i prioritzar les aportacions econòmiques i la col·laboració amb les organitzacions que treballen sobre el terreny.

Qui vulgui donar un cop de mà davant l’emergència que afecta Turquia, Síria i el Kurdistan, pot fer-ho a través d’aquestes organitzacions, que han obert vies de col·laboració per ajudar aquests països.

Acció contra la Fam

L’organització ha reaccionat amb celeritat i ja ha enviat els seus equips d’emergència a les zones afectades, amb l’objectiu de valorar la situació i atendre com més persones millor en aquests primers dies.

Així, sobre el terreny, l’entitat internacional hi té una unitat formada per una coordinadora d'emergències, un logista, una coordinadora d'aigua, sanejament i higiene i una coordinadora de salut i nutrició, entre altres persones, amb l'objectiu de gestionar i coordinar la resposta logística al terratrèmol, incloent-hi accions d'enviament urgent d'aigua, productes d'higiene, així com materials per al refugi, nutricionals i logístics, entre altres.

Qui vulgui més informació o col·laborar amb Acció contra la Fam pot fer-ho a través del web de l’entitat.

ACNUR

L’Agència de l’ONU per als Refugiats ja està present a les zones més afectades pels terratrèmols per donar una resposta coordinada a la tragèdia i ajudar a salvar com més persones millor. A Síria, per exemple, ja està distribuint subministraments d'emergència que són essencials ara mateix, especialment per les baixes temperatures que hi ha, com a mantes tèrmiques, matalassos i altres articles de primera necessitat.

Per aportar i conèixer millor la tasca de l’entitat, cal visitar el seu web.

Alianza Solidaria

L’entitat també s’ha desplegat per posar el seu gra de sorra davant l’emergència i ha activat les vies per col·laborar amb els països afectats. Per exemple, a través de la seva contrapart al Líban, que ja ha enviat equips al nord de Síria per donar suport a les famílies colpejades pels terratrèmols.

La ciutadania pot col·laborar amb Alianza Solidaria per diverses vies, com el seu web, un compte corrent, Bizum o PayPal, entre altres. Tota la informació està al seu lloc web.

Bosco Global

L’organització salesiana ha posat en marxa una campanya per donar suport a les persones afectades pel terratrèmol a Síria. Des de l’entitat expliquen que els Salesians d’Alep ja atenen almenys 300 persones damnificades i necessiten més recursos amb urgència perquè les necessitats augmenten amb el pas de les hores.

Qui vulgui aportar pot fer-ho també a través de diverses vies com transferència bancària, Bizum o donatiu a través de targeta bancària. La informació detallada es pot consultar al web de l’entitat.

Càritas

L’organització també està treballant a fons per atendre sobre el terreny les persones afectades pels greus terratrèmols. Des de Càritas Turquia i Síria ja s’han mobilitzat per ajudar en tot allò que sigui possible. “Ens mobilitzarem amb totes les organitzacions cristianes per portar ajuda a les poblacions afectades”, ha expressat el bisbe caldeu d’Alep i expresident de Càritas Síria, Mons. Antoine Audo.

Igualment, l’organització ha obert la possibilitat de realitzar donacions a través del seu web.

CIEMEN

El Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN) és una de les entitats que ha engegat una campanya d’ajuda a les persones damnificades pel terratrèmol al Kurdistan. Des del CIEMEN asseguren que estan en contacte amb les seves dues entitats sòcies a la capital del Kurdistan del Nord, Amed (Diyarbakir), una de les ciutats afectades pel sisme, que en aquests moments estan ajudant a cercar supervivents.

Un cop superada la primera urgència, les entitats sòcies avaluaran i prioritzaran les necessitats d’ajuda, a partir dels graus d’afectació i tenint en compte les capacitats d’intervenció de totes dues organitzacions, o d’altres si escau. Els diners recollits en la campanya es derivaran cap a les intervencions que assenyalin les entitats sòcies del CIEMEN.

Així, l’entitat ha obert un compte corrent per a començar a recollir diners per fer front a l’emergència. El número del compte és ES65 2100 0788 6802 0017 8546. Tota la informació sobre la campanya es pot consultar al web del centre.

