#ConflictMinerals, la campanya que mostra la relació entre tecnologia i conflictes armats
Comparteix
Fer conèixer i sensibilitzar sobre la vulneració dels drets humans que el model de consum occidental provoca són alguns dels objectius d’aquesta iniciativa liderada per Justícia i Pau.
La campanya #ConflictMinerals, promoguda i impulsada per Justícia i Pau, és una iniciativa que vol impedir que els grups armats de zones de guerra es financin amb el comerç de minerals utilitzats per a la tecnologia que Occident consumeix. D’aquesta manera, un dels objectius és donar veu i informar sobre les connexions entre el nostre model de consum i la vulneració dels drets humans en l’extracció de minerals com el coltan, el mineral d’estany, de tungstè o l’or, a països situats en regions com l’Àfrica Subsahariana, l’Amèrica Llatina o el Sud-est Asiàtic.
Els Minerals de Conflicte són uns tipus de metalls que quan es vénen directament retroalimenten un conflicte armat i perpetuen l’abús dels drets humans. Un informe del Consell de Seguretat de Nacions Unides de gener de 2015, realitzat per un grup d’experts sobre la República Democràtica del Congo, mostra com aquests minerals de conflicte alimenten guerres a l’est d’aquest país. Això és degut al fet que que grups armats i l’exèrcit congolès tenen el control en la comercialització d’aquests minerals i, per tant, els introdueixen en la cadena internacional de subministrament a les grans marques.
Els objectius de la campanya
- Sensibilitzar mitjançant un elaborat web informatiu i mobilitzar la ciutadania a favor del consum responsable.
- Arribar a les escoles mitjançant xerrades.
- Establir vincles de col·laboració amb periodistes com Gemma Parellada, que va realitzar el reportatge “La guerra pels minerals maleïts” emesa a Món 3/24 i publicat al dossier Planeta del Diari Ara, i que a més va guanyar el I Premi Devs Reporter.
- Fer incidència política a través d’una llei obligatòria i eficaç per aturar els minerals de conflicte.
- Investigació en zones d’extracció dels #ConflictMinerals.
A més de Justícia i Pau, hi ha 4 associacions que hi col·laboren: Solidaritat Castelldefels-Kasando, La Bretxa, Justice et Paix francòfona de Bèlgica i Groupe d’Associations de Defense des Droits de l’Homme et de La Paix (GADHOP) , amb seu al Kivu Nord (República Democràtica del Congo). La campanya també ha rebut suport econòmic de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament i de l’Institut Català Internacional per a la Pau.
Afegeix un nou comentari