Com les ONG internacionals han reaccionat davant els fets de l’1-O?
Comparteix
Organitzacions en defensa dels drets humans i de l’àmbit de la pau condemnen la violència i la repressió dels cossos de seguretat de l’Estat espanyol durant el referèndum.
Si els observadors internacionals no han quedat indiferents davant els fets de l’1 d’octubre, tampoc ho han fet les entitats socials. El passat diumenge va ser una jornada marcada per la violència de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil exercida per aturar el referèndum d’autodeterminació a Catalunya. En aquest sentit, les organitzacions del Tercer Sector s’han posicionat majoritàriament en contra de la violència i a favor de trobar una solució pacífica al conflicte. Trobem un exemple amb Kartik Raj, investigador de l’ONG Human Rights Watch, que va emetre una piulada el mateix diumenge fent una crida a les autoritats espanyoles per “respectar la llibertat de reunió i d’expressió i contenir l’ús excessiu de la força”. De la mateixa manera, l’organització en defensa dels drets humans es posicionarà en breu segons ha afirmat Raj, ja que en aquests moments estan estudiant els centenars de vídeos on es veu com les forces de seguretat de l’Estat espanyol fan un ús excessiu de la força.
Qui ja s’ha posicionat és Amnistia Internacional, que en un comunicat publicat el dia 3 d’octubre ha confirmat que membres de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil “van fer ús de manera excessiva i desproporcionada de la força contra persones que passivament resistien als carrers i a les portes dels centres de votació”. El director d’Amnistia Internacional per a Europa i l’Àsia Central, John Dalhuisen, ha afirmat que durant el dia del referèndum “es van utilitzar perillosament materials antidisturbis i es van provocar centenars de ferits, contusionats i afectats”. Segons dades de la Conselleria de Salut de la Generalitat, hi hauria 893 persones ferides.
Una delegació d’Amnistia sobre el terreny va treballar des de les 5h del matí per documentar el que estava passant a Catalunya amb el referèndum. Per la seva banda, Oxfam Intermón també ha condemnat la situació de repressió i violència que va viure Catalunya amb un comunicat emès a la seva pàgina web. “Mostrem la nostra solidaritat amb les persones colpejades i ferides durant la jornada”, han constatat. A més, han exigit la fi de qualsevol tipus de comportament violent i han fet una crida a mantenir una actuació pacífica per part de tothom. Tanmateix la Coordinadora d’ONGD-Espanya, una plataforma estatal d’organitzacions socials i xarxes dedicades a la cooperació internacional, l’educació per a la ciutadania global i l’acció humanitària, ha expressat la seva condemna a l’ús desproporcionat de la força davant “la població indefensa de Catalunya”.
De la mateixa manera, han recolzat la petició de l’Alt Comissionat de l’ONU per als Drets Humans perquè es dugui a terme una investigació imparcial sobre els fets ocorreguts. En aquest sentit, l’Alt Comissari Zeid Ra’ad Al Hussein ha expressat el seu rebuig a l’actuació policial del passat diumenge. “Estic molt afectat per la violència a Catalunya. Amb centenars de persones ferides, urgeixo a les autoritats espanyoles a assegurar una investigació imparcial i independent sobre tots els actes de violència que es van cometre”, ha afirmat en el comunicat.
A Catalunya, diverses organitzacions com la Coordinadora d’ONGD i altres Moviments Solidaris de Lleida o Lafede.cat també s’han posicionat. La Coordinadora ha denunciat “la repressió brutal i desproporcionada que va patir la població catalana en l’exercici del dret a expressar les seves opinions. Per aquest motiu, han suspès totes les activitats previstes durant aquesta setmana i es va sumar a l’aturada de país convocada el dia 3 d’octubre. La seva homòloga a Girona, la Coordinadora d'ONG Solidàries i en concret les entitats que la conformen també han condemnat "enèrgicament la violència brutal i desproporcionada. "El que vam viure ahir a Catalunya és una salvatjada orquestrada per un govern espanyol, sense recursos, al·lèrgic al diàleg i que avantposa l’ús de la força a la política", afegeixen en el comunicat.
En aquesta línia, Lafede.cat, que forma part de la Xarxa #SomDefensores, ha condemnat “totes i cadascuna de les vulneracions de drets que s’han comès contra la població catalana abans i durant l’1 d’octubre” i també es va sumar a l’aturada. Sense dilacions, la xarxa integrada per organitzacions de drets humans i col·lectius d’advocats i advocades, ha presentat un primer manifest sobre violacions de drets humans al qual tothom s’hi pot adherir en el següent enllaç. Altres organitzacions com Fundipau, Justícia i Pau o SETEM Catalunya també es van sumar a l’aturada i van condemnar la brutalitat policial del diumenge.
Afegeix un nou comentari