Creu Roja

Des del mateix moment del primer terratrèmol, la Mitja Lluna Roja Turca i la Mitja Lluna Roja Síria treballen en primera línia de resposta per pal·liar les terribles conseqüències dels sismes. Així, estan donant suport a les operacions de cerca i rescat, brindant primers auxilis, realitzant evacuacions mèdiques d'emergència i transportant persones ferides als hospitals, entre altres.

L’organització demana col·laboració a la ciutadania per continuar ajudant en les tasques de rescat i atenció a les persones afectades amb atenció sanitària, psicosocial, alberg i cobertura de necessitats bàsiques, entre altres. Més informació i vies per fer aportacions a través del seu web.

Educo

L’entitat dedicada a la infància i l’educació arreu del món és una altra que s’ha mobilitzat per ajudar les víctimes de la tragèdia i recorda que davant d’emergències i catàstrofes naturals com aquesta, respondre de manera ràpida i àgil és crucial per salvar vides.

A través de l'Aliança ChildFund, Educo ha posat en marxa als equips a Síria perquè puguin donar resposta immediata i iniciar el repartiment de productes de primera necessitat i altres materials per a atendre les necessitats de la població, especialment dels nens i les nenes.

Per col·laborar-hi i consultar més informació sobre la tasca de l’entitat, es pot visitar el seu web.

Entrecultures

L’ONG jesuïta, que treballa a diversos continents, s’ha activat per donar resposta a l’emergència. L’organització explica que ja ha posat en marxa el seu protocol d'emergència per a atendre les persones més afectades, especialment en la zona d'Alep. En aquesta zona, ja compta amb presència des de fa més d’una dècada, facilitant serveis de salut i repartiment de medicaments a les persones més vulnerables.

Per continuar fent-ho, fan una crida a la població a col·laborar. Es pot fer per diverses vies, com transferència bancària o Bizum, entre altres. Tota la informació, al seu web.

Farmamundi

L’ONG està treballant per donar un cop de mà a les persones afectades pel que fa a subministrament de medicaments, material sanitari, kits de traumatologia i kits nutricionals, entre altres, així com amb la mobilització d’unitats mèdiques mòbils, unitat de radiologia, laboratori mòbil i ambulàncies per traslladar les persones ferides.

Les vies per fer aportacions i donar suport a la tasca de Farmamundi a les zones afectades estan obertes. Són diverses i es poden consultar al seu web.

Fons Català de Cooperació al Desenvolupament

El Fons Català ha obert una campanya d'emergència per prestar suport a les persones afectades pels terratrèmols al Kurdistan, Síria i Turquia. Fa una crida a col·laborar per ajudar les víctimes, en una regió molt castigada per la guerra. Actualment, l’entitat està en procés d'identificació de les respostes d'emergència i les entitats aliades durant la fase de reconstrucció postemergència.

Per destinar fons a la campanya d'emergència, es poden fer arribar donacions a través de dos comptes bancaris que ha obert l’entitat. Per conèixer més informació, es pot consultar el seu web.

Metges del Món

Des dels primers moments posteriors als terratrèmols, Metges del Món, a través de la seva xarxa internacional, ha mobilitzat equips de salut mental i suport psicosocial multidisciplinari, com psicoterapeutes, personal tècnic sanitari, de suport psicosocial, de salut sexual i reproductiva, assistents socials, així com personal de traducció i logística, que ja es troben a la regió d'Antioquia.

Aquestes unitats ja estan prestant serveis de suport psicològic a les persones afectades pel terratrèmol, al mateix temps que s'estan avaluant les necessitats sobre el terreny, tant les més immediates com a mitjà termini, expliquen des de l’entitat. A més, recorden que el suport psicològic és fonamental immediatament després de tragèdies d’aquesta magnitud.

Metges del Món, que treballa a la regió des del 2008, ha obert diverses vies de col·laboració per fer aportacions, per transferència bancària o Bizum, entre altres. Tota la informació es pot trobar al seu web.

Oxfam Intermón

Cada dia que passa, l’ONG està intensificant la seva presència a les zones devastades pels sismes per oferir suport a la població damnificada. Des d'Oxfam Intermón asseguren que estan avaluant la situació per a poder brindar tota l'ajuda possible. Per fer-ho possible, l’entitat crida la ciutadania a col·laborar i fer la seva aportació.

