De la realitat d'Amèrica Llatina a l'espoli de recursos d'Àfrica

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

De la realitat d'Amèrica Llatina a l'espoli de recursos d'Àfrica

Autor/a: 
Fundació Autònoma Solidària

Resum: 

Les universitats organitzadores de les Jornades sobre Amèrica Llatina celebrades el passat febrer fan un salt i organitzen aquest abril unes jornades sobre l'espoli dels recursos al continent Africà.

"L'autogovern dels pobles indígenes de l'Amèrica Llatina per mantenir els seus propis valors, entre els quals la cultura, la llengua, les institucions i el territori". Aquest va ser l'eix transversal que segons la UPF Solidària –una de les organitzadores- va guiar les Jornades sobre Amèrica Llatina que es van celebrar el passat febrer.

Montse Tort, membre de la UPF Solidària, afirma que la bona valoració i l'èxit de les jornades sobre l'Amèrica Llatina ha dut les entitats organitzadores a fer un pas més en la tasca de sensibilització de la comunitat universitària. És per aquest motiu que conjuntament amb la Universitat Rovira i Virgili (URV), la Universitat de Lleida (UdL) i la Universitat de Girona (UdG); impulsen les Jornades "Visions del Món Africà: espoli de recursos i resistències".

Cada universitat compta amb el mateix programa i ponents, però en dies diferents: UPF 3 i 10 d'abril , UdL 1 i 8 d'abril, UdG 4 i 11 d'abril i URV, 2 i 9 d'abril. En aquestes jornades, els ponents, tots experts en l'àmbit, se centraran en l'espoli dels recursos naturals del continent Africà, és a dir, en l'extracció massiva i excessiva dels recursos naturals en benefici de països externs a l'Àfrica i les repercussions socials, polítiques i econòmiques que comporta. El Programa complet de les activitats, els ponents i el tema de les conferències es pot consultar al web de la UPF Solidària.

Segons Montse Tort, "les jornades estan pensades per a qualsevol persona que formi part de la comunitat universitària de cadascuna de les universitats", ja que es requereix el codi d'accés per poder fer-ne la inscripció. També hi poden participar, però, ONG vinculades i, de fet, si una persona aliena a la universitat volgués, podria sol·licitar l'assistència.

Per experiències anterior similars, Tort explica que principalment són estudiants els i les que assisteixen a les jornades moguts per diversos interessos, com ampliar coneixements o esperit de compromís amb els problemes socials.

Amb les Jornades del Món Africà s'enceta un mes d'abril convuls en el món universitari compromès amb el canvi social. I és que simultàniament tenen lloc dues grans convocatòries: d'una banda, les Jornades sobre Àfrica i, d'altra, les Jornades sobre Economia Social i Solidària, organitzades per la Fundació Autònoma Solidària (FAS), la UPF Solidària i la Fundació Solidaritat UB, que se celebraran del 9 a l'11 d'abril.

Etiquetes: 

Afegeix un comentari nou