El 2017 el món va viure l'increment més gran de multimilionaris de la història

Minyons Escoltes i Guies de Catalunya
Autor/a: 
Anna Echeverria
 Font: World Economic Forum
Font: World Economic Forum

El 2017 el món va viure l'increment més gran de multimilionaris de la història

Autor/a: 
Anna Echeverria
Minyons Escoltes i Guies de Catalunya

Resum: 

Coincidint amb la celebració de la reunió anual del Fòrum Econòmic Mundial de Davos (Suïssa), Oxfam ha presentat un nou informe sobre les desigualtats al món.

L’informe ‘Benestar públic o benefici privat’ de l’ONGD Oxfam posa de manifest que el nombre de persones multimilionàries quasi s’ha duplicat des de la crisi financera, i que el 2017 va ser l'any que va veure l'increment més alt amb un 4%, arribant a sumar 1.690 persones. La fortuna de les persones multimilionàries va augmentar un 12% aquest darrer any (2.500 milions de dòlars diaris), mentre que el capital de la meitat més pobre de la població mundial (3.800 milions de persones) es va reduir en un 11%.

Aquestes xifres, i moltes d’altres que mostra l’informe, evidencien que la lluita contra la pobresa està en perill. Res més lluny de disminuir l’escletxa entre persones enriquides i persones empobrides, el món segueix una dinàmica d’agreujar aquesta desigualtat amb polítiques com la concessió de beneficis fiscals a les empreses i persones més riques i el dèficit crònic de finançament als serveis públics, en especial l’educació i la salut, que els converteixen en serveis de luxe per a les persones més empobrides.

Una altra dada, segurament ja coneguda, que també revela l’informe és que la pobresa té nom femení, afecta especialment a dones i nenes. Posant-hi xifres, els homes són els avantatjats posseint un 50% més de riquesa, a nivell global, que les dones i controlant més del 86% de les grans empreses. Mentre que quan hi ha dèficit de serveis públics, les dones i les nenes empobrides són les que en pateixen les conseqüències.

El Fòrum Econòmic Mundial és una fundació sense ànim de lucre amb seu a Ginebra que anualment celebra una reunió a la localitat de Davos on participen càrrecs polítics d’arreu del món, empresaris i empresàries, intel·lectuals i periodistes. L'edició d'enguany de la trobada es va dur a terme del 22 al 25 de gener.

Afegeix un comentari nou