Oxfam KEDV (Oxfam a Turquia), per exemple, treballa en aliança amb 80 cooperatives de dones en les deu províncies turques més afectades pel terratrèmol i actualment està avaluant plans de resposta amb elles. Un equip d'Oxfam ja ha viatjat a les àrees afectades per avaluar la resposta com a part de la Plataforma Nacional de Resposta a Desastres oficial.

Les donacions a l’entitat, que es poden realitzar per diverses vies, es vehiculen a través del web de l’entitat. “Cada segon és vital”, insisteixen des de l’organització.

Save The Children

Save the Children està treballant intensament amb les seves organitzacions sòcies i els governs dels territoris afectats per a avaluar la magnitud dels danys i oferir el suport que la població, i especialment els infants, necessiten.

La intervenció de l’entitat inclou, entre altres, refugi i distribució d'articles de primera necessitat, incloent-hi tendes de campanya, mantes, matalassos, roba d'abrigar, lones, escalfadors i kits d'emergència; distribució de diners en efectiu i aliments; suport a institucions mèdiques amb repartiment de medicaments, combustible i dispositius d’assistència; kits d’higiene; suport psicològic; serveis de protecció de la infància i espais temporals per a nens i nenes, així com kits educatius, entre altres.

Per continuar amb aquest suport, l’entitat crida a col·laborar amb el fons d’emergència. Les donacions es canalitzen a través del web de l’entitat.

SED ONGD

L’ONG s’ha activat per donar una resposta a l’emergència humanitària a les zones afectades, amb especial atenció a Alep (Síria), on ha treballat els últims anys a través de la col·laboració amb Maristes Blaus, i amb qui ha iniciat una nova acció d'emergència per pal·liar els efectes dels sismes.

L’entitat trasllada que ha aprovat una ajuda d'emergència per atendre la crisi humanitària atès que l'ajuda immediata és fonamental per a salvar vides, especialment en un context en el qual el fred extrem i l'escassetat de recursos dificulten les tasques de rescat.

Així des de SED ONGD demanen a la ciutadania tota l’ajuda possible per continuar amb l’ajuda a la població afectada. Les donacions es poden fer a través de transferència bancària i Bizum. Tota la informació, al seu web.

Unicef

L’entitat està treballant des del primer minut per donar suport a les persones afectades, especialment les més vulnerables, com els infants. A Turquia, els treballs se centren ara en la cerca i rescat, en plena coordinació amb les autoritats locals. El suport d’Unicef inclou kits d'higiene, mantes i roba d'hivern. A Síria, la resposta d'emergència se centra en la provisió d'aigua, sanejament i higiene; serveis de protecció infantil; nutrició i educació, entre altres.

Igualment, l’ONG treballa arreu per protegir els infants no acompanyats i reunir a aquells que han quedat separats de les seves famílies, també brindant suport psicosocial i treballant per garantir que puguin tornar a l'escola tan aviat com sigui possible.

L’organització ha posat a disposició de la ciutadania diverses opcions per col·laborar amb el fons d’emergència de l’entitat i donar suport a la seva tasca als països afectats. Tot plegat es pot consultar a través d'aquest enllaç de l’entitat.

UNRWA

L’Agència de Nacions Unides per als refugiats palestins tampoc s’ha quedat de braços plegats i s’ha mobilitzat davant la tragèdia que afecta milions de persones. Diversos campaments de persones refugiades de Palestina estan en les zones més afectades, i els equips de l’entitat ja estan sobre el terreny treballant a fons per ajudar les afectades.

L’agència ha obert totes les vies de col·laboració per a la ciutadania que vulgui donar un cop de mà per pal·liar l’emergència. Es poden consultar a través del seu web.

World Vision

L’organització, amb més de setanta anys d’experiència i presència a prop d’un centenar de països d’arreu del món, també s’ha bolcat per fer front a les conseqüències dels terratrèmols del passat dilluns. L’entitat treballa des de fa anys tant a Síria com a Turquia, a través d’entitats sòcies, i ara demana la col·laboració ciutadana per multiplicar la seva tasca i ajudar les centenars de milers de persones afectades per la catàstrofe.

Les donacions es poden realitzar a través del web habilitat per fer-ho, en aquest enllaç.

Afegeix un comentari nou