Àmbit de la notícia
Internacional

El 10% de la inversió mundial en educació primària es desaprofita

  • Nena "somiant". Foto CC BY-NC-SA 2.0 de Schaaflicht

250 milions de nens i nenes de la població escolar mundial no estan adquirint les nocions més bàsiques de lectura i matemàtiques, segons la UNESCO, la qual apel·la els governs a millorar les polítiques d'educació.

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) adverteix que "l'educació de mala qualitat està deixant un llegat d'analfabetisme molt més estès del que fins ara es creia" i afirma que per fer-hi front "cal donar un gran impuls a l'ensenyament". Segons aquesta organització, prop de 129 mil milions de dòlars destinats a educació primària es desaprofiten en una escolarització de mala qualitat. És a dir, el 10% de la inversió mundial en educació primària es malgasta.

Les causes per a la manca de qualitat en l'escolarització poden ser diverses (mestres poc preparats, materials inadequats, infraestructures insuficients...), però la conseqüència és clara: 250 milions d'infants escolaritzats, d'un total de 650 milions, no assoleixen les competències més bàsiques de lectura i aritmètica.

L'informe de seguiment de l'Educació per a tothom 2013-2014 de l'UNESCO parla d'una "crisi de l'aprenentatge", que afecta els països més desfavorits. Pràcticament tots els nens i nenes que arriben a quart curs de primària als països occidentals assoleixen els nivells mínims de lectura. Però aquesta dada baixa a un de cada tres infants quan parlem de l'Àsia Meridional i Occidental, així com de l'Àfrica Subsahariana.

L'informe assegura que la majoria dels infants que passen quatre anys o menys a l'escola tenen sèries dificultats per llegir una frase sencera i que una quarta part de la població juvenil mundial no està alfabetitzada. En molts països, a més, les nenes es troben en una situació més vulnerable que els nens. A Benin, per exemple, només 6 de cada 100 nenes pobres poden assolir nocions primàries d’aritmètica i lectura.

Per poder donar la volta a aquesta situació, la UNESCO insisteix en que l'educació és cabdal "per transformar les perspectives a llarg termini de les persones i les societats". També posa l'accent en la importància de comptar amb professorat ben preparat. Així, fa una crida perquè els governs considerin "d'alta prioritat" la millora de l'aprenentatge i les polítiques nacionals d'educació.

Font: UNESCO i El Diari de l'Educació

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari