Contes i llegendes africanes en català per promoure la llengua i educar en la diversitat

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
El projecte inclou sis contes tradicionals africans narrats en català en format pòdcast. Font: Unsplash (Llicència CC)
El projecte inclou sis contes tradicionals africans narrats en català en format pòdcast. Font: Unsplash (Llicència CC).
La comunicació oral a l'Àfrica és un pilar fonamental de l'educació del jovent. Font: Unsplash (Llicència CC)
La comunicació oral a l'Àfrica és un pilar fonamental de l'educació del jovent. Font: Unsplash (Llicència CC).
Els materials, destinats a famílies i infants, volen apropar les cultures catalana i africana. Font: Unsplash (Llicència CC)
Els materials, destinats a famílies i infants, volen apropar les cultures catalana i africana. Font: Unsplash (Llicència CC).

Contes i llegendes africanes en català per promoure la llengua i educar en la diversitat

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

El projecte ‘Llegendes africanes’, de l’ONG AMIC, inclou sis contes en format pòdcast, receptes del continent i altres materials destinats a famílies i infants per apropar les cultures catalana i africana.

“La idea és crear un nexe d’unió entre els infants catalans i els d’origen africà que viuen a Catalunya i sovint tenen poc contacte, i que aquests i la comunitat africana també vegin el català com un vehicle de la seva cultura”. Així resumeix la Ruth Mañero, presidenta de l’ONG AMIC, el projecte ‘Llegendes africanes’, que l’entitat amb seu a Sant Antoni de Vilamajor impulsa des de fa uns mesos.

La iniciativa va néixer de la reflexió de la Ruth i altres companyes de l'associació, que es van adonar, parlant amb famílies i professorat, que a les escoles amb més immigració sempre es treballa la inclusió i integració de l’alumnat des d’una cultura forana. Aleshores, quan aquests infants arriben a les seves llars, aquesta cultura es queda a la porta. Per contra, a les escoles on la complexitat és molt menor i no hi ha tanta diversitat, sovint es percep la immigració des d’una perspectiva paternalista, un fet que no deixa de perpetuar discriminacions.

Com que des de l’entitat ja feien moltes activitats i sessions de contacontes, van decidir idear i tirar endavant aquest projecte, que ofereix tota una sèrie de pòdcasts que expliquen llegendes i contes tradicionals de tota la geografia africana en llengua catalana, a més de receptes tradicionals del continent, mandales i altres materials.

De la mateixa manera, ‘Llegendes africanes’ és una iniciativa que vol aprofitar el fet que la comunicació oral és un pilar encara fonamental a la cultura africana, i està molt vinculada a l’educació del jovent. Això no passa aquí a Catalunya, i al Nord Global en general, on l’estil de vida atrafegat i l’abús de les pantalles és el pa de cada dia. Per això, el projecte busca enriquir el vocabulari de la mainada i el seu imaginari cultural a través d’aquestes llegendes.

“Està demostrat que les pantalles t’allunyen del que estàs veient, aleshores, fer-ho de manera oral amb els pòdcasts i tot plegat potencia l’escolta activa i dona valor a l'oralitat, a la transmissió de pares a fills, a trobar el racó per explicar-nos coses”, explica en conversa amb Xarxanet la Ruth Mañero.

Una experiència sensorial per potenciar la transmissió de valors

Igualment, com que el projecte va dirigit a infants i jovent, des de l’ONG AMIC tenien molt clar que havia de ser engrescadora i sensorial, per això també van triar el format pòdcast, les receptes i mandales amb teles africanes per pintar, que obren tot un univers de color, olor i sons.

“Volíem que fos una experiència molt sensorial perquè, al cap i a la fi, experimentant i manipulant és quan realment els infants assumeixen uns valors propis”, raona la presidenta de l’entitat sobre el projecte, que compta amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Uns valors que transmeten molt bé els contes i llegendes curosament triats per les impulsores de la iniciativa, aprofitant que l’ONG AMIC fa més de vint anys que té presència a l’Àfrica i coneix bé les riqueses culturals del continent. “Són contes i llegendes que nosaltres vam escoltar de viva veu i ens van impactar, pels valors que transmeten, per com estan explicats i perquè creiem que podien arribar als infants; són contes africans, però tenen un abast universal”, exposa Mañero.

De fet, treballant en la selecció de contes, es van adonar que incorporen valors “com la humilitat, la companyonia, escoltar i respectar els altres, donar importància a la natura o posar en relleu les millors característiques humanes”, un fet que, diu Mañero, contrasta amb els contes tradicionals catalans, que sovint contenen molta diferència de gènere i reflecteixen el sistema patriarcal.

“No són contes típics del cavaller que salva la princesa, per dir-ho d’alguna manera, i pensàvem que donant-los a conèixer també podíem trencar tabús i estereotips, així com sumar aprenentatges diferents”, afegeix.

Així, entre els sis contes disponibles al web del projecte, en format pòdcast, i que provenen d’una tradició que ha passat de generació en generació, hi ha històries com la del rei Zogloboló, la del ratpenat i la foscor o la del somni de la tortuga, entre altres.

El projecte va començar a caminar el gener d’aquest any i la rebuda ha estat molt bona. Ara, l’ONG AMIC l’està donant a conèixer a les escoles i a les famílies perquè tinguin en compte que disposen d’aquest recurs per compartir-lo a casa.

De fet, totes les activitats estan pensades per fer en família i potenciar la connexió entre pares, mares i infants. La idea també és moure la iniciativa entre entitats de la comunitat africana per promoure la interculturalitat i el respecte a la diversitat. El projecte té marge per créixer i, potser en el futur, també es poden adaptar contes catalans en llengües africanes, plantegen des de l’entitat.

‘Llegendes africanes’ és un projecte més per a la infància de l’ONG AMIC, que va començar el seu camí el 2004 amb el propòsit de millorar les condicions de vida dels infants més vulnerables i aconseguir el respecte dels seus drets bàsics. L’entitat ha treballat molt, i ho continua fent, a Guinea-Bissau, on ha dut a terme projectes de cooperació sempre lligats a la infància. “L’objectiu principal de tots els nostres projectes és l’acompliment de la Declaració dels Drets de l’Infant, a través de la millora de l’educació, l’alimentació, la sanitat i l’acollida, entre altres”, resumeix la seva presidenta.

Afegeix un comentari nou